reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Ja czytałam informację głównie w książce od ginekologii. Ale tak jak pisałas któraś z Was, że faktycznie największe zagrożenie jest w I i III trymestrze. Więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Oby tylko szybko minęło, bo ból okropny :/ Pojutrze przeprowadzka więc może w tym całym bałaganie przestanę o tym myśleć. Dzięki za wsparcie

reklama
znalazłam takie coś w necie , na temat moczu...i wychodzi na to ze mój ciemny mocz może być przyczyna odwodnienia:sorry2:

Badanie ogólne moczu może być wskazówką w wykryciu wielu chorób i informacją o ogólnym stanie zdrowia pacjenta. Nerki usuwają z moczem produkty przemiany materii, substancje organiczne, płyny i inne substancje toksyczne. Dlatego mocz może zawierać setki różnych substancji. Na zawartość moczu ma wpływ wiele czynników, takich jak dieta, podaż płynów, wysiłek fizyczny oraz czynność nerek. W moczu można oznaczyć ponad 100 różnych substancji.

Rutynowo w badaniu ogólnym moczu oznacza się:

Kolor - Na kolor moczu mają wpływ różne czynniki, takie jak bilans płynów, dieta, leki, choroby. Intensywność koloru zazwyczaj koreluje z zagęszczeniem moczu, mocz jasny lub przezroczysty jest rozcieńczony, a ciemnożółty jest zagęszczony. Bezbarwny mocz może być spowodowany przez niewydolność nerek, niekontrolowaną cukrzycę. Przyczyną ciemnego moczu może być odwodnienie. Suplementacja witamin z grupy B może zmienić kolor moczu na jasnożółty. Czerwonobrunatny mocz może być spowodowany lekami, spożyciem jeżyn, buraków, albo krwią.

Zapach - Specyficzny zapach mogą spowodować niektóre artykuły spożywcze (np. szparagi), witaminy, antybiotyki (np. penicyliny). W niektórych chorobach zapach moczu może zostać zmieniony. Np. zakażenie bakterią E. coli może powodować cuchnący zapach, podczas gdy w przebiegu cukrzycy mocz może mieć zapach słodki, lub owocowy. Mocz pachnący jak syrop klonowy może wskazywać na pewną mutacje genetyczną.

Przejrzystość - To badanie ocenia przejrzystość lub mętność moczu. Normalny mocz, który jest klarowny może stać się mętny przez bakterie, krew, spermę, śluz.

Ciężar właściwy - Mierzy się zawartość substancji rozpuszczonych w moczu. Wskazuje także na zdolność nerek do zagęszczania moczu. Im wyższy jest ciężar właściwy moczu tym cięższe substancje są w nim rozpuszczone. Anormalnie wysoki ciężar właściwy moczu oznacza duże zagęszczenie moczu spowodowane przez brak podaży płynów, utratę płynów (uporczywe wymioty, biegunka, nadmierne pocenie się) lub obecność białka lub cukrów w moczu. Jeżeli spożywa się dużą ilość płynów, nerki powinny wydzielać większe ilości niż normalnie ilości moczu. Kiedy ogranicza się podaż płynów wówczas nerki wydzielają małe ilości zagęszczonego moczu.

pH Oznaczając pH moczu oceniamy kwaśność (lub zasadowość) moczu. pH 4 moczu oznacza mocz bardzo kwaśny, pH 7 obojętny, a pH 9 bardzo zasadowy. Niektóre artykuły spożywcze (np. owoce cytrusowe), leki (np. zobojętniające) mogą wpływać na pH moczu. Wysokie, alkaliczne pH może być wywołane przez uporczywe wymioty, chorobę nerek, zakażenie układu moczowego, astmę. Niskie, kwaśne pH może być oznaką odmy płucnej, niekontrolowanej cukrzycy, przedawkowania aspiryny, spożycia nadmiernej ilości alkoholu, przedłużającej się biegunki, odwodnienia lub głodzenia.

