reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Hej kobietki, zapomniałam Wam napisac, że dostałam skierowanie na glukozę i idę badanka robić jutro. Czy mogłybyście mi napisać - te, które takie coś już miały - na czym to dokładnie polega i czego się można spodziewać??

P.s. nienawidzę pobierania krwi.. :-( Ale dla Dzidzi przeżyję WSZYSTKO :-)

no niestety są 2 pobrania. przed wypiciem na czczo i 1h po. kup na wszelki wypadek glukoze w aptece (ok. 3zł). ja nie mialam, dały mi, ale musialam leciec odkupic. i nie przeraz sie, jak poczujesz sie hmm..dziwnie.. mnie cholernie mdliło i miałam jakby parcie na stolec + lekki bol brzucha. wynik odbieram na wizycie w poniedzialek. mam nadzieje, zo ok.

dziewczyny łykacie jeszcze kwas foliowy?

ja nie łykam ani kwasu ani żadnych witamin.

reklama

kwas foliowy to brałam do 3 miesiąca teraz biorę prenatal complex bo jest z żelazem i jodem a tak kazał gin, no i biorę Aspargin żeby skurczy nie mieć, dawka 2 raz dziennie

Hej kobietki, zapomniałam Wam napisac, że dostałam skierowanie na glukozę i idę badanka robić jutro. Czy mogłybyście mi napisać - te, które takie coś już miały - na czym to dokładnie polega i czego się można spodziewać??

P.s. nienawidzę pobierania krwi.. :-( Ale dla Dzidzi przeżyję WSZYSTKO :-)

ja na badanie krzywej cukrzycowej wybieram się 6 maja do poznania na ul polna do szpitala mój ginekolog kładzie tam swoje pacjentki w 25-26 tyg i robia cały komplet badań.
ta glukoza jest mega słodka więc kazał mi zabrać ze soba cytrynę do wduszenia.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ten test na obciążenie glukozą robi się z jakichś wyjątkowych powodów,czy powinno to być badanie rutynowe?
Przyznam,że ani w poprzedniej ciąży ani w tej lekarz mi o tym nie wspominał...

ja biorę witaminki prenatal classic. Kwas jest niezbędny w pierwszych tygodniach ciąży do prawidłowego ukształtowania się cewy nerwowej, ale nie zapominajcie, że mózg maluszka rozwija się do końca ciąży. Każdego dnia zwiększa się ilość komórek nerwowych a do tego kwas jest również bardzo potrzebny. Lepiej łykać kwasior do końca ciąży.

Też mam skierowanie na glukozę 50 g. podobno jest paskudna...

Ehtele, no właśnie też sie zastanawiam czy to jakaś bolesna kolka nie była.Zobaczymy co ginka powie w środę.:tak: Mam nadzieje, że żadna z Nas już nie będzie musiała przed sierpniem zaglądać na izbę przyjęć szpitala.
Martuśka, pewnie Nas zawiało Teraz tylko trzeba to poskromić, żeby coś poważniejszego się z tego nie utworzyło. Trzymam kciuki, żeby żadne choróbsko sie nie przyplątało do Nas, a te początki przeziębienia odeszły daleko od Nas. :tak:
Cayra, ja na glukozę idę w poniedziałek, mam zlecenie na 75 g, najpierw pobiorą krew, potem mam siedzieć godzinę, znów pobranie, znów siedzenie drugą godzinę i znów pobranie. Nie wiem czy z palca czy z żyły. Okaże sie w po niedzieli ;-)
Rozalko, samego kwasu foliowego nie łykam. Mam go w witaminkach :tak:
Monika, smacznego :-)
Polianna, badanie stężenia cukru we krwi jest w wykazie obowiązkowych badań dla ciężarnych między 21-26 tygodniem ciąży.:tak:

Nektarynko, i ja jakaś zawiana chyba jestem, bo coś mnie w gardle drapie :confused2: No to ta Twoja pizza zrobiła mi teraz takiego smaka, że ho ho :-D Co tam moje pulpeciki jak tu takie pyszności :-)
Monika, widziałam widziałam, pindolek superaśny :-)
Milusiu, musi wyjść dobrze :-)
Panienko, udanej wizyty jutro życzę :-)
Bogusiu, i ja sie cieszę:-)
PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZE:
2dkg drozdzy rozpuscic w 3/4 szkl mleka (około 37st C zeby mialo - najlepiej drozdze reagują) do tego jedno jajko, 30dkg mąki, przyprawy np oregano, wszystko wymieszać, zagniesc odstawic do wyrosniecia.. 15 minut wystarczy (jak ciasto rosnie ja przygotowuje skladniki - tre ser, podgrzewam pieczarki - bo takie mi najlepiej smakują, kroje cebule, itd.. jak robie z kurczakiem to mam wiecej zabawy bo piers kurczaka drobno kroje i w panierke i na glegoki tluszcz.. i wtedy taki chrupki jest.. jak za duzo wyjdzie reszte mroze i na nastepna zamrozonego ukladam i do pieca:) )
dobrze jest dac 2-3 łyzki oleju na blache pod pizze..

moze ktoś skorzysta.. przepis bardzo prostu ja robie z 2 porcji ciasto i dziele na 3 czesci i zazwyczaj 2 do zamrazarki od razu potem tylko jak mam ochote n pizze to rano wyciągam i na 17 mam rozmrozone i ladnie wyrosniete ciasto

Mąż się zlitował i jedziemy na pizze bo mi tu któraś smaku narobiła.pa
jak wrócę to jeszcze do was zajrzę
obiecuje więcej nie będe:-)

reklama
Do góry