reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Witam z rana i gratuluję wszystkich wczorajszych udanych wizyt. To niesamowite jak one potrafią nam dodać skrzydeł.

Dobrze fiuufiuu, że poruszyłaś ten temat., bo jest on bardzo istotny.
W świetle prawa cywilnego mężczyzna jest ojcem dziecka jeżeli jego dane są wpisane w akcie urodzenia. Nikt w urzędzie nie wierzy nikomu na słowo i nie zarejestruje urodzenia dziecka na wniosek „obojętnie jakiej osoby”, która przyjdzie do urzędu (urzędnik nie ma pewności że chłop który przychodzi jest rzeczywiście ojcem, a nie np. sąsiadem , który chce zagarnąć becikowe)
Dobrze że zacytowałaś kodeks rodzinny i opiekuńczy, tylko z nieaktualnej stronki go skopiowałaś. W zeszłym roku weszła nowelizacja tej ustawy -powstał osobny rozdział dotyczący ojcostwa (również macierzyństwa)
Zmieniła się nazwa samej czynności, nie jest już jak kiedyś „uznanie dziecka”, leczu „ uznanie ojcostwa” wobec dziecka.
Podstwą prawną uznania dziecka poczętego, lecz nienarodzonego jest art. 75. § 1. Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Ważną zmianą jest również to, iż można uznać dziecko po jego śmierci (art. Art. 76. § 2.)

Polecam wam dziewczyny załatwienia formalności związanych z uznaniem ojcostwa przed porodem. Ciężko jest się potem, czasem z małym dzieckiem na rękach wybrać do urzędu żeby załatwić akt urodzenia. A facet tego sam nie załatwi. I ważne jest to że w akcie w rubryce ojciec od razu wpisane są dane ojca biologicznego.
Jeżeli „ojciec” nie uzna swojego ojcostwa w stosunku do dziecka, albo zrobi to, gdy akt urodzenia będzie już sporządzony, to należy liczyć się z tym, że w rubryce ojciec jako nazwisko będzie wpisane takie nazwisko jakie nosi kobieta (matka dziecka), a imię ojca albo zostanie wpisane z urzędu, albo matka dziecka poda ( a w odpisie zupełnym aktu urodzenia będzie tak już zawsze, więc trzeba będzie dziecku tłumaczyć)
I jeszcze ważna rzecz, w czasie uznania ojciec dziecka nabiera wszelkie prawa i obowiązki ojcowskie włącznie z alimentacyjnymi, natomiast nadanie nazwiska męża matki – jest to tylko zabieg kosmetyczny – mężczyzna w dalszym ciągu żadnych praw do dziecka nie ma.
Mam nadzieję kochane, że dobrze to wyjaśniałam (starałam się)jeżeli macie jakieś pytania w tej kwestii to pomogę.
Podaję jeszcze link dostawy : Kodeks rodzinny i opiekuńczy - Dziennik Ustaw poz. 59 nr 9 z 1964 roku - -INFOR.pl - portal prawno gospodarczy - prawo, finanse, życie, podatki, dziennik ustaw, wiadomości

widze, ze jestes obryta w temacie :tak:
powiedz, w takim razie jesli mamy zamiar zdążyć wziąć ślub cywilny, tzn. na pewno zdążymy przed porodem, to nie musimy nic więcej załatwiać? chodzi mi o to, czy wtedy ojcostwo jest wg prawa z automatu i na akcie urodzenia będzie widniał Moj Tatuś?

Dziewczyny mam pytanie pijecie teraz kawę? Jest szkodliwa? Bo ja raczej rzadko, ale wczoraj mnie naszła ochota w pracy zrobiłam sobie słabą rozpuszczalną z mlekiem. I dziś to samo mam takiego smaka i pewnie sobie zaraz zrobię :baffled:

wypiłam przed wczoraj w kawiarni (bo domowej kawy nie lubie, tylko te z ekspresu) i cały dzien plulam sobie w brode, bo kłuło mnie w żołądku aż do nastepnego dnai rano :/. wiec pewnie dłuuuugo juz sie nie zdecyduje. ale jesli przed ciążą piłaś kawe regularnie, to raz na jakis czas taka z mlekiem nie zaszkodzi.
co do Pepsi/Coli tez czasem pijam jak mnie najdzie, ale staram sie nie wiecej niz szklanka, bo wiem że do shit i nie powinno sie tego wcale pic, nawet nie będąc w ciąży (zwłaszcza nie pijcie tego w sieciach typu McDonald's/KFC, bo tam Cole robią z proszku, ktory wsypują do wody. wiem, bo mam znajomych, ktorzy pracują i widzialam na wlasne oczy, bo bym nie uwierzyla :szok:)

