reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

pajkaa twoja lekarka bardzo dobrze wie co robi i szkoda ze ejst u nas tak malo takich lekarzy. badanie ginekologiczne w ciazy jest wykonywane rutynowo na kazdej wizycie ale tak na dobra sprawe moze tylko zaszkodzic. plamienia, krwawienia, porody przedwczesne to wszytsko moze byc spowodowane zbyc czestymi ingerencjami. w angli jest normalne ze kobieta badana jest ginekologicznie na poczatku ciazy a potem dopiero podczas porodu- oczywiscie jesli nie ma w midzyczasie krwawien. takze nie martw sie- ona wie co robi- to moje skromne zdanie

a kim jestes z zawodu jesli mozna wiedziec?

Ja tak jak pisałam wcześniej jestem pielęgniarką, a mój mąż lek med

Kiniusia brzmi groźnie. A jak jest z tą wadą właśnie w przypadku zwiększonego znacznie przepływu krwi przez serce w ciąży?
Milusia 83 ja uważam, że szkołą rodzenia to jednak wiedza. A przy porodzie to zarówno ja jak i mój mąż byliśmy baardzo wiele razy. Sama przez krótki czas studiowałam położnictwo.
Ale tak jak pisałam myślę, że się wybiorę właśnie dla rozrywki, poznania innych kobiet.
Jak można wiedzieć jakie są wasze zawody?

reklama

Kiniusia brzmi groźnie. A jak jest z tą wadą właśnie w przypadku zwiększonego znacznie przepływu krwi przez serce w ciąży?
Milusia 83 ja uważam, że szkołą rodzenia to jednak wiedza. A przy porodzie to zarówno ja jak i mój mąż byliśmy baardzo wiele razy. Sama przez krótki czas studiowałam położnictwo.
Ale tak jak pisałam myślę, że się wybiorę właśnie dla rozrywki, poznania innych kobiet.

ja jestem polozna dlatego taka ciekawa bylam jaki jest twoj- bo tez medycyna. pracuje jednka jako instrumentariuszka na bloku operacyjnym. a skad jestes?

Ostatnia edycja:
Aaaaa, no to zapomniało mi się :zawstydzona/y: Pseplasam ;-)
Ja mam takie zestawy badań obowiązkowych jak wstawiłam w wątku z potrzebnymi linkami :tak: Wiem, że ja na usg dopochwowym w 13 tyg. 5 dniu, lekarz sprawdzał szyjkę aparatem, bo jeszcze w opisie napisał: "szyjka macicy z ujściem wewnętrznym nie wykazującym cech rozwierania" :tak:

nic nie szkodzi :) Ja w sumie mialam 2 razy badaną szyjkę raz jak sie wywróciłam to mi lekarka sprawdzała i mowila, ze wsio jest dobrze i wczesniej lekarz u którego byłam w zastępstwie tez mowil, ze wsio dobrze. Ale cholernie bolało:eek:
Kiniusia ale jestem ciekawa czy przezx usg brzuszne widzi bo przez dopochwowe to pewnie tak.

ja mam za kazym razem fotel i usg ale badań nie mam robić. W związku z ciśnieniem zrobię sobie mocz i przyjdę na wizytę za tydzień z wynikami

a czemu nie masz mofrologii??

Z zawodu: Ratownik medyczny, mgr kosmetolog
Z życia: szkoleniowiec, redaktor, koordynator szkoleń:)
buziaki uciekam do domku:)

Kassia 181 położna ehh tylko pozazdrościć, masz pewność, że koledzy i kolezanki z pracy zajmą sie tobą jak najlepiej:) podczas porodu

Alaa, brzmi groźnie, ale podobno jest dokładnie w takim miejscu, że "aż tak" nie zagraża. Zobaczymy co jutro kardiolog powie :tak: Mam nadzije, że będzie ok :tak:

Co do szkoły rodzenia to ja się chcę zapisać :tak: Pewnie też dla zabicia czasu, ale także dlatego, że chciałabym się czegoś dowiedzieć :tak: Jeszcze nigdy nie rodziłam, więc pewna wiedza mi się przyda :tak:

Aga dzisiaj miałam pierwszy raz przez brzuszek a tak to cły czas dopochwowe albo dopochwowe+ przez brzuch.
Jestem ciekawa czy przez usg brzuszne widzi wszysto??
Jesli chodzi o dlugosc szyjki to tylko mozna ja dokladnie zmierzyc przez dopochwe usg :))) mialam takich w poprzedniej ciazy pewno z 30 a teraz dopiero 3, ja potwierdzam teze im mniej grzebania tym lepiej- tym bardziej w ciazach zagrozonych- ale jesli ktoras kobieta jest poraz pierwszy w ciazy to nie wiadomo czy bedzie to spokojna czy burzliwa ciaza:) Ja zawsze mialam dobre wyniki, zadnych bakterii, a pozniej nagle porod przedwczesny i bakteria ktora zaatakowala i przeciela worek owodniowy:/:wściekła/y: z skad sie tam wziela????
W Stanach tez tak jest ze do 3 miesiaca istnieje prawo natury- to ona dziala i jak sa jakies komplikacje w polaczeniu hromosomow to ciaza sama sie usluwa. No tak dla kazdej matki to jest okropne, ze nie mozesz dostac nic na podtrzymanie jesli zaczniesz krwawic:/, ale z drugiej strony jak stracisz dziecko dostajesz psychologa i nikt nie potraktuje Cie jak w Polsce,mowiac tylko, ze bedzie nastepne- Ty idziesz do domu i nie widzisz sensu zycia, wiem bo przeszlam to w Polsce. A pozatym tutaj mozesz pochowac swoje dziecko od poczatku ciazy- a w Polsce, same napewno slyszalyscie jakie walki niektore kobiety przechodza ze szpitalami zeby otrzymac plod do wlasnego pochowku. Ja sama urodzilam w 22tyg. i 5 dniu,. lekarz zapisal ze to porod przedwczesny- bo do 22 jest poronienie, i dobrze ze moj maz zdazyl odebrac ten swiestek od lekarza bo ordytatorka powiedzial ze przeciez to poronienie.

Ostatnia edycja:
Jesli chodzi o dlugosc szyjki to tylko mozna ja dokladnie zmierzyc przez dopochwe usg :))) mialam takich w poprzedniej ciazy pewno z 30 a teraz dopiero 3, ja potwierdzam teze im mniej grzebania tym lepiej- tym bardziej w ciazach zagrozonych- ale jesli ktoras kobieta jest poraz pierwszy w ciazy to nie wiadomo czy bedzie to spokojna czy burzliwa ciaza:) Ja zawsze mialam dobre wyniki, zadnych bakterii, a pozniej nagle porod przedwczesny i bakteria ktora zaatakowala i przeciela worek owodniowy:/:wściekła/y: z kad sie tam wziela????
W Stanach tez tak jest ze do 3 miesiaca istnieje prawo natury- to ona dziala i jak sa jakies komplikacje w polaczeniu hromosomow to ciaza sama sie usowa. No tak dla kazdej matki to jest okropne, ze nie mozesz dostac nic na podtrzymanie jesli zaczniesz krwawic:/, ale z drugiej strony jak stracisz dziecko dostajesz psychologa i nikt nie potraktuje Cie jak w Polsce, ze bedzie nastepne- Ty idziesz do domu i nie widzissz sensu zycia, wiem bo przeszlam to w Polsce. A pozatym tutaj mozesz pochowac swoje dziecxko od poczatku ciazy- a w Polsce, same napewno slyszalyscie jakie walki niektore kobiety przechodza ze szpitalami zeby otrzymac plod do wlasnego pochuwku. Ja sama urodzilam w 22, i 5 dniu,. lekrz zapisal ze to porod przedwczesny- bo do 22 jest poronienie, i dobrze ze muj maz zdazyl odebrac ten swiestek od lekarza bo ordytatorka powiedzial ze przeciez to poronienie.

wiec gdyby na to patrzec to moja lekarka sprawdzała szyjkę co 2 tyg bo co taki czas mialam usg dopochwowe:tak:
ja teraz sie boje z powodu tego, ze mam leki odstawic na podtrzymanie.
Kiniusia a Ty do kiedy masz lutke brac??

reklama
Ech, mam co miesiąc zestaw badań - krew, mocz, etc i wizytę zarówno z usg i fotelem. USG mi nie wadzi - znaczy, nie sprawia mi ani bólu ani strasznego dyskomfortu. Natomiast badanie na fotelu - koszmar. Lekarz się ze mnie podśmiewa;), twierdzi, że bierze najmniejszy wziernik czy co tam, ale mam straszną traumę po brochowskiej izbie przyjęć i już nigdy chyba nie będę spokojna. Musze sobie dlugo wmawiać, że wszystko dobrze i głęboko oddychać, bo spinam się jak nie wiem co.

Do góry