reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

reklama
Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że forum trochę mnie uspokoi i pomoże znaleźć odpowiedzi na pojawiające się pytanie. A jest to pierwsza ciąża, więc pewnie będzie ich dużo:)

to i ja wrócę w końcu do żywych może tak troszkę dopadło mnie paskudne przeziębienie ale na szczęście juz po nim na dodatek jestem czasem tak senna że normalnie gdzie siądę tam spać mogę z mdłościami różnie bywa ale pocieszam się że wszystkie te dolegliwości oznaczają że mój groszek grzecznie rośnie :tak::tak: co do ubranek to teraz nie ma co szaleć ale też nie ma co zrezygnować z wyprzedaży w końcu tak naprawdę zawsze coś się stać może a przecież nie będziemy czekały z zakupami do porodu
polianna doradca laktacyjny to napewno dobry pomysł żebyś mogła w końcu pożegnać paskudne wyrzuty sumienia całkowicie niepotrzebne:tak:
marulka ja karmiłam rok bez jednego tygodnia po prostu Majcia sama się odstawiła z tym że my od początku byłyśmy na karmieniu mieszanym no i ja nie wiem co to nawał pokarmu się nigdy nie pojawił więc tylko mogę współczuć przejść :tak::tak:
marc strasznie mi przykro :-:)-(
fiufiu uff dobrze że wszystko już w porządku :tak:
jagódka doczytałam że Ty pytałaś o strach jak to będzie z dwójką dzieci ja boję się masakrycznie bo moja córcia to żywe sreberko jest jej dosłownie pełno i ma po prostu nieokiełznany temperament:sorry2:
Ola napewno kobietki z forum odpowiedzą na wiele Twoich pytań nie zawsze Cię to uspokoi ale napewno będziesz bardziej świadoma:tak::tak:

Miłego dnia bez żadnych dolegliwości :tak::tak:

a właśnie skoro jesteście w temacie rozstępów - mnie również to nie minęło... teraz ładnie zbladły, wydaje mi się, że to dzięki wypełniającym je tłuszczykowi :zawstydzona/y::sorry2: konkretne rozstępy zostały mi na bokach brzucha - po 2 sztuki takie mające kształt blizn... Zamierzam stosować jakieś kremy (chyba już powinnam zacząć co? :-o ) ale obawiam się że mnie to nie uchroni....
Milusia nasza skarbnico kosmetologicznej wiedzy, może wiesz, jak sobie poradzić z rozstępami... czy jest coś co można zrobić domowym sposobem, żeby zapobiec lub chociaż ograniczyć do minimum ryzyko wystąpienia lub same rozstępy????

Marulka rozstępy to niestety obrona naszej skóry przed pęknięciem, jak wiadomo skóra się rozciąga do pewnych rozmiarów, rośnie bardzo powoli, a brzuszek u kobiet w ciąży powiększa się bardzo szybko. To jest nic innego jak nowa tkanka, która powstaje w miejscu cieniutkiej skóry. Czasami rozstępy powstają w wyniku stresu, lub chorób przebiegających z nadmierną produkcją kortyzolu.
Nie istnieje jedyna najlepsza metoda na rozstępy. Ale wykonywanie kilku czynności na pewno zmniejszy ryzyko ich powstania, mianowicie:
- codzienny peeling cukrem w miejscach narażonych na pojawienie się rozstępów (cukier masuje jak również ułatwi wchłanianie kosmetyków, usuwa martwy naskórek),
- codzienny masaż (szczypanie, ugniatanie), zwiększy się ukrwienie skóry, fibroblasty będą produkowały więcej kolagenu i elastyny,
- nakładanie kosmetyków nawilżających (polecam Mustelę - kupując na allegro można zaoszczędzić ok. 100 zł., stanowi doskonały opatrunek okluzyjny, zatrzymuje wodę, a woda jest niezbędna do prawidłowego usieciowaia kolagenu no i prawidłowych podziałów fibroblastów.
Buziak
Witam wszystkie przysłe mamy i dołączam do grona :Sierpień 2010:-)
U mnie to już 8 tydzień, pierwsze usg za, badania w trakcie.
Gratuluję kochana

Puchatka mój maly też sam zrezygnował z piersi :-) w ostatecznej decyzji baaaardzo pomógł mąż - młody nie chcial już jeść w ciągu dnia, za to chętnie pociumkał ze 2 razy w nocy... Mąż powiedzial, że to już nie ma sensu i że odstawiamy go całkiem i przez 3 dni wstawał i lulał małego w nocy - młody zapomniał o temacie i o piersi :-D

Także laseczki od początku wtajemniczajcie mężów bo oni dają duuuuże oparcie.

Kurcze poranki mam zawsze spokojnie, a im bliżej południa tym bardziej mnie mdli i tym gorzej cię czuje :cool: bleee..

milusia własnie tego się obawiałam - że właśnie to powiesz.... nie ma rady :sorry2: ja w poprzedniej ciąży robiłam tylko peeling i od czasu do czasu jakiś balsam... teraz chyba faktycznie wypróbuję krem... Dzięki ogromne za merytoryczne objaśnienie tematu :* mądra główko ;-);-)

jeszcze coś mi przyszło do głowy i najlepiej tak za pamięci
ehtele wiesz bardzo dużo osób uczula oliwka johnsona tak mi przyszło do głowy że może u Ciebie to też :sorry2: choć ja specjalistka nie jestem
martuśka kwas foliowy jak najbardziej może nasilać mdłości więc najlepiej brać go wieczorkiem przed pójściem spać
marulka u mnie Majka zrezygnowała z jedzenia w nocy jak miała 8 miesięcy co nie oznacza że odrazu przesypiała noce ale już po prostu w nocy nie jadła:tak:

No właśnie a propos problemu Ehtele.
Mustelka jest rewelacyjna, ale ilość metylparabenu w tym kosmetyku mnie osłabia jest w połowie składu kosmetyków, a jak wiadomo skład kosmetyków jest pisany w ten sposób, że składniki o najwyższym stężeniu są na początku czyli zaczyna się od Aqua, a kończy najczęściej na konserwantach, czyli parabenach (methylparaben, ethylparaben, propylparaben), a w tym kosmetyku methylparaben jest prawie w środku.

Aqua (Water), Lactic Acid, Triethanolamine, Cyclomethicone, Octylpalmitate, Hydrogenated Cocoglycerides, Sodium Lactate Methylsilanol, Propylene Glycol, Isodecyl Neopentanoate, Hydrolyzed Soy Protein, Glyceryl Stearate, Arachidyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Behenyl Alcohol, Polyacrylamide, Phenoxyethanol, Sophora Japonica Extract, Arachidyl Glucoside, Beeswax (Cera Alba), C13-14 Isoparaffin, Fragrance (parfum), DEA-Cetyl Phosphate, Zinc Gluconate, Methylparaben, Butylene Glycol, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Cocoglycerides, Laureth 7, Enteromorpha Compressa Extract, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben.

Podkreśliłam składniki, które bardzo często uczulają. Ponadto trójetanolamina przez jednych jest uważana za składnik pozytywnie działający na skórę, a przez innych jako składnik kancerogenny.

Ponadto nie polecam oliwki Johnsona, dlaczego? Bo to nie jest oliwka to jest kosmetyk o konsystencji oleistej:D
Skład oliwki w żelu:
paraffinum liquidum, hexyl laurate, ethylene, propylenestyrene copolymer, cyclopentasiloxane, butylene, ethylene, styrene copolymer

Naturalny składnik to płynna parafina (paraffinum liquidum), reszta to chemia:)

Ja osobiście polecam oliwkę z Oceanica, nie powoduje podrażnień:

Parafinum Liquidum, Chamomilla Recutita Extract, Glycine Soja Oil, vit. E, vit. F. (jest tutaj parafina płynna, ekstrakt z rumianku, olejek z soi, wit E i wit. F.) Tworzy świetną okluzję, nie uczula. Mnie po Johnsonie cała skóra piekła.

widzę, że tu dziś cisza i spokój... wszystkie ciężarówki goszczą się i zajadają pyszności :-) ja uprawiam leżajsk... uporałam się dziś z Górą Prasowania Nr1 i odpoczywam :-D wcześniej też się gościłam - a co!:blink: pamiętacie, mówiłam, że nie mam już mdłości - żartowałam... dziś przylazły znowu... bleeee:sorry2::dry: no cóż... liczę na to po cichu, że te odmienne w porównaniu do tamtej ciąży nastroje to na dziewczynkę ;-);-);-);-)
Ja mam identycznie.Mdlosci znow wrocily..Czulam sie juz tak dobrze.Wczoraj mnie scielo z nog po poludniu i wstalam dzis rano..
Mi jedynie oliwka nawilza dobrze skore ta dla dzieci z jonhsona:tak:balsamy nie dzialaja wcale a sporo juz uzywalam a skora dalej jak skorupa:no:oliwka jest wybawieniem:tak:
Polecam wam Bio oil.Dobry specyfik w trakcie cizy i po.Ja go dopeiro zacelam uzywac po i powiem ze rozstepy i bardzo zjasnialy.Teraz uzywam go w trakcie.zobaczymy czy pojawia sie nowe..A na oliwke jonsona mam uczulenie:zawstydzona/y:

reklama
Do góry