Witajcie kobitki;-)
ja się dziś nie wyspałam co się przekręcałam z boku na bok czułam klucie z lewej strony brzucha normalnie tragedia:crazy: do tego jak wstałam dziś nie mogę nogi lewej wyżej podnieść bo to mocno boli:-(a w dodatku do lekarza nie pójdę bo jak zwykle usłyszę nie ma krwawienia to nie ma co się martwic , nic innego tylko się pochlastać szarym mydłem:dry:

spokojnie, ja czasem jak mocniej smarkne, albo kichne tez boli. to podobno normalne jesli chodzi o bóle boczne, zwlaszcza na tym etapie, bo w 5. m-cu brzuszki powinny nieco przyspieszyc :tak:
ale jak bedzie bolało mocno i notorycznie, to jednak udaj sie do lekarza

Ostatnia edycja:
reklama
widze, ze jestes obryta w temacie :tak:
powiedz, w takim razie jesli mamy zamiar zdążyć wziąć ślub cywilny, tzn. na pewno zdążymy przed porodem, to nie musimy nic więcej załatwiać? chodzi mi o to, czy wtedy ojcostwo jest wg prawa z automatu i na akcie urodzenia będzie widniał Moj Tatuś?

To ja odpowiem - tak :)
Biorąc ślub cywilny z automatu "dzieci stworzone w tym związku noszą nazwisko (i tu wybór,matki albo ojca)..." i generalnie nikt nie pytał męża czy "napewno jest pan ojcem i uznaje ojcostwo". Ot poprostu - wziął dokumenty ze szpitala, zaniósł do urzędu i wyrobili mu akt urodzenia.
W szpitalu z resztą również pytano mnie o imię i nazwisko ojca oraz o jego datę urodzenia.

Cześc kobietki!! Jak energia dzisiaj? Brzuch mi rośnie w zastraszającym tempie. Podeszłam dziś do lustra i aż się sama zdziwiłam. :) Zdecydowanie zmienia kształt. Lilunia daje znać jak jej sie chce ale częściej ją czuję także w dzień. Wizyta dopiero 25 marca.. ale smutno mi się zrobiło,bo męża nie będzie ale na nim to chyba nie zrobiło większego wrażenia. Chłopy :-/
Trudno. Sama obejrzę mojego dzieciaczka i dam płytkę :-) Lekarz obiecał,że nagra mi i zwykłe usg i 3d... no umieram z ciekawości :)

To ja odpowiem - tak :)
Biorąc ślub cywilny z automatu "dzieci stworzone w tym związku noszą nazwisko (i tu wybór,matki albo ojca)..." i generalnie nikt nie pytał męża czy "napewno jest pan ojcem i uznaje ojcostwo". Ot poprostu - wziął dokumenty ze szpitala, zaniósł do urzędu i wyrobili mu akt urodzenia.
W szpitalu z resztą również pytano mnie o imię i nazwisko ojca oraz o jego datę urodzenia.

Cześc kobietki!! Jak energia dzisiaj? Brzuch mi rośnie w zastraszającym tempie. Podeszłam dziś do lustra i aż się sama zdziwiłam. :) Zdecydowanie zmienia kształt. Lilunia daje znać jak jej sie chce ale częściej ją czuję także w dzień. Wizyta dopiero 25 marca.. ale smutno mi się zrobiło,bo męża nie będzie ale na nim to chyba nie zrobiło większego wrażenia. Chłopy :-/
Trudno. Sama obejrzę mojego dzieciaczka i dam płytkę :-) Lekarz obiecał,że nagra mi i zwykłe usg i 3d... no umieram z ciekawości :)

dzieki Kochana :))

ja energii mam tyle, ze mnie nosi. może to to słoneczko :tak:. zaraz lece na Łojewską spytac o szkole rodzenia i przy okazji bedzie spacerek, bo to dosc daleko.
no podobno to normalne wlasnie, że teraz brzuszki bedą wyskakiwać. fajnie, że coraz mocniej czujesz ruchy, bo to niesamowite !! ja za każdym niemal razem śmieje sie sama do siebie jak poczuje :D.
też mam usg pozno, bo dopiero 23. (ale miał byc 21 tydzien, wiec niech mu bedzie ;) i tez nie wiem, czy Tatuś bedzie, bo często ma dalekie wyjazdy poza miasto we wtorki, więc to nie od Niego zależy. zobaczymy.

milusiego przedpoludnia dla wszystkich i powodzonka na wizytach :smile:

czesc mamusie!!!!
trzymam kciuki za wszytskie wizyty dzisiejsze.
ja dzis mam wizyte u endokrynologa- zadecyduje czy musze brac hormony:(((
pogoda dzis piekna az ma sie ochote do zycia.
co do ruchow to ja jeszce regularnych nie czuje- poczulam kilka razy ale na 100% nie umiem powiedziec czy to dzidzia. mam czas do 20 tyg wiec jestem cierpliwa.
milego dnia

:-) To życzę pozytywnych wieści z wizyty! kassia181!

Ech...a do mnie się jakaś infekcja przyplątała bo swędzi i piecze :/ Zadzwoniłam do lekarza i kazal przyjechać po receptę na globulki i maść clotrimazol. Ok, wolę to zaleczyć a nie,że się infekcja rozprzestrzeni głębiej. Brrr...ostatni raz problem z tym miałam w poprzedniej ciąży :) i też w tym tygodniu.

Ja mam pieczenie po tuli tuli i w trakcie tuli tuli :wściekła/y:(a tuli tuli rzadkość teraz:-D) i tez mi przepisał globulki.Stwierdził,że to lekkie zapalenie:wściekła/y::no:

Witajcie kobietki kochane!!!
Trzymam mocno kciukasy za dzisiejsze wizyty!!! Powodzonka!!!
Dzięki wszystkim za wczorajsze skierowane w moja stronę!!!
Marulka Ja wcianam co popadnie, nieraz mam wiekszą ochotę na coś ale nie za często, za to apetyt mam wilczy nieraz myślę że chyba przesadzam
PanienkaJa piję kawkę rozpuszczalną 1-2 dziennie
Ola Ja tez mogłabym teraz wciąż pić maślankę, a przed ciążą nie piłam jej w takich ilościach jak teraz
Shyla Nie martw się kochana na zapas Ja też tak czasami mam że jak przewracam się z jednego boku na drugi i zrobie to zbyt gwałtownie to też mnie boli tylko z prawej strony i przy kichaniu też czasami. Jeśli chodzi o twardy brzuch to ja miałam tylko raz i lekarz mi powiedział że to macica rośnie i się rozciąga a w moim przypadku ze względu na bliżniaki dzieje się to tak o 4 tygodnie szybciej i zę to jest przyczyną i przepisał mi magnez B6 ikazał brać 2 razy dziennie po 2 tabletki. Wiem że łatwo tak pocieszać ale nie stresuj sie tak od razu ale jakby to się czesto zdarzało to idź lepiej do lekarza lepiej dmuchać na zimne. Trzymaj sie cieplutko
Nie jestem w stanie wszystkim odpisac na posty także życzę wszystkim miłego i ciepłego dzionka!!!!

Dziendobry:) ufff nadrobiłam wczorajsze i dzisiejsze zaległości w czytaniu;-)

Pogoda za oknem jakos nie zacheca do spacerów.... ale do sklepu trzeba isc po cos na obiadek. Nie mam zielonego pojęcia co zrobic..... Zjadła bym jakis pierogów:) ale to dużo roboty..... Pomyślimy;-)

Ciekawy temat poruszyłyście dziewczyny, my tez nie mamy slubu ale mamy zamiar sie z tym do porodu wyrobić, bedzie to cichy slub cywilny tylko z rodzicami i swiadkami:-) o innym nie marze. Nie znosze weselisk.... choc rodzina mi pewnie bedzie miała to za złe ale to mi ma byc dobrze a nie im zwłaszcza w moim stanie:tak: hehehe

Mnie tez czasem boli a raczej kłuje z boku od jajników zwłaszcza jak wiecej pochodze.

Miłego dzionka zycze:) i zmykam do kuchni....

reklama
:-) To życzę pozytywnych wieści z wizyty! kassia181!

Ech...a do mnie się jakaś infekcja przyplątała bo swędzi i piecze :/ Zadzwoniłam do lekarza i kazal przyjechać po receptę na globulki i maść clotrimazol. Ok, wolę to zaleczyć a nie,że się infekcja rozprzestrzeni głębiej. Brrr...ostatni raz problem z tym miałam w poprzedniej ciąży :) i też w tym tygodniu.

ja tez miałam tylko bez pieczenia i globulki dostałam mega 3 duze :)) masakra jakas, ale jest lepiej i to sie liczy :)

Do góry