reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

hejka:)
dzięki za ciepłe powitanie

ale naprodukowałyście postów:) muszę jednak częściej zaglądać żeby być w miarę na bieżąco.

ja rzadko ruchy czuję, czasami takie prężenie, albo bulgotanie.
Do Gina idę w przyszłym tygodniu i to mi zrobi USG. Mam też zrobić badanie na Toksoplazmozę, HBs, Różyczkę, FT3 i TF4( cokolwiek to znaczy :/ )
jakie bierzecie witaminy? ja kończę Feminatal z DHA i Gin mi polecił Centrum z DHA, on o tych kwasach ciągle mi mówi jakie one ważne.

już nie moge się doczekać jak poznam płeć dziecka. mam się umówić na USG połówkowe do Gdańska do Invikty, tam robią całą diagnostykę. Ale to tak na 20 tydz.
Stawiamy z mężem na drugiego synka, ale to chyba z przekory żeby córeczka była.

ile już przytyłyście?
ja muszę się bardzo pilnować z wagą, na razie ok +1 kg. Sporo ważę a zbędne kg to obciążenie dla kręgosłupa. Lekarz powiedziała ze max 7-8kg moge przytyć. czy to wogóle możliwe?? w pierwszej ciąży przytyłam 24kg.

ja z zaparciami jakoś nie mam większych problemów ( odpukać ) ale jem masę grejfrutów, kiwi, i musli z mlekiem, i jogurty ze zbożami. mało mięsa bo mnie odrzuca.
W poprzedniej ciąży to była moja zmora, ale jak brzuch urośnie to i tak chyba się tego problemu nie uniknie.

Pozdrówki
Mozliwe ale musisz sie pilnowac, jesc duzo warzyw, malo chleba, zrezygnowac ze slodyczy.
Ja jestem na diecie i w poprzedniej ciazy przytylam jakies 8.5, moze nawet mniej bo sama dobrze nie wiem ile stracilam na wadze jak wystartowalam z dieta. teraz tez schudlam i narazie brakuje mi jakies 1.5 kg. do wagi z pierwszej wizyty. od 3 wizyt mam ta sama wage i chce ja jeszcze potrzymac tak do 20-22 tyg. Zobaczymy moze sie uda. teraz waze 62.4 a zaczelam z waga 64.7 na pirwszej wizycie. W poprzedniej ciazy zaczelam z 60 a skonczylam z 67. tak tez chcialabym w tej ciazy:))) ale czy sie uda to nie mam pojecia.

Ostatnia edycja:
reklama
Co do witamin to ja birę Falvit mama i jak narazie zaczyna dopiero drugie opakowanie:):)
Natomiast z zaparciami mam problemy choć dziennie jem warzywa i owoce a takrze jogurty więc nie wiem dlaczego mam taki problem :((
Ruchów dziecka jak narazie nie czuje wcale nic a nic:((
A tak wogóle to dlaczego nie można jeść ryby wędzonej??

Shyla hehe gratuluję pomysłu :)

Gratuluję wizyt, super że z dzieciątkami wszystko dobrze. Ja dalej nie mogę się połapać na tym nowym forum brakuje mi emiotikonek, noi to wylogowywanie.... ehh też w pracy siedzę na forum ;) Miłego wieczorku :-)

shyla odrazu widać że masz dzisiaj lepszy humorek :tak::tak:a pomysł z USG nie taki zły wszystko dobre co może zaoszczędzić stresu
AgaS wiem o jakim bólu piszesz choć u mnie to nie korzonki tylko problemy ze stawami biodrowo-krzyżowymi:tak::tak:
rozalka ja znalazłam taką informację odnośnie rybek wędzonych Czego nie jeść w ciąży - Odżywianie - arykuł no i wszędzie doczytałam że po prostu trzeba je ograniczyć więc myślę że jak sobie pozwolisz raz na jakiś czas to żadna krzywda to nie będzie:tak:

Shyla hehe gratuluję pomysłu :)

Gratuluję wizyt, super że z dzieciątkami wszystko dobrze. Ja dalej nie mogę się połapać na tym nowym forum brakuje mi emiotikonek, noi to wylogowywanie.... ehh też w pracy siedzę na forum ;) Miłego wieczorku :-)

to nie jstem sama która w robocie siedzi na forum fajnie , przynajmniej nie czuje się osamotniona w tej kwesti hehe:))

ina21 :) Na zaparcia polecam śliwki suszone, same lub zalane wodą, mnie jedynie to rusza.... bo też trochę z tym problem miałam. A gin. ostatnio mówiła mi coś o syropie, ale zapomniała mi napisać, a ja dopiero zorientowałam się po wyjściu z gabinetu.

Jeszcze masz czas na ruchy do 20 tygodnia :)

Tak wogóle to ostatnio tak jak pisałam średnio byłam zadowolona z wizyty... nie dość że nic się nie dowiedziałam to wyczekałam się prawie godz. na prywatną wizytę, może 10 min. a 120 zł poszło...... ;/

ina21 :) Na zaparcia polecam śliwki suszone, same lub zalane wodą, mnie jedynie to rusza.... bo też trochę z tym problem miałam. A gin. ostatnio mówiła mi coś o syropie, ale zapomniała mi napisać, a ja dopiero zorientowałam się po wyjściu z gabinetu.

Tak wogóle to ostatnio tak jak pisałam średnio byłam zadowolona z wizyty... nie dość że nic się nie dowiedziałam to wyczekałam się prawie godz. na prywatną wizytę, może 10 min. a 120 zł poszło...... ;/

ja chodzę do lekarza z narodowego funduszu zdrowia ale jestem nie zadowolona bo moja pani doktor mnie olewa , wogóle kiedy kidę do niej chociaż żeby tyklo się jej coś spytać to wiecznie jej nie mam , a i nie kieróje prawie wcale na badania . Najwyższa pora ją poprostu zmienić :))
SHYLA nie poddawaj się z przekonywaniem męża , może się uda
a pomysł jest super sama bym tak zrobiła:))

Ostatnia edycja:
Co do witamin to ja birę Falvit mama i jak narazie zaczyna dopiero drugie opakowanie:):)
Natomiast z zaparciami mam problemy choć dziennie jem warzywa i owoce a takrze jogurty więc nie wiem dlaczego mam taki problem :((
Ruchów dziecka jak narazie nie czuje wcale nic a nic:((
A tak wogóle to dlaczego nie można jeść ryby wędzonej??
Ja zlikwidowałam zaparcia tak: zalewałam gorącą wodą śliwki suszone na wieczór, rano na czczo wypijałam tą wodę, a śliwki przegryzałam w ciągu dnia i tak z tydzień, do tego piłam sok z kiszonej kapusty (miałam to ułatwione, bo mam swoją w beczce hihi) i zaparcia przeszły jak ręką odjął, żadne owoce i jogury nie pomagały!!!

Jak to różnie bywa z tymi wizytami, ja chodzę na NFZ i też jestem w gabinecie min. 10 minut, ale zapisy są na godzinę i nigdy nie czekam:)))) A i odpowiada na wszystkie moje pytanie z kartki bez wyjątku, cierpliwie!
SHYLA pomysł z USG bbbardzo fajny, popieram, bierz M za kapotę i będziesz spokojniejsza:)))

Ostatnia edycja:
reklama
Znów miałam dłuższą przerwę w aktywności na naszym forum, wchodzę, a tu taaaakie zmiany ;) W sumie fajnie, tylko trzeba się przyzwyczaić.

Shyla, uważam, że Twój pomysł jest świetny - masz możliwość to korzystaj! - też bym tak zrobiła.

Dzisiaj byłam u pani gin, powiedziała, że wszystko jest bardzo dobrze, wypisała skierowanka i tyle. Ostatnie USG mieliśmy 2,5 tyg temu i już się nie mogę doczekać następnego, a jestem zapisana dopiero na 7.04 - nie wiem czy wytrzymam do tego czasu.

Jeśli chodzi o suplementy to biorę feminatal 400.

Ja od początku ciąży przytyłam jakieś 5-6 kg, ale podobno nie bardzo to po mnie widać. Z resztą kilka miesięcy przed ciążą zgubiłam 6 kg, więc można powiedzieć, że w tej chwili jestem na tym samym poziomie, co przed schudnięciem.

Do góry