O to mi właśnie chodziło-wysokie ciśnienie w gałce ocznej może spowodować odklejenie się siatkówki, bo przy wysiłku, jakim jest poród naturalny, ono się zwiększa. Na szczęście moje się unormowało, ale i tak pod koniec ciąży zmierzę je jeszcze raz. A wady wzroku na szczęście wszystkie chyba mamy niewielkie
reklama
Niech się nie śmieje tylko smaruje dla dobra przyszłych tuli-tuli.hihi. Tak to już jest- chociaż raz mężczyzna pozna nasze cierpienia.
Aaale mam energi przez tą pogodę. Świeci słonko, śniegu prawie już nie ma i jaki spoookój. Pewnie zaraz się za sprzatanie zabiorę
Ja to smarowanie mężusia jako żart potraktowałam.Pierwszy raz mam coś takiego, a lekarz nic nie wspominał,że kuracja też męża obejmuje. Wyczytałam teraz,że milusi mąż się razem z nią leczył.
Właśnie mój mąż wykupił globulki. Zapłacił 100zŁ (a jeszcze jedno opak. do wykupienia,bo nie mieli)
Ostatnia edycja:
Shyla to może pomasuj brzuszek, może to też kolki jelitowe, miałam podobny ból i wiem ze jak mnie przeczyściło tak pożądnie to ból minął, a kłuło nieraz pożądnie, trzymam kciuki za Ciebie
masowałam brzuszek przed wstaniem z łóżeczka zawsze to robię no ale nie pomogło bo dalej kulo mnie na samym dole , na szczęście pomału przechodzi no ale muszę siedzieć a jak się ruszam to znowu to samo
Shyla na pewno będzie dobrze, przynajmniej terminowo udasz się na zabieg i sobie wszystko pięknie zaplanujesz
A zakupiłam epi-no co prawda teraz mi się nie przyda, ale już je będę miała, może chociaż troszkę poćwiczę, bo jak lekarz mi wkłada palce grzebalce to ja tam w ogóle miejsca nie mam Ale ogólnie polecam urządzonko kobietkom, które boją się nacinania.
na zabieg muszę udać się już w 37 tygodniu ciąży, będę miała znieczulenie zewnątrz oponowe, czyli w kręgosłup i będę funkcjonowała normalnie , ostatnio miałam ogóle bo to było na szybko liczył się czas..
Właśnie mowa o wkładaniu palców , ja mam ten sam problem i nawet przy przytulankach nie mam tam miejsca
Nektarynka
Fanka BB :)
ja pilam do momentu jak sie dowiedziałam o ciązy.. (5tc) potem mnie odrzucilo calkowicie.. a teraz od jakiegś tygodnia mam na kawe smaki i pije jacobsa gronat gold rozpuszczalnego z mlekiem.. ale slabsza niz przed ciąża.. od zbożowej to podnosi mi sie w przełuku więc odpada..Dziewczyny mam pytanie pijecie teraz kawę? Jest szkodliwa? Bo ja raczej rzadko, ale wczoraj mnie naszła ochota w pracy zrobiłam sobie słabą rozpuszczalną z mlekiem. I dziś to samo mam takiego smaka i pewnie sobie zaraz zrobię
doczytałam w poście Shyli ze konflikt serologiczny jest wskazaniem do cc.. tzn ze nie mogłabym rodzic sn? nie ma takiej szansy?
martuśka85
http://psychozytywnie.pl
Oj...żeby i mi się tak udzieliło... Bo ja od trzech dni leniuszkuję i nic a nic mi się nie chce
Dziewczyny, mam pytanie: ruchy Dzidzi czuje się dokładnie tuż pod pępkiem, czy jakoś bardziej z boku? Ja wczoraj pare cm pod pępkiem poczułam lekkie smyranie. i teraz jak siedzę, to też takie dziwne uczucie...
ja roznie, ale najczęściej po bokach, zwlaszcza po lewej
hej,< od okolo 3 dni czuje te same odczucia , zdarza sie glowie to wieczorem jak leze i proboje zasnac czuje jakby cos mnie laskotalo pod pepkiem i bulgotanie ale tez niejestem pewna czy tojest to ? jak myślicie
raczej to, tak sie zaczyna wlasnie
Właśnie mowa o wkładaniu palców , ja mam ten sam problem i nawet przy przytulankach nie mam tam miejsca
tez tak miałam w pewnym momencie. pomaga długa gra wstępna i częstsze przytulanie
nic nie załatwilam w tej szkole rodzenia, bo nie trafilam na godziny przyjęć, pojade w poniedzialek wracajac zuczelni. no nic, długi spacerek też sie przydał ale nadal mnie nosi, wiec chyba rowniez sie wezme za porządki
dzieki za info Avenitta :-)
Black_Opal
Fanka BB :)
Shyla na pewno będzie dobrze, przynajmniej terminowo udasz się na zabieg i sobie wszystko pięknie zaplanujesz
A zakupiłam epi-no co prawda teraz mi się nie przyda, ale już je będę miała, może chociaż troszkę poćwiczę, bo jak lekarz mi wkłada palce grzebalce to ja tam w ogóle miejsca nie mam Ale ogólnie polecam urządzonko kobietkom, które boją się nacinania.
Milusiu, lekarz Ci zalecał używanie tego sprzętu?? Generalnie powinno się tego używać na 3 tygodnie przed porodem - chyba, że lekarz inaczej zaleci.
Ja ze względu na koszt nie będę kupować tego sprzętu. Poród zacznie się wcześniej i nawet nie zdążę z niego skorzystać
Polecam za to ćwiczenia Kegla... Wykonywać je można całą ciążę i też dają świetne efekty
ja pilam do momentu jak sie dowiedziałam o ciązy.. (5tc) potem mnie odrzucilo calkowicie.. a teraz od jakiegś tygodnia mam na kawe smaki i pije jacobsa gronat gold rozpuszczalnego z mlekiem.. ale slabsza niz przed ciąża.. od zbożowej to podnosi mi sie w przełuku więc odpada..
doczytałam w poście Shyli ze konflikt serologiczny jest wskazaniem do cc.. tzn ze nie mogłabym rodzic sn? nie ma takiej szansy?
konflikt przy pierwszej ciąży jest raczej bez konsekwencji dla dziecka, problem może być przy kolejnych ciążach. Normalnie krew matki i dziecka nie kontaktują się, w czasie porodu krew ma kontakt, więc matka się immunizuje( wytwarza p/ciała, mówiąc prozaicznie, przeciw krwi dziecka i stąd gdy kolejne dziecko znów będzie miało niezgodność serologiczną może być problem, bo p/ciała od matki przez łożysko przechodzą i mogą "niszczyć" krwinki dziecka.
acha i przy pierwszej ciąży dostaje się zastrzyk zaraz po porodzie a przy drugiej ciąży między 8 a 12 tc.W wielu artykułach na ten temat można przeczytać że w wypadku możliwego konfliktu przy drugiej ciąży powinno się ją rozwiązać przed 38tc
Ostatnia edycja:
Puchatka
Majowe mamy'08
no to i ja zdam relacje po wizycie ogólnie dzidziuś zdrowy i waży 200g tyle się dowiedziałam zresztą o wagę wypytałam sama bo tak to cichociemni od ostatniej wizyty kilogramów mi nie przybyło a nawet 200g ubyło niestety moje ciśnienie nie najlepiej i od dzisiaj biorę leki dzisiaj przed wizytą miałam 160/95 :-( a nie byłam w jakiś okropnych nerwach ogólnie z wizyty jestem jakoś tak mało zadowolona czuję się taka odhaczona na liście USG też takie jakieś bez przekonania i po raz kolejny się nasłuchałam że słabo widać bo mam za dużo tkanki tłuszczowej gdzie jest łożysko nie wiem po tym gadaniu o tkance to już jakoś wyleciało mi z głowy co by zapytać a jak nie zapytam to się nie dowiem wiecie ja wiem ze drobniaczkiem nie jestem ale w pierwszej ciąży też taka byłam i miałam łożysko na przedniej ścianie i jakoś nigdy nie usłyszałam że czegoś nie widać że ledwo da się maluszka obmierzyć :--( oczywiście fotki żadnej nie mam bo i tak nic nie widać badania krwi też niepotrzebne bo te które robiłam ponad miesiac temu były w porządku to nic nie trzeba myślę że jak przyjdzie zwrot kasy z US to się zapiszę na USG gdzieś prywatnie będę spokojniejsza i może w końcu popatrzę na moje dziecko
no to pożaliłam się na publiczną służbę zdrowia nastęna wizyta 1 kwietnia z dzisiaj jedyne co dobre to że słyszałam bicie serduszka mojego groszka ale to u położnej przed wizytą w gabinecie lekarskim
co do skurczy i stawiania sie brzuszka to mam prowadzić niezbyt męczący tryb życia łykać magnez doraźnie w razie potrzeby nospę a jakby się działo coś więcej to do szpitala w każdym razie póki co szyjka w porządku i oby tak została
sorrki że nie poodisuje Wam kobietki drogie ale poczytałam wiem co u której i jedyne co na szybko mogę dodać że nie wielkość wady decyduje o cc a właśnie ciśnienie w gałce ocznej i stan dna oka ja mam dosyć wysoką wadę w porónaniu do WAs bo mam -3,25 -5,5 ale w pierwszej ciązy było wszystko oki i nie miałam z tego powodu wskazania do cc
no to pożaliłam się na publiczną służbę zdrowia nastęna wizyta 1 kwietnia z dzisiaj jedyne co dobre to że słyszałam bicie serduszka mojego groszka ale to u położnej przed wizytą w gabinecie lekarskim
co do skurczy i stawiania sie brzuszka to mam prowadzić niezbyt męczący tryb życia łykać magnez doraźnie w razie potrzeby nospę a jakby się działo coś więcej to do szpitala w każdym razie póki co szyjka w porządku i oby tak została
sorrki że nie poodisuje Wam kobietki drogie ale poczytałam wiem co u której i jedyne co na szybko mogę dodać że nie wielkość wady decyduje o cc a właśnie ciśnienie w gałce ocznej i stan dna oka ja mam dosyć wysoką wadę w porónaniu do WAs bo mam -3,25 -5,5 ale w pierwszej ciązy było wszystko oki i nie miałam z tego powodu wskazania do cc
Ostatnia edycja:
Shyla współczuje..ja dziś również miałam bóle w nocy, ale spowodowane wzdęciami...i to już któryś raz z kolei...wygląda to tak, że budzę się z bólem który jest odczuwalny z obydwu stron brzucha i jest nie do wytrzymania...wtedy musze wstać pochodzic trochę pozbyć się wzdęć i przestaje...ale to dla mnie masakra jest...
cayra1984 u mnie różnie, dzidzia, się przemieszcza raz z prawej raz z lewej...bulgotanie...chyba nie, raczej takie puknięcia...u mnie już coraz mocnijesze...
Shiraa dotarłaś do posta apropo albumu?
Black_Opal jak ćwiczyć te mięśnie?
cayra1984 u mnie różnie, dzidzia, się przemieszcza raz z prawej raz z lewej...bulgotanie...chyba nie, raczej takie puknięcia...u mnie już coraz mocnijesze...
Shiraa dotarłaś do posta apropo albumu?
Black_Opal jak ćwiczyć te mięśnie?
reklama
Dziewczyny mam pytanie pijecie teraz kawę? Jest szkodliwa? Bo ja raczej rzadko, ale wczoraj mnie naszła ochota w pracy zrobiłam sobie słabą rozpuszczalną z mlekiem. I dziś to samo mam takiego smaka i pewnie sobie zaraz zrobię
Ja muszę rano wypić kawę , ponieważ mam strasznie niskie ciśnienie i z tego powodu bardzo często mnie boli głowa .Więc lekarz powiezdiał że w moim wypadku wskazana jest kawa)