martuśka85
http://psychozytywnie.pl
Witam z rana i gratuluję wszystkich wczorajszych udanych wizyt. To niesamowite jak one potrafią nam dodać skrzydeł.
Dobrze fiuufiuu, że poruszyłaś ten temat., bo jest on bardzo istotny.
W świetle prawa cywilnego mężczyzna jest ojcem dziecka jeżeli jego dane są wpisane w akcie urodzenia. Nikt w urzędzie nie wierzy nikomu na słowo i nie zarejestruje urodzenia dziecka na wniosek „obojętnie jakiej osoby”, która przyjdzie do urzędu (urzędnik nie ma pewności że chłop który przychodzi jest rzeczywiście ojcem, a nie np. sąsiadem , który chce zagarnąć becikowe)
Dobrze że zacytowałaś kodeks rodzinny i opiekuńczy, tylko z nieaktualnej stronki go skopiowałaś. W zeszłym roku weszła nowelizacja tej ustawy -powstał osobny rozdział dotyczący ojcostwa (również macierzyństwa)
Zmieniła się nazwa samej czynności, nie jest już jak kiedyś „uznanie dziecka”, leczu „ uznanie ojcostwa” wobec dziecka.
Podstwą prawną uznania dziecka poczętego, lecz nienarodzonego jest art. 75. § 1. Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Ważną zmianą jest również to, iż można uznać dziecko po jego śmierci (art. Art. 76. § 2.)
Polecam wam dziewczyny załatwienia formalności związanych z uznaniem ojcostwa przed porodem. Ciężko jest się potem, czasem z małym dzieckiem na rękach wybrać do urzędu żeby załatwić akt urodzenia. A facet tego sam nie załatwi. I ważne jest to że w akcie w rubryce ojciec od razu wpisane są dane ojca biologicznego.
Jeżeli „ojciec” nie uzna swojego ojcostwa w stosunku do dziecka, albo zrobi to, gdy akt urodzenia będzie już sporządzony, to należy liczyć się z tym, że w rubryce ojciec jako nazwisko będzie wpisane takie nazwisko jakie nosi kobieta (matka dziecka), a imię ojca albo zostanie wpisane z urzędu, albo matka dziecka poda ( a w odpisie zupełnym aktu urodzenia będzie tak już zawsze, więc trzeba będzie dziecku tłumaczyć)
I jeszcze ważna rzecz, w czasie uznania ojciec dziecka nabiera wszelkie prawa i obowiązki ojcowskie włącznie z alimentacyjnymi, natomiast nadanie nazwiska męża matki – jest to tylko zabieg kosmetyczny – mężczyzna w dalszym ciągu żadnych praw do dziecka nie ma.
Mam nadzieję kochane, że dobrze to wyjaśniałam (starałam się)jeżeli macie jakieś pytania w tej kwestii to pomogę.
Podaję jeszcze link dostawy : Kodeks rodzinny i opiekuńczy - Dziennik Ustaw poz. 59 nr 9 z 1964 roku - -INFOR.pl - portal prawno gospodarczy - prawo, finanse, życie, podatki, dziennik ustaw, wiadomości
widze, ze jestes obryta w temacie
powiedz, w takim razie jesli mamy zamiar zdążyć wziąć ślub cywilny, tzn. na pewno zdążymy przed porodem, to nie musimy nic więcej załatwiać? chodzi mi o to, czy wtedy ojcostwo jest wg prawa z automatu i na akcie urodzenia będzie widniał Moj Tatuś?
Dziewczyny mam pytanie pijecie teraz kawę? Jest szkodliwa? Bo ja raczej rzadko, ale wczoraj mnie naszła ochota w pracy zrobiłam sobie słabą rozpuszczalną z mlekiem. I dziś to samo mam takiego smaka i pewnie sobie zaraz zrobię
wypiłam przed wczoraj w kawiarni (bo domowej kawy nie lubie, tylko te z ekspresu) i cały dzien plulam sobie w brode, bo kłuło mnie w żołądku aż do nastepnego dnai rano :/. wiec pewnie dłuuuugo juz sie nie zdecyduje. ale jesli przed ciążą piłaś kawe regularnie, to raz na jakis czas taka z mlekiem nie zaszkodzi.
co do Pepsi/Coli tez czasem pijam jak mnie najdzie, ale staram sie nie wiecej niz szklanka, bo wiem że do shit i nie powinno sie tego wcale pic, nawet nie będąc w ciąży (zwłaszcza nie pijcie tego w sieciach typu McDonald's/KFC, bo tam Cole robią z proszku, ktory wsypują do wody. wiem, bo mam znajomych, ktorzy pracują i widzialam na wlasne oczy, bo bym nie uwierzyla )
Witajcie kobitki;-)
ja się dziś nie wyspałam co się przekręcałam z boku na bok czułam klucie z lewej strony brzucha normalnie tragedia do tego jak wstałam dziś nie mogę nogi lewej wyżej podnieść bo to mocno boli:-(a w dodatku do lekarza nie pójdę bo jak zwykle usłyszę nie ma krwawienia to nie ma co się martwic , nic innego tylko się pochlastać szarym mydłem
spokojnie, ja czasem jak mocniej smarkne, albo kichne tez boli. to podobno normalne jesli chodzi o bóle boczne, zwlaszcza na tym etapie, bo w 5. m-cu brzuszki powinny nieco przyspieszyc
ale jak bedzie bolało mocno i notorycznie, to jednak udaj sie do lekarza
Ostatnia edycja: