reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

nie chce Cie straszyc, ale moja ciocia-polozna powiedziala mi, jak pobolewa Cie czasami brzuch to nic nie szkodzi najwazniejsze aby nie twardnial. moze zadzwon do swojego gin i zapytaj. albo jedz po prostu na jakas izbe przyjec. nie bardzo znam sie na tym i naprawde nie chce straszyc.

Ciekawe,bo skurcze Braxtona-H. to nic innego jak twardnienie brzucha właśnie:eek:Położna powinna to wiedziec przeciez.

Kurcze... znowu o jakiś czas twardnieje mi brzuch. Ni wiem czy nie umówię się do ginekologa wcześniej,bo wizytę mam dopiero 28 kwietnia.
Poza tym coś mi się z biodrem dzieje- boli, wystarczy,że chwilę posiedzę czy poleżę to nie mogę potem normalnie stanąć na prawej nodze i iść. Nie mówiąc już o leżeniu (w grę wchodzi tylko lewy bok z dwie poduchami między nogami).

Juz podobno moga pojawiac sie skurcze przepowiadajace.
Wyczytałam,że od
"Tydzień 23 (21 tydzień od zapłodnienia)

Dziecko jest szczuplutkie, choć zwiększyła się ilość podściółki tłuszczowej. Wyglądem przypomina już noworodka - jest bardziej zgrabne i proporcjonalniej zbudowane niż kilka tygodni temu. Lekko różową skórę pokrywają ciemne włoski i biaława maź płodowa.
MAMA

Możliwe, że zaczęłaś już odczuwać skurcze Braxtona-Hicksa - przygotowują one macicę do porodu, są nieregularne i nie bolą. Dla dziecka również są całkowicie bezpieczne."
23 tydzień ciąży: kalendarz ciąży, 23 tydzień ciąży - www.mamazone.pl
;-)

Także spokojnie ,bez paniki,jezeli nie sa bardzo częste ,to jest to zupełnie normalne.
Ale jak coś Cie niepokoi,to,to skonsultuj to z lekarzem.

a tu pisza,że nawet po 20 tygodniu juz sie pojawiaja te skurcze B.-H.
http://polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10013569.html

aha,i jeszcze,norma tych skurczy to do 10 na dobe,powyzej trzeba sie juz martwic.

Ostatnia edycja:
reklama
polianna mam nadzięję, że te Twoje twardnienie brzucha to nis niepokojącego...ja mam wrażenie, że mój brzuch ogólnie bardzo twardy jest...nie wiem czy Wy róęwnież macie brzuszek twardy?
Polianno pochwal się zdjęciem spódnicy...ja też szukam czegoś takiego i w sumie nie wiem czego dokłądnie szukać...
wrzuć zdjątko plisss

Ciekawe,bo skurcze Braxtona-H. to nic innego jak twardnienie brzucha właśnie:eek:Położna powinna to wiedziec przeciez.

Juz podobno moga pojawiac sie skurcze przepowiadajace.
Wyczytałam,że od
"Tydzień 23 (21 tydzień od zapłodnienia)

Dziecko jest szczuplutkie, choć zwiększyła się ilość podściółki tłuszczowej. Wyglądem przypomina już noworodka - jest bardziej zgrabne i proporcjonalniej zbudowane niż kilka tygodni temu. Lekko różową skórę pokrywają ciemne włoski i biaława maź płodowa.
MAMA

Możliwe, że zaczęłaś już odczuwać skurcze Braxtona-Hicksa - przygotowują one macicę do porodu, są nieregularne i nie bolą. Dla dziecka również są całkowicie bezpieczne."
23 tydzień ciąży: kalendarz ciąży, 23 tydzień ciąży - www.mamazone.pl
;-)

Także spokojnie ,bez paniki,jezeli nie sa bardzo częste ,to jest to zupełnie normalne.
Ale jak coś Cie niepokoi,to,to skonsultuj to z lekarzem.

a tu pisza,że nawet po 20 tygodniu juz sie pojawiaja te skurcze B.-H.
Skurcze Braxtona-Hicksa Rodzina - Ciąża - Ciąża - Rodzina - Polki - Kobieta - Starania o dziecko - Przebieg ciąży - Ciążowe dolegliwości - Poród - Pielęgnacja ciała w ciąży - Zdrowie w ciąży

aha,i jeszcze,norma tych skurczy to do 10 na dobe,powyzej trzeba sie juz martwic.

jak napisalam nie bardzo znam sie na tym i tylko tak slyszalam, a tu opinia innej poloznej:

Twardnienie brzucha oraz bóle jak na miesiączkę zawsze należy skonsultować z lekarzem. Wynika to z tego, że tego typu objawy na początku ciąży mogą świadczyć o zagrożeniu poronieniem a w następnych tygodniach ciąży mogą być zwiastunem zagrażającego porodu przedwczesnego. Jeśli występują takie objawy jak najszybciej udać się do ginekologa (jeśli jest taka możliwość).

Ja również mam twardy brzuszek, ale bólu żadnego nie mam...dziś chciałam założyć coś specjalnego i niestety wszystko mam już albo za obcisłe albo za małe ;D
Będę musiała w tygodniu wyskoczyć na jakieś zakupy ;)

jak napisalam nie bardzo znam sie na tym i tylko tak slyszalam, a tu opinia innej poloznej:

Twardnienie brzucha oraz bóle jak na miesiączkę zawsze należy skonsultować z lekarzem. Wynika to z tego, że tego typu objawy na początku ciąży mogą świadczyć o zagrożeniu poronieniem a w następnych tygodniach ciąży mogą być zwiastunem zagrażającego porodu przedwczesnego. Jeśli występują takie objawy jak najszybciej udać się do ginekologa (jeśli jest taka możliwość).

U mnie sie już pojawiłay bezbolesne skurcze,tak moze jeden ,dwa dziennie i wiem,ze będą pojawiać sie coraz częściej.w poprzedniej ciazy miałam po kilka 6-7 na dobę,trudno z takim kazdym skurczem biegac do lekarza,ale warto powiedziec o tym przy najblizszej wizycie.
Nie ma co panikować,kiedy jest to normalna,fizjologiczna sprawa i zdarza sie sporadycznie.

Twardnienie brzucha mineło póki co, choć jśli jutro znów się powtórzy to zadzwonię do lekarza żeby się umówić na kontrolę.
To nie jest bolesne, takie nieprzyjemne. Każda z Was pewnie tego doświadczy w późniejszym czasie.
Może to faktycznie są skurcze B-H, może w drugiej ciązy pojawiają się szybciej?? Będę obserwować.

A spódnicę wrzucę :) tylko pewnie jutro jak będzie jaśniej.

Ja skurczy nie miałam żadnych w pierwszej ciąży aż do końca ze względów medycznych...(akcji porodowej również)

Hej . Dzień dzisiaj przygnębiający maksymalnie :(
Czytam o twardniejących brzuszkach. Powiem szczezrze,ze miałam tak w obydwu poprzednich ciążach i wszystko było ok,a lekarz kazał być spokojną.Teraz tez tak mam i lekarz za kazdym razem po badaniu mówi,ze luzik. Zauwazyłam,ze czasem twardnieje przy lekkim stresie,jak dziceiątko ułozy sie gwałtownie inaczej.Ja juz nawet teraz miałam delikatne skurcze i gin uspokoił,ze przy 4 ciązy tak jak u mnie mogą być. Mam nadzieje,ze u Was to tez naturalny objaw. Pozdrawiam Was Kochane Mamy w ten smutasowy wieczór.

Mi czasami twardnieje brzuch ale wiem, że to od jedzenia, a raczej rodzaju jedzenia bo jak zjadłam ogórki kiszone to tak miałam, po bigosie, czasami po9 białym pieczywie. Ale może to jakoś inaczej u Was wyglądało... U mnie to schemat, zresztą od dzieciństwa mam kłopoty z żołądkiem więc potrafię rozróżnić jeżeli problem jest powiązany z trawieniem czy z czym innym.

Skurczy na całe szczęście nie miałam i nie mam, a ból związany z powiększającą się macicą zawsze czuje tak jak ból przedmiesiączkowy :-)

Dzisiaj ciężko się skupić i coś napisać. dziesięć minut zastanawiałam się czy wypada się odzywać... Ech co za dzień :-(

reklama
Panienko, gratuluję udanej wizyty. :tak:
riba_1, ja także tak mam, że nie mogę się ruszyć, tak jakbym sie "zastała", tylko, że mnie tak ciągnie brzuszek, a w kręgosłupie akurat nie boli. Mam tak od praktycznie początku ciąży i tak widocznie musi być, bo wszystko jest w porządku. :tak:Na wszelki wypadek dopytaj lekarza na wizycie :tak:
Polianna, gratuluję udanych zakupów.:tak: Co do ospy, to niestety nie wiem.
Co do tych skurczy, to ja sie dopytam lekarza w środę na wizycie :tak: Wydaje mi sie, ze dziewczyny mają rację, że to mogą już być te skurcze B. - H. :tak: Mi najczęściej wieczorami troszkę twardnieje brzuszek, ale to chyba z przejedzenia, bo wszystko z małym w porządku :-D:tak:

Cały dzień oglądam tv i nadal trudno w to wszystko uwierzyć... :-(

Do góry