rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
nie chce Cie straszyc, ale moja ciocia-polozna powiedziala mi, jak pobolewa Cie czasami brzuch to nic nie szkodzi najwazniejsze aby nie twardnial. moze zadzwon do swojego gin i zapytaj. albo jedz po prostu na jakas izbe przyjec. nie bardzo znam sie na tym i naprawde nie chce straszyc.
Ciekawe,bo skurcze Braxtona-H. to nic innego jak twardnienie brzucha właśniePołożna powinna to wiedziec przeciez.
Kurcze... znowu o jakiś czas twardnieje mi brzuch. Ni wiem czy nie umówię się do ginekologa wcześniej,bo wizytę mam dopiero 28 kwietnia.
Poza tym coś mi się z biodrem dzieje- boli, wystarczy,że chwilę posiedzę czy poleżę to nie mogę potem normalnie stanąć na prawej nodze i iść. Nie mówiąc już o leżeniu (w grę wchodzi tylko lewy bok z dwie poduchami między nogami).
Juz podobno moga pojawiac sie skurcze przepowiadajace.
Wyczytałam,że od
"Tydzień 23 (21 tydzień od zapłodnienia)
Dziecko jest szczuplutkie, choć zwiększyła się ilość podściółki tłuszczowej. Wyglądem przypomina już noworodka - jest bardziej zgrabne i proporcjonalniej zbudowane niż kilka tygodni temu. Lekko różową skórę pokrywają ciemne włoski i biaława maź płodowa.
MAMA
Możliwe, że zaczęłaś już odczuwać skurcze Braxtona-Hicksa - przygotowują one macicę do porodu, są nieregularne i nie bolą. Dla dziecka również są całkowicie bezpieczne."
23 tydzień ciąży: kalendarz ciąży, 23 tydzień ciąży - www.mamazone.pl
;-)
Także spokojnie ,bez paniki,jezeli nie sa bardzo częste ,to jest to zupełnie normalne.
Ale jak coś Cie niepokoi,to,to skonsultuj to z lekarzem.
a tu pisza,że nawet po 20 tygodniu juz sie pojawiaja te skurcze B.-H.
http://polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10013569.html
aha,i jeszcze,norma tych skurczy to do 10 na dobe,powyzej trzeba sie juz martwic.
Ostatnia edycja: