reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

reklama
hej,< od okolo 3 dni czuje te same odczucia , zdarza sie glowie to wieczorem jak leze i proboje zasnac czuje jakby cos mnie laskotalo pod pepkiem i bulgotanie ale tez niejestem pewna czy tojest to ? jak myślicie

Dziewczyny nie tylko wada wzroku jest wskazaniem do cc, ale też zbyt wysokie ciśnienie w gałce ocznej. Ja właśnie z tego względu byłam już na konsultacji u okulisty, kiedyś miałam problemy z tym ciśnieniem, miałam jakieś krople do oczu i ciągłe wizyty (wadę mam -2,5 i -3), na szczęście ciśnienie i dno oka ok, więc przeciwwskazań do naturalnego porodu nie ma. Myślę, że warto się skonsultować (okularnice oczywiście:)).
Pozdrawiam wszystkich, i zaraz uciekam-do pracy, rodacy:) Trzy dni urlopu to jednak była dobra rzecz...:)

Cześć, Kobitki :-D

Co do uznania ojca dziecka, to tyczy się ta procedura chyba tylko par "nieślubnych", tak?
Może głupie to pytanie, ale jak z położną ustalałam grupę krwi moją i męża, to zaniosłam męża zaświadczenie z poradni z grupą krwi, żeby wpisała do karty ciąży, a położna do mnie głupio: "a skąd wiem, że mąż jest ojcem dziecka??":baffled: Niezła, nie??

Uznanie ojcostwa rtyczy się tylko dzieci, które pochodzą ze związków pozamałżeńskich.

widze, ze jestes obryta w temacie :tak:
powiedz, w takim razie jesli mamy zamiar zdążyć wziąć ślub cywilny, tzn. na pewno zdążymy przed porodem, to nie musimy nic więcej załatwiać? chodzi mi o to, czy wtedy ojcostwo jest wg prawa z automatu i na akcie urodzenia będzie widniał Moj Tatuś?

Jeżeli przed porodem rodzice dziecka wezmą ślub to dziecko pochodzi z małążeństwa i nie ma potrzeby "uznania". Składając dokumenty do ślubu określa się jakie dzieci zrodzone z małżeństwa będą nosić nazwisko.

A obryta jestem w temacie ponieważ pracuję w USC

ja czuje przeważnie w dole brzucha dzidziulka ;-)
a przed chwila widziałam jak mi się brzuszek poruszył:-D bo siedzę w topie tylko i spodenkach a brzucholek goły:tak:;-):-)

To super;-):tak::-)
Mój Dzidziolek coś się uspokoił ostatnio:confused::baffled:Czasami coś poczuję,ale mam wątpliwości czy to Dzidzia:dry: Już się nie mogę doczekać regularnych,częstych ruchów,wtedy będę spokojniejsza.

Ja noszę okulary mam wadę wzroku -0,75 i -1. :crazy: Więc chodzę w okularach bo tak to ciężko, ludzie nie wyraźni... i nie chcę nadwyrężać wzroku. W domku chodzę bez. Duża wada wzorku jest przesłaniem do cc.

