reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

ehtele mi pobierali z palca po 2h wlasnie...wynik po obciazeniu masz ok, ale ten na czczo moim zdaniem masz wysoki....niby podaja na normach do 105, ale dziewczynom w ciazy z tego co ja wiem kaza miec do 90, mi diabetolog pozwolila miec do 95 i wiem, ze to juz wysoka granica w porwnaniu do pozostalych. Ciekawe co twoj lekarz powie.

kurczę to zaczynam się martwić...zresztą nie ma co na zapas...w poniedziałek wszystkiego się dowiem

hmm ja miałam na czczo ostatnio glukoze 63 :) a najniższy poziom miałam podany 75:p, ale lekarka powiedziała. ze lepsze mniejsze niż wyższe.

a jak miałaś po wypiciu glukozy???

reklama
hmm ja miałam na czczo ostatnio glukoze 63 :) a najniższy poziom miałam podany 75:p, ale lekarka powiedziała. ze lepsze mniejsze niż wyższe.

no pewnie, ze lepsze mniejsze, bo wystarczy zjesc sobie cos slodkiego i problem z glowy
jak ma sie zas za wysoko to potem niestety nic slodkiego nie mozna, weglowodanow nie mozna, owocow za bardzo nie mozna bo cukier za wysoko skacze....takze z dwojga zlego lepiej miec nizsze cukry.

ehtele u ciebie ta sytuacja to jakas taka wyjatkowa, bo na czczo wysoko a po glukozie w normie, czyli ze jednak radzi sobie trzustka. Tylko czemu na czczo tak wyszlo? Moze jakis blad..tym bardziej ze na glukometrze to robili?? dziwne...
Ja sie spinam jak mi na czczo 90 wychodzi, bo wiem, ze potem juz diabetolodzy wciskaja dziewczynom insuline, a chce sie przed nia uchronic jak tylko moge. Od miesiaca ponad praktycznie nic slodkiego w ustach nie mialam :-(

Ostatnia edycja:
kurczę to zaczynam się martwić...zresztą nie ma co na zapas...w poniedziałek wszystkiego się dowiem

a jak miałaś po wypiciu glukozy???

Ehtele ja miałam tak w zeszlym miesiacu pobieraną glukoze na czczo i wtedy wyszla mi bardzo niska. A teraz jeszcze tych nie mam wyników będę miała myślę, ze może jutro a na pewno do poniedziałku.
Słyszałam jednak, ze jak sie nie odczuło zbytnio wypicia samej glukozy to poziom jej bedzie niski.
Moja koleżanka przy takim poziomie glukozy co ja mialam nie miała w ogóle robionego obciążenia bo lekarz jej powiedział, ze i tak bedzie niski. Natomiast ja po 2 h po wypisiu jadłam normalnie krówki :p

a ostatnio jeszzce przed badaniami zjadłam kisc winogrona a potem sobie przyponiałam , ze nastepnego dnia rano ide na badania.

Ja tez np. bardzo dobrze znioslam badanie, w ogole nie mialam jakis akcji ze slabo, ze caly dzien otumaniona jak niektore pisza, a wynik jakis kosmiczny...takze raczej to nie jest jakims wskazaniem.

Ja dowiedzialam sie tylko ostatnio w poradni, ze za niski cukier jest o tyle niedobry, ze kolo 3 w nocy jest jego najnizsze stezenie i jesli np spada do 60 do dziecko dostaje tylko polowe z tego i to jest dla niego niebezpieczne, bo moze dojsc do obumarcia. Takze warto sobie cos wciagnac na noc przed snem, zeby cukry dobre byly ;-)

Ja tez np. bardzo dobrze znioslam badanie, w ogole nie mialam jakis akcji ze slabo, ze caly dzien otumaniona jak niektore pisza, a wynik jakis kosmiczny...takze raczej to nie jest jakims wskazaniem.

Ja dowiedzialam sie tylko ostatnio w poradni, ze za niski cukier jest o tyle niedobry, ze kolo 3 w nocy jest jego najnizsze stezenie i jesli np spada do 60 do dziecko dostaje tylko polowe z tego i to jest dla niego niebezpieczne, bo moze dojsc do obumarcia. Takze warto sobie cos wciagnac na noc przed snem, zeby cukry dobre byly ;-)

ja akuat konsultowałam ten wynik z moją ginekolog i ona mi takiego czekoś nie potwierdziła.Powiedziała, ze to nie jest problem, ze mam taki niski cukier.A tak jak pisałam miałam na czczo 63.Tak samo mówiła, ze gdyby było okolo 100 to także nie świadczy o cukrzycy ciążowej.

No i ogólnie czytałam, ze najważniejszy jest wynik po obciążeniu bo to głownie ten wynik świadczy o cukrzycy ciążowej. Ja tam wiem,z e moja ginekolog krzywdy mi nie da zrobić i gdyby byłoby tak jak mówisz dała by mi konkretne zalecenia.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
gif 054.gi.gifale dzi koszmarna pogoda ale ja sie usmiecham wlasnie tak..... bylam dzis w energi i rachunek mie milo zaskoczyl a tak balam sie ze bedzie znow kosmiczny.... tak wiec jesli zaoszczedzilam na pradzie tak wiedz sobie poszalalam kupiłam sobie nowe kapcie sa sliczne bo rozowe w kwiatki :) kupiłam rowniez koszule nocna do karmienia z misiem :-D i spodnie typu rybaczki w kolorze zieleni (żywa zieleń) tyle sie nachodziłam ze normalnie nogi bola ale chociaz maialm troszke ruchu....

Kiniusia- gratuluję zaplanowania daty slubu.... my zas narazie nie ustalamy bo po piewsze musimy zebrac kase a po drugie chce przynajmiej pol roku odczekac po urodzeniu

Bambusia- dzieki za porade z legitymacja ubezpieczeniowa

Ciesze sie ze wkoncu cos sobiekupiłam bo juz moja garderoba wygladala zbyt biednie bo z rozmiaru 36 weszlam w 38 ;)

ja akuat konsultowałam ten wynik z moją ginekolog i ona mi takiego czekoś nie potwierdziła.Powiedziała, ze to nie jest problem, ze mam taki niski cukier.A tak jak pisałam miałam na czczo 63.Tak samo mówiła, ze gdyby było okolo 100 to także nie świadczy o cukrzycy ciążowej.

No i ogólnie czytałam, ze najważniejszy jest wynik po obciążeniu bo to głownie ten wynik świadczy o cukrzycy ciążowej. Ja tam wiem,z e moja ginekolog krzywdy mi nie da zrobić i gdyby byłoby tak jak mówisz dała by mi konkretne zalecenia.

ale ja nigdzie nie napisalam, ze to co ty masz to jest zle...tylko, ze czasami moze dochodzic do takich sytuacji przy bardzo niskich cukrach i tak mowili diabetolodzy, ktorzy zajmuja sie sprawami cukrowymi w poradni dla kobiet w ciazy....

aha i niestety nie tylko winik po obciazeniu swiadczy, ze jest cos zle - na czczo rowniez.
wlasnie ostatnio rozmawialam z babka na insulinie, ze jej na czczo wyszlo 105 jakos w pierwszym trymestrze ciazy i od tego czasu jest na insulinie i takiej osobie nawet nie robia obciazenia glukoza, bo to jest zbyt duze obciazenie dla trzustki - takze cukier na czczo jest bardzo wazny.

Teraz jak jezdze do poradni to na czczo bardzo zwracaja uwage jaki jest bo on mowi o tym jak nasz organizm sam sobie reguluje gospodarka hormonalna.

ja nie chce nikogo straszyc tylko pisze co ja wiem co mi powiedziano...i tak jak napisalam trzeba poczekac co powie lekarz :tak:

Ja od miesiaca jestem w temacie, bo jezdze do specjalistycznej poradni diabetologicznej dla kobiet w ciazy i jestem pod stala obserwacja, a glukometr to moj przyjaciel kilka razy dziennie. Naslucham sie tam, wiec jestem po prostu bardziej wyczulona.
A do tego wiem, ze normy sa stale coraz bardziej zaostrzane. Ja np. teraz mam do 95 na czczo i do 120 na 2h po posilku, a niektorym dziewczynom ustalili jeszcze nizsze nomy, to juz masakra, bo co tu jesc :eek:

Ostatnia edycja:
Zobacz załącznik 243035ale dzi koszmarna pogoda ale ja sie usmiecham wlasnie tak..... bylam dzis w energi i rachunek mie milo zaskoczyl a tak balam sie ze bedzie znow kosmiczny.... tak wiec jesli zaoszczedzilam na pradzie tak wiedz sobie poszalalam kupiłam sobie nowe kapcie sa sliczne bo rozowe w kwiatki :) kupiłam rowniez koszule nocna do karmienia z misiem :-D i spodnie typu rybaczki w kolorze zieleni (żywa zieleń) tyle sie nachodziłam ze normalnie nogi bola ale chociaz maialm troszke ruchu....

