reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

To ja odpowiem za martuske- :) test robiła napewno popołudniu bo o 15.00 dopiero go kupowała :)

A dla pocieszenia powiem,ż mi test wyszedł dopiero w 39dc!! I to słaba kreska!!

reklama
Witaminy dla ciężarnych to chyba można brać od samego początku?

Chyba od początku,bo mi lekarz zapisał,jak byłam na pierwszej wizycie.:tak:

A ja totalnie niewyspana,bo mój maluch ma anginę i temperaturę od dwóch dni.Mam nadzieje,że ja nie złapię.
Mdłości nadal 24 h na dobę,nawet w nocy.:sorry2:

kochane witaminki można od poczatku ciąży mnie już lekarz przepisał :-)znalazlam sposób na mdłości mnie pomogla dziś mięta zobaczymy co bedzie dalej :-)

Dobre pytanie - chętnie też poczytam :-)
Zastanawiam się kiedy najlepiej powiedzieć w pracy, kiedy muszę zgłosić w kadrach?

Witam ,dołanczam do was kochane test robilam 22 grudnia i wyszly 2 tłuste kreski:-) ciesze się niesamowicie po takich długich starankach :-D , ale tez bardzo się boje ponieważ jestem już po jednym poronieniu, a moja lekarka jest na urlopie i jestem w kropce:-( zastanawiam się nad odwiedzeniem jutro jakiegoś innego lekarza...
miłego wieczorku dla wszystkich..:tak:

a wlaśnie która wie jak to jest z okresem ochronnym w pracy po 3 miesiącu czy od razu

Dobre pytanie - chętnie też poczytam :-)
Zastanawiam się kiedy najlepiej powiedzieć w pracy, kiedy muszę zgłosić w kadrach?

Znalazłam coś takiego
Jednym z istotnych uprawnień pracujących kobiet jest zapewnienie ochrony trwałości ich stosunku pracy w okresie ciąży oraz w okresie urlopu macierzyńskiego.

Ochrona ta obejmuje wszystkie kobiety, niezależnie od okresu ich zatrudnienia u danego pracodawcy. Wyjątkiem są tutaj pracownice zatrudnione na okres próbny krótszy niż miesiąc, bowiem osobie zatrudnionej w ten sposób, taka ochrona nie przysługuje (art. 177 § 2 k.p.). Omówienie tej kwestii nastąpi w dalszej części artykułu.

Należy tutaj nadmienić, iż rozwiązanie umowy o pracę w trakcie ciąży jak i w okresie urlopu macierzyńskiego jest możliwe na zasadzie porozumienia stron. Kobieta może również sama wypowiedzieć umowę o pracę.

Okres ochronny, o którym mowa w art. 177 k.p. rozpoczyna się od początku ciąży (nawet w sytuacji, kiedy sama kobieta o tym fakcie jeszcze nie wiedziała i nie przedstawiła jeszcze pracodawcy odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego) i trwa do zakończenia urlopu macierzyńskiego.

i jeszcze w tym temacie
Ciążowy.pl :: Ciężarna w pracy cz.1
https://www.babyboom.pl/ciaza/porod_i_polog/prawa_kobiety_w_ciazy.html

Ostatnia edycja:
reklama
Właśnie, jak to jest z tymi ksiażeczkami ciąży? Mi niby z usg wychodzi prawie 10 tydzień, a nie mam książeczki jeszcze. Leżałam w szpitalu , tez mi nie założyli..Pewnie po porodzie, z dzieckiem przy piersi bedziemy potem latać po lekarzach po jakieś zaświadczenia, żeby je potem przynieść do urzędu po becikowe. Mi mowili, ze liczy sie data pierwszej wizyty u ginekologa, ja mam ja odbylam 17 listopada w przychodni przyszpitalnej, ale rodzic w tamtym szpitalu nie bede.

Ja książeczkę miałam założoną na drugiej wizycie w 9 tyg.
Lekarz zapytał czy już mam założoną...generalnie powinno się to odbyć na drugim spotkaniu z lekarzem bo wtedy jesteś już z pierwszymi wynikami jakiś tam zleconych badań, które do książeczki trzeba wpisać (znaczy lekarz wpisuje):-)
Jeśli nie dostałaś koniecznie sie upomnij, bo jak się cos dzieje, to nie powtarzają bezsensowanie tych samych badań...

Do góry