reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Używam od lat zamiennie żeby się skóra nie przyzwyczajała różne żele/peelingi z serii Garniera Czysta Skóra i było bez problemów do tej pory, zawsze mi koleżanki zazdrościły czystej cery no ale cóż teraz nawet garnier nie pomaga, widocznie tak być musi... Shyla a ile Ty masz wzrostu jeśli można spytać? Bo ciekawa jestem przy jakim wzroście Twoja waga była 48 :p:-)

reklama
ja też nie miałam problemów ze skórą, a tu nagły powrót do okresu dojrzewania ;-)

trochę pomogła zmiana kosmetyków i raz w tygodniu patent - peeling enzymatyczny do cery wrażliwej i zaraz potem maseczka głęboko nawilżająca.
z resztą ciała jakoś sobie radzę.

nie poddam się ;-)

świadomie można mieć i cesarskie ciecie ;)
Nazywa się to znieczulenie przewodowe polega na podaniu środka znieczulającego do przestrzeni zewnątrz-oponowej lub podpajęczynówkowej. Zastrzyk wykonuje się w lędźwiowej części kręgosłupa. Rodząca zostaje znieczulona poniżej od miejsca wkucia. Świadomość w takim znieczuleniu zostaje zachowana.
Shyla ja jestem po 3 porodach - 2 na takim znieczuleniu ( pierwszy w Polsce 10lat temu- w sumie bolu tez niewiele pamietam, ale dostalam znieczulenie dozylne) - w sumie jak poprosisz o nie w odpowiednim momencie zero bol- porod latwy, bez meczenia sie, dziecko po okolo pol godz. wyjezdza z Toba na raczkach do Twojej sali poporodowej- jestem zadowolona z tego znieczulenia, w pelni wiem jak dziecko sie rodzi- i niewyczekuje w nerwach na blogoslawiny koniec- moge nawet podczas porodu usmiechnac suie bez bolu do mojego meza:))):-)

w związku z tym, że to moja pierwsza ciąża, to zupełnie nie wiem jak się to skończy. chciałabym SN bez ZZO ale pojęcia nie mam czy nie przytłoczy mnie ból i nie będę chciała znieczulenia. Myślę, że w tej kwestii trudno jest coś zaplanować. Bardzo się cieszę, że nie mieszkam w Stanach, bo tam rutynowo wykonuje się cesarki, bo
szybciej :/ na yt jest o tym fajny dokument ""porodowy biznes" polecam obejrzeć.

A w głębi to chciałabym urodzić w domu.
Nie wiem Fiuufiuu kto nagadal Ci taki bredni o Stanach ja tutaj rodzilam 2 razy tzn. w Stanach i nikt przez ani jedna chwile ni e zaproponowal mi cesarki- to fakt oni bardzo szczegolowo pilnuja serduszka i pulsu dziecka- lezysz ciagle pod pasami i jakby cos sie zaczynalo dziac biora Cie na stol- ale nie jest to rutyna- nawet jak sama chcesz cesarki to musisz sobie ja zaplacic- dopiero jesli lekarz zdecyduje ze tak jest lepiej dla zdrowia- wtedy ubezpieczenie ja pokrywa- tak jest w stanie illinois i nie mysle ze w innych bedzie sie to wiele rozniec. Ja jako cukrzycowa mama mam zagrozenie cesarskim cieciem- ale oni tak z gory do tego nie zmuszaja- jak pisze 2 porody naturalne na tej ziemi i wszystkie moje znajome takie mialy- a jest ich troche. Jedna z kol. rodzila naturalnie i w rezultacie wyladowala na stole bo porod byl trudny a dziecko zaczelo tracic puls:/ A doczytalam sie na YT- wiesz ja tez moge tam swoje zdanie wypowiedziec>
Wiec wiele zdan jest na temat Stanow, a najwiecej w Polskich mediach:)))

Ostatnia edycja:
Używam od lat zamiennie żeby się skóra nie przyzwyczajała różne żele/peelingi z serii Garniera Czysta Skóra i było bez problemów do tej pory, zawsze mi koleżanki zazdrościły czystej cery no ale cóż teraz nawet garnier nie pomaga, widocznie tak być musi... Shyla a ile Ty masz wzrostu jeśli można spytać? Bo ciekawa jestem przy jakim wzroście Twoja waga była 48 :p:-)

