Witam się :-)
W temacie szczepień przemyślałam trochę, podyskutowałam i stwierdzam, że nie ma badań potwierdzających tezę, że szczepionki są szkodliwe i nie ma badań potwierdzających, że szczepionki są super dobre. Niestety prawda jest taka, że nie możemy przewidzieć jak nasze dziecko zareaguje na szczepionkę i nie możemy tez niestety przewidzieć jak nasze dziecko zniesie chorobę na którą nie zostało zaszczepione. Ryzyko jest, niestety zdarzają się strasznie przykre przypadki chorób czy nawet śmierci zarówno przez szczepionkę tak jak i przez np. odrę u nieszczepionych dzieci :-( Ja osobiście decyduję się na szczepienie, czy to jest dobry wybór?? Nie wiem... ale nie wiedziałabym też czy dobry wybór podjęłam nie szczepiąc, bo nie potrafię przewidzieć czy moje dziecko będzie kiedyś chorowało na odrę czy nie...
Raz byliśmy u świetnej Pani doktor na konsultacji, Radek wtedy przyjmował silne leki.. Powiedziała nam tak "leki niezaprzeczalnie szkodzą, ale wybieramy mniejsze zło - nie podając leku skutki mogłyby być jeszcze gorsze" i tak też podchodzę do szczepionek...
Czy rodzice powinni mieć wybór odnośnie szczepień?? Jest to również dyskusyjna sprawa, bo wg artykułów, które tu w linkach zostały podane to np. w WB brak szczepień doprowadził do skoku zachorowań na odrę, choroba się rozprzestrzeniła i stanowi zagrożenie. Doszło nawet do smierci dziecka..
To przecież dzięki szczepionkom udało się wyeliminować pewne śmiertelne choroby..
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)