reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Witam,
Jakiś czas mnie nie było, ale to chyba wina lenia.. Podczytywałam co tam u Was słychać, ale weny do pisania żadnej :)...
Gratuluję dziewczynek i chłopców.. oraz dobrych wiadomości..
Mam nadzieję, że teraz częściej się będę odzywać :)

reklama
Duralex leń czasem potrzebny:)

Dziewczyny wklejam fragment artykułu o tych badaniach, o których pisałam:

Zdaniem autorów badań, opublikowanych pod koniec zeszłego roku w "American Journal of Epidemiology", przyjmowanie przez matkę kwasu foliowego przez cały okres ciąży może zwiększać ryzyko astmy u dziecka. I to nawet o 30%.
Jak mówią badacze z Research Centre for the Early Origins of Health and Disease przy University of Adelaide - to pierwsze badania przeprowadzone na ludziach i opublikowane, które wskazują, że coraz częstsze spożywanie kwasu foliowego w późnym okresie ciąży, zwłaszcza w postaci suplementu, znacznie zwiększa ryzyko astmy rozpoznawanej przez lekarza (w wieku 3,5 roku oraz 5,5 roku). Przekłada się to na coraz większą liczbę dzieci, młodzieży i dorosłych, cierpiących na to schorzenie układu oddechowego.
Co jednak interesujące - choć suplementy diety ryzyko astmy zwiększały dość znacznie, takiego efektu nie zanotowano przy stosowaniu diety bogatej w kwas foliowy. Przyjmowanie go we wczesnym okresie ciąży w postaci tabletek jednak również nie wiązało się z większym ryzykiem. Zagrożone były natomiast dzieci, których matki stosowały suplementy po 30. tygodniu ciąży.
Korzyści ze stosowania dodatkowej suplementacji są oczywiste, dlatego lekarze zalecają przyszłym matkom, aby przyjmowały kwas foliowy przez około 3 miesiące przed planowaną ciążą oraz w okresie pierwszego jej trymestru. Taki sposób uzupełniania niedoborów nie wiąże się ze wzrostem ryzyka astmy.

Słuchajcie od kilku dni mam o tym napisać, ale pamięć już nie ta… Coś gdzieś czytałam, że pod koniec ciąży nie powinno się brać kwasu foliowego, gdyż najnowsze badania wskazują, że może się on (brany w tym okresie) przyczynić do rozwoju astmy u dziecka w późniejszym okresie oczywiście. Ale że było to takie niekonkretne, odpuściłam sobie te informację. No i kilka dni temu moja mama (pracuje w szpitalu) dzwoni do mnie, że koleżanka z pracy przyszła i mówi jej o tych badaniach, że to między 30 a 36 tygodniem nie powinno się brać kwasu foliowego. Problem polega na tym, że chyba wszystkie suplementy dla kobiet w ciąży go zawierają. Słyszałyście coś o tym?
mi lekarz mówił ze mam go brać do końca ciąży , ale do którego tygodnia to nie mam pojęcia .
Nawet na pudelku pisze u mnie ze do samego końca...

Ja mam dolinę :(

Pajkaa sukienka poprostu rewelacja i ten kolor :tak: a z nospy to drotawertyna przenika przez łożysko. A dawali mi ją podczas pobytu w szpitalu, bo miałam twardy brzuch a jak napisali w wypisie: skurcze macicy zagrażające poronieniem -ale szczerze mówiąc skurczy nie czułam.

kassia181 jak wspomniałam w szpitalu dawali mi 3 razy i kazali nadal brać, ale w czwartek idę do mojej po zwolnienie to sięjej zapytam

Puchatka no właśnie ta nospa to zapobiegawczo, żeby nic się nie stało. Lepiej dmuchać na zimne