Białko - Normalnie nie ma białka w moczu. Pojawienie się białka w moczu oznacza uszkodzenie nerek, które może być spowodowane zakażeniem, nowotworem, wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą. Obecność białka w moczu może oznaczać także: niewydolność serca, białaczkę, szpiczaka mnogiego, zatrucie (np. miedzią lub ołowiem), stan przedrzucawkowy (powikłanie w ciąży)

Cukier - Z cukrów glukoza jest najczęściej spotykana we krwi. Prawidłowo w moczu nie ma glukozy lub znajduje się w niewielkiej ilości. Cukier może pojawiać się w moczu po niektórych lekach. Jest to spowodowane często niekontrolowaną cukrzycą, uszkodzeniem wątroby, uszkodzeniem mózgu, zatruciem specyficznymi substancjami, chorobami związanymi z nadnerczami lub chorobami nerek z upośledzoną reabsorpcją zwrotną glukozy z moczu.

Ciała ketonowe - Kiedy tłuszcz jest wykorzystywany jako źródło energii, organizm ludzki produkuje półprodukty zwane ciałami ketonowymi i wydala je z moczem. Duże ilości ciał ketonowych w moczu mogą być oznaką niebezpiecznego stanu zwanego kwasicą ketonową. Ich obecność może wskazywać na źle kontrolowaną cukrzycę, głodzenie (w tym anoreksja i bulimia), dietę niskowęglanową, alkoholizm. Ciała ketonowe pojawiają się w moczu u osób nie jedzących przez 18h lub dłużej. Mogą pojawić się również u osób chorych z nudnościami i wymiotami przez dłuższy czas. Niski poziom ciał ketonowych występuje czasami u zdrowych kobiet w ciąży.

Analiza mikroskopowa moczu - Do tego testu mocz jest odwirowywany, tak aby powstał osad sedymentacyjny. Następnie rozprowadza się go na szkiełko i ogląda pod mikroskopem. W osadzie można stwierdzić:

Czerwone lub białe krwinki - Prawidłowo w moczu nie powinny znajdować się krwinki. Zapalenie, choroby lub uszkodzenie nerek, moczowodów, pęcherza moczowego, cewki moczowej może spowodować pojawienie się krwi w moczu. Forsujący wysiłek (taki jak bieg maratoński) może również spowodować pojawienie się krwi w moczu. Białe krwinki są często oznaką infekcji, zmiany nowotworowej lub chorobę nerek.

Wałeczki - Niektóre choroby nerek powodują tworzenie się zlepów z różnych substancji w kanalikach nerkowych. Jest kilka typów wałeczków : wałeczki woskowe, tłuszczowe, białkowe, w skład których wchodzą krwinki czerwone lub białe. Rodzaj wałeczków pomaga w rozpoznaniu istniejącej choroby nerek.

Kryształy - U zdrowych osób w moczu występuje niewielka ilość kryształów. Ale większa liczba kryształów lub obecność specyficznych rodzajów, może powodować tworzenie kamieni moczowych, lub sygnalizować nieprawidłowy metabolizm organizmu.

Posiew moczu - Bakterie, drożdże, pasożyty nie występują w prawidłowym moczu. Obecność ich wskazuje na zakażenie.

Wyniki badania ogólnego moczu może zaburzać krew menstruacyjna. Zmieniać wynik badania może wiele leków, np. wysokie dawki witaminy C przyjmowane łącznie z antybiotykami podwyższają wyniki cukru, ciał ketonowych i białka, a także mogą spowodować tworzenie się kryształów. Na wynik badania mają wpływ zanieczyszczenie i nieodpowiednie przechowywanie próbki.

Alaa bądź dobrej myśli, wiemy że się obawiasz, ale będzie dobrze z Tobą i dzidzią, zobaczysz :-)

znalazłam takie coś w necie , na temat moczu...i wychodzi na to ze mój ciemny mocz może być przyczyna odwodnienia:sorry2:
być może tak jest, ale nie czytaj za dużo w necie, tylko lepiej do lekarza, prędzej Cię uspokoi :-)

Ja zmykam, bo padam już. Jutro idę do nowej pani dr na wizytę i bardzo ciekawa jestem jej i tego co mi powie, i mam nadzieję pokaże mojego skarbeczka :-)

Dobranoc Mamusie :-):-):-):-):-)

Shyla dobrze myślisz, ciemny mocz to przyczyna odwodnienia, a odwodnienie jest spowodowane tym, że mało pijesz. Tzn jest to jedna z możliwości. Spróbuj wypijać dziennie 2,5litra i zobaczysz czy coś się zmieni.

Dobry wieczorek dziewczyny :-)
Cały dzień na nogach, a jeszcze jutro sporo spraw do załatwienia mam. Ale już z głowy będzie.
Moja siostra właśnie się zorientowała, że za 5 dni ma termin porodu ;-) Śmiać mi się chciało, bo mówi do mnie, że ma termin na 15 marca, a nie na ten już poniedziałek, więc jej tłumaczę, że właśnie ten poniedziałek to 15 marca. Zajarzyła po parunastu minutach, aż zbladła hihihi :-D

Nie dam rady odnieść sie do każdej z Was dziewczyny, bo tyle napisałyście, że odpisywanie zajęło by ze 3 strony w wątku :-D;-)

Przede wszystkim witam przyszłego sierpniowego tatę na forum :-) Fajnie, że panowie zaczynają sie u Nas udzielać :tak::-)

Shyla, gratuluję, że kociak się znalazł. Mówiłam Ci, że będzie dobrze :-)
Co do moczu, to ja niestety za bardzo sie na tym nie znam, tyle co normy na wynikach piszą :zawstydzona/y:
Co do wagi to nie martw się. Ja jestem na plusie w sumie 3 kg i lekarka mówiła, że jest ok :tak:
Alaa, na pewno wszystko będzie dobrze :tak: Bądź dobrej myśli :tak:

Co do badania stężenia cukru we krwi, to będę miała robione w 24 tc :tak: Już jestem zapisana. :tak: Pobranie krwi, wypicie glukozy na czczo, godzina siedzenia, kolejne pobranie krwi, godzina siedzenia i znów pobranie krwi. :tak: U mnie w przychodni obok gabinetu jest punkt pobrań, więc sobie posiedzę w poczekalni i poczekam :tak:

Życzę Wam słodkich snów.:tak:
Do jutra :-)
Dobranoc :-)

Pierwsza witam sie z rana:):)

Jak mi sie nie chce isc dzisiaj do pracy, no nic za 3 tygodnie urlop postaram sie przezyc:)
Milego dnia dziewczyny:)

reklama
Witam dziewuszki.Mało się udzielam na forum ale codziennie rano Was czytam i sprawdzam co tam u Was się dzieje.
Ja wczoraj byłam na wizycie, z dzidzią wszystko wporządku mimo że ruchów jeszcze nie czuje co zdziwiło lekarza bo to druga ciąża i niby już powinnam zacząć czuć.
Może to przez pokłady niezrzuconego tłuszczyku po pierwszej ciąży:confused: nie wiem.A może dlatego że cały dzień buszuję z moim szkrabem i padam razem z nim o 20.30!!!
Niestety nie skupiam się na tej ciąży tak jak na pierwszej czasem zapominam, że w niej jestem.
Przez co mam wyrzuty sumienia:zawstydzona/y:I może za mało wsłu****ę się w swój organizm.
Płuci dzieciątko nie dało podejrzeć bo nóżki miało zgięte w kolanach, a stopy skrzyżowane w miejscu które akurat Nas interesowało:tak:
Następną wizytę mam 1 kwietnia w prima aprylis i może wtedy będą "jaja" albo i nie;-)

Jeśli chodzi o kolor moczu mój też jest ciemny ale wiem, że jest to wina tego, że bardzo mało piję wciągu dnia tak gdzieś 500-750 ml...muszę to zmienić.

Miłego dzionka:-):-)

Do góry