reklama
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
Witaminy dla ciężarnych to chyba można brać od samego początku?
Chyba od początku,bo mi lekarz zapisał,jak byłam na pierwszej wizycie.
A ja totalnie niewyspana,bo mój maluch ma anginę i temperaturę od dwóch dni.Mam nadzieje,że ja nie złapię.
Mdłości nadal 24 h na dobę,nawet w nocy.
Mama Aneta
Bedzie Majeczka
kochane witaminki można od poczatku ciąży mnie już lekarz przepisał :-)znalazlam sposób na mdłości mnie pomogla dziś mięta zobaczymy co bedzie dalej :-)
Mama Aneta
Bedzie Majeczka
a wlaśnie która wie jak to jest z okresem ochronnym w pracy po 3 miesiącu czy od razu
Witam ,dołanczam do was kochane test robilam 22 grudnia i wyszly 2 tłuste kreski:-) ciesze się niesamowicie po takich długich starankach , ale tez bardzo się boje ponieważ jestem już po jednym poronieniu, a moja lekarka jest na urlopie i jestem w kropce:-( zastanawiam się nad odwiedzeniem jutro jakiegoś innego lekarza...
miłego wieczorku dla wszystkich..
miłego wieczorku dla wszystkich..
Nektarynka
Fanka BB :)
Gratulacje kolejna sierpnióweczko
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
a wlaśnie która wie jak to jest z okresem ochronnym w pracy po 3 miesiącu czy od razu
Dobre pytanie - chętnie też poczytam :-)
Zastanawiam się kiedy najlepiej powiedzieć w pracy, kiedy muszę zgłosić w kadrach?
Znalazłam coś takiego
Jednym z istotnych uprawnień pracujących kobiet jest zapewnienie ochrony trwałości ich stosunku pracy w okresie ciąży oraz w okresie urlopu macierzyńskiego.
Ochrona ta obejmuje wszystkie kobiety, niezależnie od okresu ich zatrudnienia u danego pracodawcy. Wyjątkiem są tutaj pracownice zatrudnione na okres próbny krótszy niż miesiąc, bowiem osobie zatrudnionej w ten sposób, taka ochrona nie przysługuje (art. 177 § 2 k.p.). Omówienie tej kwestii nastąpi w dalszej części artykułu.
Należy tutaj nadmienić, iż rozwiązanie umowy o pracę w trakcie ciąży jak i w okresie urlopu macierzyńskiego jest możliwe na zasadzie porozumienia stron. Kobieta może również sama wypowiedzieć umowę o pracę.
Okres ochronny, o którym mowa w art. 177 k.p. rozpoczyna się od początku ciąży (nawet w sytuacji, kiedy sama kobieta o tym fakcie jeszcze nie wiedziała i nie przedstawiła jeszcze pracodawcy odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego) i trwa do zakończenia urlopu macierzyńskiego.
i jeszcze w tym temacie
Ciążowy.pl :: Ciężarna w pracy cz.1
https://www.babyboom.pl/ciaza/porod_i_polog/prawa_kobiety_w_ciazy.html
Ostatnia edycja:
reklama
Właśnie, jak to jest z tymi ksiażeczkami ciąży? Mi niby z usg wychodzi prawie 10 tydzień, a nie mam książeczki jeszcze. Leżałam w szpitalu , tez mi nie założyli..Pewnie po porodzie, z dzieckiem przy piersi bedziemy potem latać po lekarzach po jakieś zaświadczenia, żeby je potem przynieść do urzędu po becikowe. Mi mowili, ze liczy sie data pierwszej wizyty u ginekologa, ja mam ja odbylam 17 listopada w przychodni przyszpitalnej, ale rodzic w tamtym szpitalu nie bede.
Ja książeczkę miałam założoną na drugiej wizycie w 9 tyg.
Lekarz zapytał czy już mam założoną...generalnie powinno się to odbyć na drugim spotkaniu z lekarzem bo wtedy jesteś już z pierwszymi wynikami jakiś tam zleconych badań, które do książeczki trzeba wpisać (znaczy lekarz wpisuje):-)
Jeśli nie dostałaś koniecznie sie upomnij, bo jak się cos dzieje, to nie powtarzają bezsensowanie tych samych badań...