Lusia26 ja mam ciągle wrażenie, że mam twardy brzuch :-p a koleżanka trojaczki - no proszę jaki cud od Boga - a jak płciowo się to rozłożyło?8-10 dziennie :szok: sporo

shyla a co to za dolina? rzuć papierki w kąt, zrób się na bóstwo i wyjdź na spacerek ;);) albo zrób sobie domowe SPA i nałóż jakąś maseczkę, zrób peeling... mi takie zabiegi pomagają :D albo - wywal wszystkie dziecięce ciuszki jakie masz i jeszcze raz poukładaj :D a najlepiej podyskutuj z nami na BB to o dolinie szybko zapomnisz :D

wuzelek o to dobrze że jest jakaś kompetentna osoba w tym stadzie, co się na takich typkach zna ;);) dzisiaj ponieważ muszę umówić się na wizytą i zrobić to na tyle zmyślnie, żebyśmy z małżem mogli pojechać do doctorka a Olka z kimś zostawić mam dzień czarnych myśli - a to że mnie cały pas biodrowy boli, a to że co będzie jak urodze za wcześnie, a to że boję się że nie pójdzie tak łatwo jak ostatnio..... mówię Wam - nadaję się dziś do wychlastania po pyszczku ;)

Pajka ja już mam uprasowane :] a miałam niezłą stertunię.... co do sukienki to jakoś mam mieszane uczucia - nie jest to miłość od pierwszego wejrzenia, ale też nie jest taka co sie obok niej obojętnie przechodzi...

Wuzelek.. czasami tak, ale u mnie jakoś te czasy się wydłużyły.. zaciekawiłaś mnie tym kwasem foliowym, aż zapytam się lekarza, co on sądzi na ten temat przy następnej wizycie...

U nas pięknie słoneczko świeci, az chce się żyć :-)
Jesli chodzi o dolegliwości to coraz bardziej doskwiera mi ból kości spojenia łonowego, ledwo z łóżka mogę wstać, nie wspomnę już o przekręceniu się na drugi bok:-( Martwi mnie to, bo skoro już teraz mnie tak boli to co będzie później :szok:odczuwa któraś też ten ból?

dziewczyny kupiłam sobie buty czarne dałam 140 zł i wyobrazcie sobie nie moge w nich chodzic bo tak farbują, ze szok i jestem ciekawa czy da sie je reklamować. Babka mi powiedziała,z e mozna, ale nie wiadomo jaka bedzie decyzja a ja w butach nie moge chodzic bo mam po nich wszystko tak zafarbowane, ze szok, ze nawet nóg nie umiem domyć

Pajka od 12 lat moja mama ma sklep obuwniczy więc trochę wiem na ten temat. Jeśli chodzi o farbowanie butów to nie podlega to reklamacji. Jednak zależy to wyłącznie od producenta, czy taką reklamację uzna czy nie. Zdaża się, chociaż coraz żadziej, że producent odrzuca taką reklamację i wystawia opinię rzeczoznawcy o podobnej treści "... farbowanie obuwia nie jest z winy producenta, ponieważ zależy wyłącznie od składu potu konsumenta..." :baffled: W tym przypadku odpowiada za but sprzedawca i w tym momencie jesteś na przegranej, bo możesz zgłosić tę sprawę do pihu, ale sprzedawca musi zgodzić się na przeprowadzenie sprawy przed sądem polubownym (zazwyczaj odmawia) . Pozostaje założenie sprawy cywilnej co wiąże się oczywiscie z dużymi kosztami :-( Dla pocieszenia powiem Ci, że częściej naprawiają buta tzn. smarują go jakimiś preparatami na jakiś czas to pomaga :-) Gdyby odrzucili Ci reklamację, to kup sobie w aptece "kwas mrówkowy" czy coś takiego i sama wysmaruj tym buta - podobno pomaga(opinia klientek):tak:

[B pisze:
pati1982[/B];5339021]Hej laseczki
Długo mnie nie było, ostatnio tylko was podczytuję, a nic nie piszę więc przepraszam że egoistycznie zacznę od siebie ale jestem w lekkim szoku:tak:
Właśnie wróciliśmy od lekarza i z naszej 100% córeczki Michaliny zrobił nam się SYNEK:szok::-D szok normalnie, myślałam że nie wstanę z tej kozetki po usg :-D Lekarz się nas pyta: "co to ja ostatnio pani wmawiałem że będzie?" na moje stwierdzenie że córka odpowiedział : "ale chłopca też pani weźmie?:-)" i na zdjęciu jak nic mały pindolek i jajeczka:-p szok... W każdym razie dzieciaczek zdrowy, waży 820g, zmierzyć się nie dał bo akurat strasznie się kręcił i kopał:laugh2: Mały urwis nam rośnie, nie ma co. Wyniki mam dobre, troszkę się martwiłam czy glukoza wyjdzie dobrze, ale wyszła ładnie bo na czczo 77,00 mg/dl a po obciążeniu 104,00 mg/dl. Następna wizyta za miesiąc i aż się boję czego tym razem się dowiemy:tak: No a teraz idę czytać co tam u was się dziś działo. Emocje już powoli opadają:tak:

u mnie w rodzinie tez jest taki przypadek, kuzynce w 20tc powiedzieli, ze na 90% dziewczynka a teraz w 30tc że to na 100% chłopak :laugh2: poprostu trzeba czekać na niespodziankę:-p

Ehtele ja też zamierzam kupić pościel darland tylko na razie do kołyski. Nie zastanawiałam się nad gatunkiem bo wygląda dość porządnie.
Dla synka miałam posciel Drewex miś na chmurce i powiem Ci że niby firma niczego sobie a jednak pościel w dotyku nie była taka mięciutka. Dlatego skoro synkowi to przez około 3 lata nie przeszkadzało to bardziej mnie męczy teraz to który kolor wybrać :-p
może doradzicie, u mnie niebieski odpada bo do niczego nie pasuje:
DARLAND HAFTOWANA POŚCIEL DO KOŁYSKI-SZYFON (1001833980) - Aukcje internetowe Allegro

do łóżeczka strasznie mi się podoba ta wersja ze słonikami beż lub ecru
DARLAND 6el-120x90-HAFT NOWE WZORY ŚLICZNA H4 (1017727137) - Aukcje internetowe Allegro

Zmykam na razie, robić obiadek. papa

Witam brzuszki w piekny cieplutki i sloneczny dzien ;-) ! Wczoraj nie dalam rady juz do was zajrzec bo po tym obiadowym obzarstwie padlam jak mucha i obudzilam sie o 1 w nocy :baffled: oczywiscie cala obolala bo zasnelam na sofie skulona :sorry2: ale mezus potem pomasowal plecki i bylo lepiej..

No to poczytam co tam wczoraj napisalyscie , kurcze tyle stron.....

Ja osobiście uważam że nie ma co popadać w paranoję. Dokładnie można tam wyczytać że kwas foliowy babki w ciąży powinny brać do 3 miesiąca ciąży! Nie przez całą ciążę, bo jak się nagle okazuje pod koniec ciąży może coś się wydarzyć! dla mnie to za dużo, nagle wszystko szkodzi, chodziki dla dzieci, łóżka drewniane, usg wykonywane w ciąży i teraz nagle kwas foliowy...heh...
marulka w tym momencie to już nawet papierki rzuciłam , bo ręce mi opadły to co się dowiedziałam...a niestety ze jestem 1200km od domu rodzinnego , to nic zdziałać nie mogę...miałam jechać w kwietniu do pl, niestety nie wypaliło z powodu nawału pracy męża itp...a teraz będę zmuszona jechać w maju do tego autem około 14 godzin....zwariuje jeszcze trochę...

reklama
nasze mamy i babki miały 98% mniej informacji i szczęśliwsze były

Shyla14 godzinjazdy autem...z brzuszkiem..matko współczuje..i kręgosłup jeszcze...musisz teraz jechać nie możesz po porodzie?

Do góry