Kiniusia- gratuluję zaplanowania daty slubu.... my zas narazie nie ustalamy bo po piewsze musimy zebrac kase a po drugie chce przynajmiej pol roku odczekac po urodzeniu

Bambusia- dzieki za porade z legitymacja ubezpieczeniowa

Ciesze sie ze wkoncu cos sobiekupiłam bo juz moja garderoba wygladala zbyt biednie bo z rozmiaru 36 weszlam w 38 ;)
Gratuluje zakupków ja jestem z tym w lesie ja nie mam jeszcze wszystkiego dla dzidzi a koszule do szpitala to nawet jeszcze nie myślałam ja nie wiem jak sie wyrobie

Monika8112 gratulacje z udanej wizyty:-):-D!!!!!
Nektarynka to nasze smyki w brzuszku juz kopią po KTG mój tez dziś kopał:tak:
Ehtele mój M tez poleciał 2 tyg. temu po rower, teraz do pracy śmiga(ma dość blisko), ja mu mówię ty po wózek leć, a nie po rower, no ale cóż tak juz mu się marzył nowy, bo stary już był taki brzydki:baffled:
Co do kręconych włosów to ja też mam, w dzieciństwie straszna udręka, wyłam przez nie,prostowałam, cudowałam, nic nie pomagało,mama krzyczała, a teraz się przyzwyczaiłam i w końcu je zaakcepowałam.
Shyla odeszła, ale tylko od nas, nie pisząc w sumie czemu, tzn. napisła, ze nie chce juz tu być:no:
Kassia181 jejku co ja bym oddała za talerz pomidorowej mmmmniam, pewnie jutro ugotuję:tak:, a Ty słonko odpoczywaj, dr mi powiedział duuużo wypoczywać:happy2:!
Mam juz nowe drzwi i komódkę dla maluszka, teraz tylko wysprzątać czekam na syna,przyjaciółka własnie zadzwoniła, ze była w lumpku i kupiła mojemu nynusiowi 3 pary jakiś pięknych body, całkiem nowe,ale sie cieszę.

No nic idę coś zjeść i powoli szykuję się na USG, do poklikania później;-)!!

reklama
Starlet ogólnie do poradni diabetologicznej kierują dziewczyny, które mają poziom glukozy poniżej 50. Ale nigdzie nie wyczytałam, ze może to być zagrożeniem dla dziecka, ze przez to moze dojść do obumarcia.Poza tym zbyt duże ilości słodyczy mogą spowodować drastyczny spadek cukru więc moze to, ze zjadłam dzień wcześniejw nocy winogrono było powodem niższego cukru, ale ogólnie taki poziom jaki ja mam niczemu nie grosi bo mieści się jeszcze w przykladowych normach - wiadomo co laboratorium to inne normy.

Test obciążenia glukozą ( GTC). Badanie przesiewowe czyli test doustnego obciążenia 50g glukozy wykonuje się w ciąży między 24 a 28 tygodniem, w celu wykrycia ewentualnej cukrzycy ciążowej.
Jak takie badanie wygląda i jakie są wskazówki przed wykonaniem tego badania?
Należy kupić w aptece 50 g glukozy (zwykle odmierzają), następnie rozpuścić ją w 150ml wody (2/3 szklanki), wypić ją w ciągu kilku minut. (W prywatnych przychodniach i klinikach dostaję się gotowy do wypicia roztwór).
Skutkiem ubocznym wypicia takiego napoju mogą być mdłości, zawroty głowy, dlatego warto na takie badanie pojechać z osobą towarzyszącą. (Można wcisnąć odrobinę soku z cytryny dla zabicia słodkiego smaku glukozy).
Testu nie może poprzedzać jakakolwiek dieta z ograniczeniem węglowodanów.

Pobrania krwi są dwa: pierwsze tuż przed wypiciem roztworu, drugie po godzinie od wypicia.
Teoretycznie nie trzeba być na czczo, wystarczy być, co najmniej 1 godz. po posiłku, ale zwyczajowo test wykonuje się z rano, z innymi badaniami.
Normy oraz ewentualne postępowanie:

• na czczo do 105mg%, po 1 godz. do 139mg% włącznie- wynik prawidłowy
  • między 140 a 180 mg% należy ponownie wykonać test obciążeniowy i wypić 75g glukozy
  • po podaniu 75 g glukozy i nieprawidłowym wyniku testu lub stężeniu glukozy powyżej 180mg% konieczna jest wizyta w poradni diabetologicznej
  • jeśli test z obciążeniem 50g glukozy jest zły, a wynik z obciążeniem 75g glukozy jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy
Przekroczenie normy nawet małe, wystarczy do rozpoznania cukrzycy ciążowej. Jeśli przekroczenie normy jest niewielkie, to prawie na pewno uda się uregulować zaburzenie samą dietą . Cukrzyca ciężarnych przechodzi po ciąży, ale po połogu należy ponownie wykonać test obciążenia glukozą.
Dietę cukrzycową w szczegółach objaśni lekarz prowadzący, ale generalnie polega na spożywaniu częstych, a małych posiłków, ostatni około 22-giej. Należy jeść produkty chude, najlepiej gotowane (mięso również), unikać cukrów prostych i słodkich owoców, a także gotowanej marchewki i buraków oraz białego pieczywa.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry