reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Co do żylaków to czytałam, że podobno mają zlikwidować darmowe operację żylaków ze względów estetycznych. Ciekawe czy to prawda czy tylko takie plotki. Ja niestety też już mam kilka żylaków ale na szczęscie jeszcze są małe i słabo widoczne.

Nie ma czegoś takiego jak względy estetyczne przecież... nogi bolą, żylaki się powiększają, grożą zakrzepicą i co ważne utrudniają funkcjonowanie. Mi po pracy stojącej urosły maksymalnie. Do tego nie wolno mi stosować zadnych leków hormonalnych,także tych antykoncepcyjnych.
Co innego pajączki,które są tylko poszerzonymi żyłkami a co innego niewydolność żylna. A gdy żylaki wychodzą jeszcze w innych miejscach to...ech :-( codziennie rano ból, który uniemożliwia stanie w jednym miejscu dłużej niż 20 sekund. Nikomu nie życzę. Już się boję co będzie jak mi się przytyje i dziecko będzie większe i swoje ważyło :(

Jeszcze jedno...
Operacje fundowane przez NFZ są ... hmmm...najbardziej inwazyjne i rekowalescencja jest też najłuższa. Są operacje laserowe, to właściwie prawie jak zabieg i można po pół godzinie iśc do pracy :) Ale kosztują sporo, jakieś 2 tys za nogę...

Puchatko_ często podwyższone. Podobno to normalne bo serducho ma więcej krwi do przepompowania.

Ostatnia edycja:
reklama
A ja się przeziębiłam :zawstydzona/y:straszny katar i ból gardła, zaraz zmykam się położyć do łóżka.

Ciężko Was nadrobić, tak się rozpisałyście....

DZies pierwszy zakup zrobilam.. miala byc niespodzianka dla M.. ale w koncu mu pokazałam, bo nie mogl wyczekac do piątku....

widze zostal poruszony temat aspiryny, apapu czy tez paracetamolu.. ja skorzystalam z apapu ze 3 razy moze.. ale to w sytuacjach krytycznych..

Tak, ale często jest tak, że żylaki nie bolą, i nie powodują takich powikłań o jakich piszesz. Więc wtedy operuję się własnie ze względów kosmetycznych. u mnie w rodzinie przynajmniej ze 3 osoby operowały żylaki własnie z takich powodów.
Nektarynka a cóż to za zakup?

Ja na szczescie mam laptopa wiec gdzie ja tam komputer ze mna gotuje obiad rozmawiam z wami bawie sie z Kuba rozmawiam z wami itd ale masz racje to uzaleznienie ja tez uciekam mały chce obejżeć boba na komputerze wiec mi zabierze :-(no cóż trzeba sie dzielić

No ja tez mam laptopa, ale co z tego skoro mój M wchodzi co wieczór z pracy, a ja.... na kanapie klikam i jeszcze mi sie coś pyta, a ja nie odpowiadam, bo.... czytam ważny post hihi, musze to trochę ograniczyć, aby do wiosny częściej wyjdę z domu, bo dziś było okropnie na dworzu. Poza tym dziś w TV był temat czy KOMP jest szkodliwy dla kobiet w ciąży???? I dla dziecka? No i wypowiadał się lekarz, ze nie teraz robią taki sprzęt, ze nie ma promieniowania, jak równiez w tych płaskich TV, ale szkodliwa jest pozycja przy siedzeniu przy kompie wiele godzin. Chodzi o to, że jak się siedzi wiele godz. przy biurku, to kręgosłup ma duże obciązenie i na brzuch ta pozycja nie jest też wskazana, ogólnie nowe monitory nie szkodzą. No więc jak ja to dziś posłuchałam to... się sama rozgrzeszyłam ooo:szok:!

Ja mam poprostu potworne żylaki,które wyszły na łydce, udzie a w ciąży obecnie nawet w pachwinie oraz z jednej strony w tych intymnych okolicach :-( . Są bolesne ... Miałam badania dopplerowskie żyły w tej nodze okazalo się że cała jest do wywalenia bo poprostu nie działa. Dodatkowo poskręcały się też inne. Miałam skierowanie na operacje ale zaszłam w ciążę więc... a że ciąża na 100% pogorszy (już pogarsza) stan muszę mieć zaostrzoną profilaktykę przeciwzakrzepową. Chodzi o to by nie doszło do zatorowości płucnej lub zakrzepowego zapalenia żył.
Przyznam,że nikt mi nie mówił o ściąganiu wody tylko o usuwaniu (o czym oczywiście w ciązy nie może być mowy). Wydaje mi sie, że naczyniak a żylak to chyba różne sprawy...
U mnie żylaki to rodzinna sprawa. Mam od wielu lat pajączki na stopach w okolicach kostek. Mam nadzieję, że się nie rozwiną. Słyszałam, że jak ma się żylaki nie nacinają przy porodzie? Słyszałyście coś o tym?

Mam pytanie , bo mnie strasznie to nurtuje...w kwietniu prawdopodobnie będę musiala lecieć do Polski , jak to wygląda z kobietami w ciąży ???:confused:
bo znów naczytałam się i każdy pisze co innego:eek:
aaa i samolotem leciałabym 2 godziny,a samochodem jechałaby 12 godzin:sorry:
Shyla, drugi trymestr to najlepszy okres na podróże. Ale ja bym wcześniej zapytała lekarza, bo każdy przypadek jest inny ;-)

Kochana współczuję, na początku tego posta napisałam, że trzymam kciuki a teraz muszę napisać, że współczuję...Co to w ogóle za lekarz był?? Ginekolog to tak ważny zawód, który powinien być wybierany z powolania....Tyle czasu się czeka na wizytę a potem rozczarowanie...
No właśnie... najgorsze, że tak się napaliłam na to, że zobaczę moje maleństwo i dowiem się co i jak. a tu klops. nikomu nie życzę takich badań. za tydzień idę do innego gabinetu na usg. i znów się nie mogę doczekać :-)

Właśnie jestem po małej drzemce. W kuchni gotuje się kolacyjka, a ja niecierpliwie już wcinam batonika. Ehhhhhh.... :-)
Dziewczyny, czy wam też tak wzrasta libido? :zawstydzona/y::happy: w pierwszym trymestrze poniżej zera, a teraz powyżej normy sprzed ciąży. i te sny :-D aż się sama sobie dziwię.

No ja tez mam laptopa, ale co z tego skoro mój M wchodzi co wieczór z pracy, a ja.... na kanapie klikam i jeszcze mi sie coś pyta, a ja nie odpowiadam, bo.... czytam ważny post hihi, musze to trochę ograniczyć, aby do wiosny częściej wyjdę z domu, bo dziś było okropnie na dworzu. Poza tym dziś w TV był temat czy KOMP jest szkodliwy dla kobiet w ciąży???? I dla dziecka? No i wypowiadał się lekarz, ze nie teraz robią taki sprzęt, ze nie ma promieniowania, jak równiez w tych płaskich TV, ale szkodliwa jest pozycja przy siedzeniu przy kompie wiele godzin. Chodzi o to, że jak się siedzi wiele godz. przy biurku, to kręgosłup ma duże obciązenie i na brzuch ta pozycja nie jest też wskazana, ogólnie nowe monitory nie szkodzą. No więc jak ja to dziś posłuchałam to... się sama rozgrzeszyłam ooo:szok:!
Bambusia u mnie jest to samo :-D
a najlepsze jest to ze uśmiecham się do monitora jakbym miała dawna :-D:-D
a mój M. się patrzy na mnie jak na jakaś wariatkę hihi
co do siedzenia przed kompem , to ja albo siedzę na pól leżąco ( laptop na kolanach nogi lekko uniesione) albo leżę na boku a laptop kolo mnie :-D
ja już chce wiosnę , wtedy będę więcej w ogrodzie spędzała czasu :tak:

Bambusia u mnie jest to samo :-D
a najlepsze jest to ze uśmiecham się do monitora jakbym miała dawna :-D:-D
a mój M. się patrzy na mnie jak na jakaś wariatkę hihi
co do siedzenia przed kompem , to ja albo siedzę na pól leżąco ( laptop na kolanach nogi lekko uniesione) albo leżę na boku a laptop kolo mnie :-D
ja już chce wiosnę , wtedy będę więcej w ogrodzie spędzała czasu :tak:

SHYLA No ja też przyjmuję takie pozycje na kanapie haha, a dziś grzecznie mówię WAM
DOBRANOC i oddaję sprzęt M:)))) Niech się nacieszy!!!

reklama
Shyla, drugi trymestr to najlepszy okres na podróże. Ale ja bym wcześniej zapytała lekarza, bo każdy przypadek jest inny ;-)
Dziewczyny, czy wam też tak wzrasta libido? :zawstydzona/y::happy: w pierwszym trymestrze poniżej zera, a teraz powyżej normy sprzed ciąży. i te sny :-D aż się sama sobie dziwię.

właśnie muszę się popytać lekarza , lot dopiero w Kwietniu wiec na kolejnej wizycie spytam się co i jak i czy nic się nie zmieniło, bo zagrożenia jak na razie nie mam ;-)
jeśli chodzi o przytulanki to ja miałam ochotę ,ale widocznie teraz libido mi spadło i znów lipa:zawstydzona/y:

Do góry