Fiu fiu gratuluję:) a dzidzia śliczna, piękna buźka:)
Ehtele śliczna ta prezentacja, ja zbieram się do czegoś podobnego, tylko gdzie jest mój czas??? ucieka mi przez palce
Pajeczko graatuluję wizytacji, dobrze, że znalazłaś w końcu dobra lekarkę
Kasia 2506 fajnie że Twój dzidziolek bryka sobie w brzuszku:)
Marulka pozazdrościć mamci:)
Panienko ja piję codziennie taką biedną,że nie można jej nazwać kawą, trzy papruszki rozpuszczalnej reszta mleka i odrobinkę wody gorącej ktoś jakby nie widział, że tam wsypuje kawę to nigdy by się nie domyślił, że to kawa, bo taka biała lura:)
Avenitka to ten lekarz to małe ma pojęcie o chemii i w ogóle o procesie otrzymywania kawy. Kawa rozpuszczalna powstaje w ten sposób, że ziarna są mielone, gotowane z wodą, powstaje ekstrakt i w procesie destylacji i odparowania pozostaje suchy ekstrakt:) Czyli czysta postać kawy. Trzeba jednak uważać z ilością bo dwie łyżeczki rozpuszczalnej, a dwie takiej do zaparzenia to inna bajka. Bardzo duże stężenie kofeiny jest oczywiście w rozpuszczalnej. Ja nigdy w życiu nie wypiłam więcej jak pół łyżeczki rozpuszczalnej, a teraz to co piję raz dziennie nawet nie można nazwać kawą.
Cayra niezłe pytanie połoźnej:D:D:D ale się uśmiałam:)
Ehtele ja mam rewelacyjny wzrok, ale na jedno oko, na drugie niestety astygmatyzm:(
Shyla to może pomasuj brzuszek, może to też kolki jelitowe, miałam podobny ból i wiem ze jak mnie przeczyściło tak pożądnie to ból minął, a kłuło nieraz pożądnie, trzymam kciuki za Ciebie
Bogusia nie martw się bo powinno się wykonać ok 3 USG podczas ciąży i jest ok, po prostu gdy chodzimy prywatnie i lekarze mają swój sprzęt to przy okazji nas obserwują pod USG
Polianna powiem Ci szczerze, że skoro będziesz miała płytkę to sobie razem obejrzycie w domku:) więc spokojnie:) A co do globulek to ja wzięłam dwa opakowania pimafucinu i mam święty spokój, jak tylko skończyłam brać wzięłam całe opakowanie globulek lactovaginal trzeba o tym pamiętać, żeby przywrócić normalną florę:) Oczywiście dla mężusia też seria smarowań clotrimazolem, ja jak brałam jeszcze antybiotyki na paciorka to też razem z mężem, tylko, że on brał podwójną dawkę:D
Kassia 181 trzymam kciuki za wizytę
Shiraa ja trzepotania nie miałam, tylko same bulgotki, teraz już czuję silniejsze kopniaczki, zwłaszcza na dole, jejciu jak nie raz stuknie to aż mi nie miło. Ogólnie to uczucie bym opisała jako prąd, pływanie, i jak dzieciaczek długo się wierci to zaczyna mi pulsować macica cała:) To napięcie słonko to własnie dzidzia...Ostatnio jak czułam silne wypychanie z prawej strony na dole, to wzięłam latarkę i byłam w szoku, takie falowanie:)

Ja USG będę miała na wizycie 17 marca (zwykłe), a genetyczne 6 kwietnia

Poza tym miłego dnia kochane brzuchatki :):):)

Ostatnia edycja:
Wskazania do cesarskiego cięcia występujące przed porodem
1 Zbyt duża główka dziecka w stosunku do szerokości miednicy matki
2 Zagrożenie rzucawką, spowodowane zatruciem ciążowym
3 Konflikt serologiczny
4 Cukrzyca matki
5 Guzy mięśniowe w kanale rodnym
6 Wielkość dziecka powyżej 4,5 kg
7 Poważna wada wzroku i zagrożenie odklejeniem się siatkówki oka
8 Przebyte wcześniej podłużne cesarskie cięcie
9 Wcześniejsze operacje macicy
10 Nisko umiejscowione łożysko (tzw. przodujące)
11 Opryszczka narządów płciowych
12 Inne dolegliwości matki, zakwalifikowane przez lekarza do cesarskiego cięcia.
13 brak postępu w akcji porodowej i grożąca zamartwica dziecka
14 zwężenie miednicy po badaniu ultrasonograficznym, po ocenie wielkości główki dziecka, a szerokością miednicy. Badanie odbywa się przed porodem lub w czasie jego trwania
15 zaburzenie tętna płodu grożące niedotlenieniem dziecka
16 wiek rodzącej
17 ciąże bliźniacze
18 pęknięcie blizny po poprzednim cięciu
19 wcześniejsze operacja na macicy
20 okręcenie pępowiną
21 wadliwe manewry dziecka, podczas przejścia przez kanał rodny jak ułożenie poprzeczne lub skośne
22 stres i odczuwalny ból rodzącej może doprowadzić do niedotlenienia dziecka
23 wypadnięcie pępowiny i braku dopływu krwi do dziecka
24 krwotok spowodowany zbyt wczesnym oddzieleniem się łożyska lub łożysko przodujące. jeśli jest zbyt nisko ułożone i całkowicie lub częściowo zakrywa ujście szyjki macicy
25 rozwijające się zakażenie wewnątrzmaciczne
26 nie prawidłowe ułożenie dziecka (pośladkami)

na ten temat można by wymieniać i wymieniać ;)
w mojej pierwszej ciąży cc odbyło się z powodu punkt 1,6,13,14,15 ,25,26
kolejna ciąża również cc z powodu punkt 8,14

Ostatnia edycja:
reklama
Shyla na pewno będzie dobrze, przynajmniej terminowo udasz się na zabieg:) i sobie wszystko pięknie zaplanujesz:)
A zakupiłam epi-no co prawda teraz mi się nie przyda, ale już je będę miała, może chociaż troszkę poćwiczę, bo jak lekarz mi wkłada palce grzebalce to ja tam w ogóle miejsca nie mam:D Ale ogólnie polecam urządzonko kobietkom, które boją się nacinania.

Do góry