reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Kochana relacje z porodów wszytstkie były pozytywne:):):) Mnie super nastawiły na to co mam przeżyć....:):) I parę ciekawych rzeczy się dowiedziałam...więc nie uważam, żebym musiała od tej wiedzy uciekać...wszystko zależy od człowieka...te myśli o szczęśliwym końcu pojawiły się zupełnie niezależnie od tego co czytałam...relacje mnie wzruszyły niesamowicie...i na pewno jeszcze wrócę do nich:)

ale uważaj i jak tylko zobaczysz słowo komplikacje to dawaj nastęona ;) żeby cię za bardzo nie wystraszyło, bo o to bardzo łatwo, a strachu się później ciężko pozbyć... dlatego sądzę, że kobiety w ciąży powinny chronić się przed takimi informacjami bo to tylko zbędny stres...

wow, 75 przy pierwszym teście obciążenia glukozą to sporo - u mnie podaje się takie stężenie przy nieprawidłowym wyniku pierwszego badania ze stężeniem 25.... w każdym razie przeżyć trzeba ;) jutro zdaj nam relację jak tam :D

uciekam kobietki ułożyć mojego bąka... Dobrej nocki!

reklama
Ehtele-normalnie w laboratorium robisz badanie:tak: A co do cukrzycy ciążowej to w jednej ciąży możesz ją mieć, a w drugiej nie:blink:
Wuzelek, Marulka-ja też miałam od razu 75g:tak:

Wniosek mam jeden-co kraj to obyczaj:) I odnośnie stężenia glukozy, i czasu badania, i w ogóle chyba wszystkiego-w sumie każda z nas miała różne badania, różną ilość, w różnych terminach... Myślę, że to zależy od lekarza, i nie wnikam za bardzo w te różnice. A jutro na pewno zdam szczegółową relację:)
Dobrej nocy wszystkim-mąż wraca z pola bitwy (czyli remontowanego mieszkania...), muszę przygotować łazienkę, bo jak mi wpadnie z tymi brudnymi wałkami i pędzlami...:)

ehtele: To standardowe badanie w 2 trymestrze, ma wykryć ewentualną cukrzycę ciążową. Albo dostaje się roztwór 50 g do wypicia i sprawdza po 1 godz, albo 75 g i po 2 godz (ja tak mam). Generalnie opcja zależy od lekarza - jeśli daje 50 g i wynik mu się nie podoba, każe zrobić jeszcze 75 g, bo ten właśnie wynik świadczy o cukrzycy (jeśli jest zły oczywiście), mój gin idzie na skróty i od razu męczy dawką 75 g...

Ehtele to jest tzw test obciazenia glukoza, ale robi sie go po 24 tygodniu i my przejdziemy przez ta pierwsze bleee (wiec nie rozumiem dlaczego dziewczyny robia go w 19stym tygodniu?)

Test obciążenia glukozą | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl
ja milam taki test na pierwszej wizycie- bo mialam podejrzenie cukrzycy, ale lekrze moga go rowniez robic przed 24 tyg. jesli dziecko zaczyna szybciej nabierac wagi, w stosunku do wieku- widzie to lekarz na usg, jesli kiedykolwiek w ciazy wystapil cukier w moczu, jesli Twoja waga daje cos do zyczenia (w obie strony), jesli przechodzisz czesto infekcje drog moczowyh lub masz problemy z drozdzakami, oraz jesli historia Twoje rodziny daje podejrzenia i /lub w poprzedniej ciazy juz mialas cukrzyce ciezarnych.
Jesli lekarz robi wczesniej takie badanie - napewno nie robi nic zle :))) Chce tylko wybiec naturze na przecuiw w razie problemow, kobiety ktore maja cukrzyce w ciazy sa narazone na porody przedwczesne.
Nie zycze zadnej z Was tej dolegliwosci- wlasnie pozwolilam sobie na pasztecik i cierpie bo moj cukier wylecial do 140 i nie chce zleciec:(((

Ostatnia edycja:
Ehtele-normalnie w laboratorium robisz badanie:tak: A co do cukrzycy ciążowej to w jednej ciąży możesz ją mieć, a w drugiej nie:blink:
Wuzelek, Marulka-ja też miałam od razu 75g:tak:

Dziękuję za informacje...muszę koniecznie w poniedziałek lekarza zapytać..

Marulka masz rację...tych gorszych relacji lepiej nie czytać żeby się niepotrzebnie nie stresować...połóż Wojego bączka, dobrej nocki...

Nie było mnie może z 5 godz. na forum i tyle stron do nadrobienia, wow :nerd:

Alaa bardzo mi przykro...mam jednak nadzieję, że wszystko dobre się skończy... Dziewczyny mają rację.. nic nie czytaj na necie... słuchaj tylko lekarzał...

Nektarynka cudownie, że takie dobre wieści masz :-)

shyla miałaś trochę nerwów ostatnim czasem ( z dzidzią, kotem) więc przytyć nie przytyłaś, kilka dziewczyn w tym ja nie przytyły lub mało przytyły (ja od początku + 2 kg) Najlepiej jak podejdziesz do lekarza i będziesz wiedziała co z moczem.... Byś się Nam znowu nie denerwowała, a na kg przyjdzie czas....

:cool2:no to mamuski pora na mnie aby powiedziec dobranoc , jestem juz padnieta a jutro jest kolejny dzien zycze każdej z was kolorowych snow kalaruchy pod poduchy i raczki na kolderce heheh :-D
buziolki

shyla miałaś trochę nerwów ostatnim czasem ( z dzidzią, kotem) więc przytyć nie przytyłaś, kilka dziewczyn w tym ja nie przytyły lub mało przytyły (ja od początku + 2 kg) Najlepiej jak podejdziesz do lekarza i będziesz wiedziała co z moczem.... Byś się Nam znowu nie denerwowała, a na kg przyjdzie czas....
tez myślę ze to przez ten stres :/ jutro odwiedzę lekarza ,muszę rano wstać bo ma otwarte tylko do 12 ;)
życzę wtedy wam słodkich snów i do juterka kochane, dzięki za wszystkie odpowiedzi ;-)
papasie

reklama
to super ze wizyta ok. pewnie nastepnym razem dowiesz sie co tam nosisz w brzuszku:))))
no następnym razem pani doktor obiecała ze na pewno sprawdzi..plus oczywiscie wszystkie pomiary łącznie w wagą:)
tyle ze ja miałam już raz robiona infuzje, właśnie dlatego ze spadam z tej wagi :( nie wiem sama co myśleć , byłam tydzień temu w szpitalu i wszytsko bylo dobrze z dzidzia , ale ten mocz nie dawał spokoju lekarce, jutro przejadę sie do lekarza będzie najlepiej ;)
ja do tej pory tylko przytyłam 1,2.. robilam dodatkowe badania na tarczyce i wszystko wyszło w porządku. więc myśle ze to kwestia indywidualna.. a od ostatniej wizyty w sumie mam tylko 0,6kg na plusie (w miesiac) na poczatku przytylam 1,2 potem schudlam i teraz znow ciut przybrałam..
Soki to straszny shit, pełno cukru i to w większości są produkowane z soków zagęszczonych...do posiłków piję tylko i wyłącznie wodę...ewentualnie soki jednodniowe wyciskane, albo sama w sokowirówce sobie robię...

jakoś w ogóle soki mi nie smakują...
ja ogólnie tez pije duuuzo wody, a do obiadu zazwyczaj kompocik przygotowany przeze mnie lub mame.. (duzo owoców do zamrażarki dałyśmy i do słoików) ldatego teraz praktycznie co drugi dzien gotujemy swieży..
Ehtele to jest tzw test obciazenia glukoza, ale robi sie go po 24 tygodniu i my przejdziemy przez ta pierwsze bleee (wiec nie rozumiem dlaczego dziewczyny robia go w 19stym tygodniu?)

Test obciążenia glukozą | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl
nie wiem jak to jest i w którym tygodniu powinno sie robić to badanie ale ja mam je zlecone i mam je wykonac tuz przez wizytą, a kiedy pójde to nie wiem, bo pani doktor kazała przyjść za miesiąc a teraz wziełam l4 wiec powinam pojsc pod koniec zwolnienia czyli 31 marca.. czyli jakis 20 tydzien

Do góry