reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

świadomie można mieć i cesarskie ciecie ;)
Nazywa się to znieczulenie przewodowe polega na podaniu środka znieczulającego do przestrzeni zewnątrz-oponowej lub podpajęczynówkowej. Zastrzyk wykonuje się w lędźwiowej części kręgosłupa. Rodząca zostaje znieczulona poniżej od miejsca wkucia. Świadomość w takim znieczuleniu zostaje zachowana.

reklama
Dziewczyny, a czy bierzecie jakieś witaminy w tabletkach? Ja zażywam Feminatal 400 Metafolin + DHA - stosowany od 13 tygodnia ciąży - zawiera witaminy, jod i kwas tłuszczowy DHA i zdaniem mojego gina są najlepsze :-)[/QUOTE]

ja tez je biore- pan w aptece bardzo polecal wiec wzielam. z tym, ze ja biore co trzeci dzien bo codziennie biore zelazo- slabe wyniki krwi.

Ja pierwszy poród miałam przez cc, nie wiem jak to będzie z drugim. Wolałaby sn ponieważ :
1. podczas cc miałam znieczulenie ogólne i małą pokazali mi dopiero 2 godziny po wybudzeniu z narkozy:-(,a wszyscy wiedzą jak ważny jest pierwszy kontakt z maleństwem
2. Ze szpitala wyszłam po 9 dniach (tak jest u nas w szpitalu po cc), a wiadomo jak po wszystkim chce się szybciutko być w domku.

Fiuufiuu, podziwiam chęć rodzenia w domu, ja bym się na to nie zdobyła. Przede wszystkim, dlatego że podczas porodu mogłoby pójść coś nie tak. Na przykład u mnie mała zaczęła tracić tętno i dlatego trzeba było wykonać cc. Każda minuta się liczyła....... W domu nikt Ci cesarki nie zrobi.

Dziewczyny a ja się boję rodzić i tak i tak, miałam dwa tyg. temu okropny sen:
rodzę, nie chciałam w żaden sposób dać się ani ciąć ani przeć, nagle patrzę nie mam ani brzucha ani dziecka!!! Po prostu coś okropnego...
A co do porodu jestem przerażona, mam dość wąskie biodra boję się że nie podołam temu zadaniu że umrę z bólu... Poza tym te historie że się później jest "luźną" itp... tragedia!!!
A cesarskie cięcie- boję się bo nigdy nie byłam cięta, żadnej operacji a poza tym myślę że przez cięcie brzuch by mi jeszcze bardziej zwisał niż będzie po tej ciąży...
załamka!!!

Ja miałam wpisane w karcie ciąży ze nie urodzę sama a w szpitalu niestety to było ponad 10 lat temu w ogóle nie brali tego pod uwagę i kazali rodzic za wszelka cenę :/ niestety wywoływali mi na chama od 17 do 22 godziny i nic żadnego rozwarcia nie było :] aż zaczęło zanikać tętno i pojawiły się zielone wody dopiero zlitowali się na cc :/ a byłam prawie 2 tygodnie po terminie...znieczulenie wtedy miałam ogólne wiadomo bo wszystko musiało odbyć się szybciutko a ze szpitala wyszłam ale po 12 dniach...a teraz już mam zastrzeżone ze cc od razu i w 37tygodniu ciąży mam pojawić się w szpitalu...

cayra
ja już drugi raz podczas ciąży mam zapalenie i tym razem bardzo mocne ,na początek lekarz kazał mi kupic taki IRYGATOR do pochwy i przed globulkami wypłukać się :sorry2:wodą z octem i dostałam MACMIROR 500 globulki i to całe opakowanie 12 globulek , maść PIMAFUCIN , oczywiście ograniczyć słodycze, z tym akurat nie mam problemu bo wcale na nie nie mam ochoty , no i przez całą ciąże mam łykać probiotyk LACIBIOS FEMINA , aby już unikać takich sytuacji to ma mi pomóc ,
jak się dolecze będzie mi robił wymaz , w każdym razie nie można bagatelizować takich infekcji w późniejszym czasie mogą powodować skurcze,a co za tym idzie ryzyko wystąpienia porodu przedwcześnie także uważajcie na siebie

co do witamin też łykam FEMINANTAL 400 ale mi jakoś źle po nich :-(

a co do porodu ze wgl na wade serca jaka miałam u mnie znowu cc -niestety ,
a niestety , bo źle wspominam poprzednie cc i znowu bardzo się boję

I Shyla właśnie takie historie są przerażające jak dla mnie... tym bardziej, że nie stać mnie żeby sobie pozwolić na poród w W-wie na Żelaznej bo płaci się coś koło 2000zł, będę rodziła w moim okrytym złą sławą szpitalu, no nie ja pierwsza i nie ostatnia ale też nie należę do tych pipek co będą się godzić na wszystko i jak mi się coś nie spodoba to awanturę zrobię i wrogów sobie narobię- to jeszcze mnie natną 5 cm... :p nie wiem mam takie wizje tego porodu, że oszaleję!!!
Wiesz co Shyla, nie spodziewałam się że mogłaś już kiedyś rodzić taaaka figurka, fiuuu fiuuu!!!!
Tylko pozazdrościć!!!

I Shyla właśnie takie historie są przerażające jak dla mnie... tym bardziej, że nie stać mnie żeby sobie pozwolić na poród w W-wie na Żelaznej bo płaci się coś koło 2000zł, będę rodziła w moim okrytym złą sławą szpitalu, no nie ja pierwsza i nie ostatnia ale też nie należę do tych pipek co będą się godzić na wszystko i jak mi się coś nie spodoba to awanturę zrobię i wrogów sobie narobię- to jeszcze mnie natną 5 cm... :p nie wiem mam takie wizje tego porodu, że oszaleję!!!
Wiesz co Shyla, nie spodziewałam się że mogłaś już kiedyś rodzić taaaka figurka, fiuuu fiuuu!!!!
Tylko pozazdrościć!!!
Ja by nie chciałabym być tak cięta i zszyta tak ze później były by wszelkie luzy ;) mam parę koleżanek co były tak po cięte ze aż szwy miały na pośladkach :/
aha no i życie sexualne im się zmieniło... :/
Ja się o pierwszej ciąży dowiedziałam w 5 miesiącu nic nie było po mnie widać , a najlepsze myślałam ze po prostu mam zaburzenia hormonalne i miesiączka nie przychodzi a tu niespodzianka bo żadnych objawów ciążowych nie miałam ;)
i później mnie tak wyrzuciło ze do moich 48 kg przytyłam 30 kg !! oczywiście nie obeszło się bez rozstępów no ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić ważne ze mąż mnie akceptuje :) i kilogramy zrzuciłam szybciutko ;)

Ostatnia edycja:
No ja też na szczęście nie mam problemów z tym, jak patrzy na mnie mój luby, za to sama robię na tym punkcie paranoję...
Jak się kiedyś ważyło przy wzroście 174 cm 58 kg i było laską, a teraz się waży 75 i ciało nie to, to się ma kompleksy... mimo, że on się ze mnie śmieje, że taka głupia jestem :)
A poza tym strasznie mi zaczęły wyskakiwać krosty od jakiegoś czasu, na twarzy takie dziwne twarde (może nie dużo bo co jakiś czas się pojawi jedna-dwie) i na nogach głównie... nie wiem czy to od hormonów czy może to niedobry objaw?
Któraś tak miała?

reklama
ja również więcej panikuje a mój się śmieje no ale cóż kobiety to maja do siebie ze tu za mało tam za dużo itp ;) jeśli chodzi o krostki to raczej hormony :tak: żaden zły objaw używaj jakiś toników do twarzy powinno pomoc:tak: choć nie zawsze , nie raz trzeba swoje przeczekać ;) moja koleżanka męczyła się z tym jeszcze do roku po porodzie :)

Ostatnia edycja:
Do góry