Ojjj ja wysoka nie jestem 166cm :-p

Shyla ja jestem po 3 porodach - 2 na takim znieczuleniu ( pierwszy w Polsce 10lat temu- w sumie bolu tez niewiele pamietam, ale dostalam znieczulenie dozylne) - w sumie jak poprosisz o nie w odpowiednim momencie zero bol- porod latwy, bez meczenia sie, dziecko po okolo pol godz. wyjezdza z Toba na raczkach do Twojej sali poporodowej- jestem zadowolona z tego znieczulenia, w pelni wiem jak dziecko sie rodzi- i niewyczekuje w nerwach na blogoslawiny koniec- moge nawet podczas porodu usmiechnac suie bez bolu do mojego meza:))):-)

u mnie właśnie jest ten problem ze ja sama nie urodzę bo jestem za wąska w miednicy (u mnie to rodzinne ) i czeka mnie kolejne cc :tak:tym razem nie ogólne tylko przewodowe i w szpitalu muszę znaleźć się 3 tygodnie szybciej :tak:

Aga-S rozumiem, że ty należysz do tych "szczęściarek", które rodzą siłami natury. Co do Stanów- mam przykre osobiste doświadczenia(akurat nie w kwestii porodów) i kilka znajomych osób mieszkających tam na stałe. Jestem uprzedzona do tego kraju- sama siebie określam jako rasistkę w tym względzie. A media nie mają tu nic do rzeczy, bo od baaardzo dawna nie posiadam w domostwie telewizora i radia.

tutaj cesarki robi sie pod tym samym znieczulenie:))) Ja zreszta we wtorek mam zabieg zakladania szwu na szyjke i tez bede miec to znieczulenie- tak ze wiem co sie ze mna dzieje- i co lekarze mowia do siebie- jest to dobre bo pozostajesz w pelni swiadom, fakt moga byc skutki uboczne min. bole plecow , no ale trudno.

Jest jakaś różnica między byciem wąską w biodrach a w miednicy?:) Mi się wydaje że wrodziłam się do ojca z figurą mam trochę kwadratowy tyłek chociaż w spodniach wygląda tak że mniam:)
Moja matula była rozchwytywana, laska że hoho teraz ma 57 lat a pozazdrościć jej może niejedna 40stka... W każdym razie ona krągłe bioderka- przeżyła trzy porody w tym jedna ciąża bliźniacza:) A ja tatuś cały i nie wiem czy to możliwe żebym urodziła normalnie... dobra nie zawracam głowy bo w sumie kogo to obchodzi, lubię tak się pożalić- to chyba widać :p
Gadajcie sobie bo macie poważne tematy;]

zawsze są jakieś skutki uboczne czy po cc czy po normalnym rodzeniu no ale ja wiem ze dam rade w końcu dzielna kobitka jestem ;)

Fiuufiuu nie jestes sama.... mnie tez po glowie chodzi porod domowy, a jezeli nie to porod w wodzie. Przed cc bede sie pewnie wzbraniala rekami i nogami :baffled:

reklama
Jest jakaś różnica między byciem wąską w biodrach a w miednicy?:) Mi się wydaje że wrodziłam się do ojca z figurą mam trochę kwadratowy tyłek chociaż w spodniach wygląda tak że mniam:)
Moja matula była rozchwytywana, laska że hoho teraz ma 57 lat a pozazdrościć jej może niejedna 40stka... W każdym razie ona krągłe bioderka- przeżyła trzy porody w tym jedna ciąża bliźniacza:) A ja tatuś cały i nie wiem czy to możliwe żebym urodziła normalnie... dobra nie zawracam głowy bo w sumie kogo to obchodzi, lubię tak się pożalić- to chyba widać :p
Gadajcie sobie bo macie poważne tematy;]

szerokość bioder nie ma znaczenia. raczej wymiary miednicy kostnej, czyli kości miednicy. są trzy i najważniejszy z nich to wymiar przednio-tylny (od spojenia łonowego do kości krzyżowej), ale to tylko teoria i postęp porodu zależy też od innych czynników;)

Do góry