Witajcie dziewczyny
też mam teraz mętlik w głowie odnośnie szczepionek, musze się dowiedzieć czym u nas w przychodni szczepią na odre, różyczkę i świnke. My do tej pory szczepiliśmy szczepionką 5w1 i Jasiu po niej nie miał żadnych skutków ubocznych, ale faktem jest że akurat od stycznia gdy dostał trzecią dawkę też prakycznie przestał przybierać na wadze, bo od stycznia do czerwca przytył tylko 0,5kg (ale w kwietniu i w maju byl chory więc wtedy też napewno troszkę schudł). Teraz z wagą chyba wychodzimy na prostą, tzn tak mi się wydaję 10 czerwca ważył w przychodni 6,8kg a teraz na naszej wadze łazienkowej troszkę ponad 8kg, więc w 1,5 miesiąca przytył by prawie 1,5kg. Na przyszły tydzień umówię się na wizytę i zobaczymy ile pokaże waga w przychodni (na odpowiednim wątku zaraz wstawię fotki Jasia z niedzieli, to będziecie mogły ocenić czy mój maluch choć troszkę się zaokrąglił
). Co do szczepionki na żłótaczkę do Jasiu w szpitalu i pierwszy raz w przychodni też dostał Euvax
, ale trzecia dawką był już Hepavax, przy drugim dziecku też będę już mądrzejsza i będą miała ze sobą szczepionkę dla maluszka
. Szczepionkę 5w1 poleciła nam taka znajoma pani pediatra, babeczka jest juz po 60-tce ale od lat przyjaźni się z naszą rodziną praktycznie od prawie 40 lat przyjeżdza co roku do nas nad morze
, cały czas pracuje w zawodzie i kilka razy już dostała nagrodę dla najlepszego lekarza w małopolsce. Musze podpytać mojej mamy czy w tym roku też przyjeżdza to bym się podpytała o szczepionki priorix i MMR .
Aldo Witaj
mój maluch nie chodzi
choć ostatnio próbuję przy meblach wstawać tylko podłoga troszkę śliska
a przemieszcza się tak śmiesznie na siedząco, ale daje rade w ten sposób przejść z jedego końca pokoju do drugiego
. Bardziej rozwinął się manualnie niż ruchowo
wkłada już 3 rodzaje klocków do pudelka przez dobry otwór, układa wieże z klocków jakiś czas temu to były 3 klocki a teraz już jest 6 i jak uda mu się tyle ułożyć jeden na drugim to potem bije sobie brawo
i dużo mówi ostatnio najcześciej cały czas pyta "co to" albo jak mu się coś spodoba to mówi "dobre" no i powtarza i mówi dużo innych słów, jak jest głodny to mówi papu. Kosi kosi też potrafi i na dowidzenia macha rączką i mówi papa