reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

jagódka1231, poradzisz sobie na pewno :-) zobaczysz - będzie dobrze...

ja z gazetek czytam "Twój Maluszek"

Dziewczynki, a zastanawiałyście się juz nad zawartością torby do szpitala? chciałam sobie zacząć robić spis i pomału zakupki, bo potem nie wiem, czy będę w stanie ;-) Proszę o opinie i ewentualne linki do stron www :-D
Najlepiej zorientować sie w szpitalu gdzie chcemy rodzić+wywiad z jakaz mama co tam rodziła niedawno.
oto moja lista zrobiona na podstawie książeczki, która otrzymalam w przychodni + internet:

DOKUMENTY:

dowód osobisty
karta ciązy
legitymacja ubezpieczeniowa
oryginały wyników badań
zaświadczenie o grupie krwi

MAMA:

papier toaletowy
ręczniki papierowe
chusteczki higieniczne
koszula nocna lub pidżama (3 szt.)
mydło
szampon
odżywka do włosów
szczotka do włosów
grzebień
suszarka
kosmetyki do makijażu
balsam do ciała
żel pod prysznic
żel do higieny intymnej
żel do demakijażu
podpaski (duże i normalne)
majtki (ok. 5 par)
staniki do karmienia (ok. 3 szt)
wkładki laktacyjne
telefon
ładowarka do telefonu
aparat fotograficzny
radio
szczoteczka do zębów
pasta do zębów
dezodorant
antyperspirant
maszynka do golenia + żel
herbatka na laktację (HIPP)
laktator
butelka do karmienia
smoczek do karmienia
smoczek uspokajający
ręcznik duży (2 szt.)
ręcznik mały (2 szt.)
skarpetki (3 pary)
gumki do włosów
klapki do chodzenia
klapki pod prysznic
szlafrok
poduszka (jasiek)
woda mineralna
książka, gazety
żel do brodawek (Bepanten)

DZIDZIA:

kaftaniki cienkie (5 szt.)
body (5 szt.)
pajacyki (3 szt.)
pieluszki tetrowe (10 szt.)
pieluszki jednorazowe (1 paczka)
czapeczki bawełniane cienkie (2 szt.)
2 pary śpioszków
2 pary skarpetek
ciepły kocyk
ręcznik
łapki niedrapki
chusteczki dla niemowląt

Gdybym o czyms zapomniala, to dopiszcie :-D
O rany połowy z tych rzeczy nie miałam:-)Albo mniejsza ilosć po prostu.
Na pewno za duzo ciuszków dla dziecka(zawsze mąz moze dowiezc)i pieluszek tetrowych.
Radio(?)u nas w szpitalu by nie przeszło.:-)Laktator,smoczki i butelki też.(maja na miejscu laktatory i specjalne kubeczki do karmienia dziecka)
U nas mozna jeszcze soczek winogronowy(szybko podnosi cukier, po pierwszej fazie porodu,w razie kryzysu).
Kubeczek i słomka lub butelka mała z dziubkiem.

Ale ogólnie fajna lista.
Pamiętajcie,ze w razie porodu rodzinnego,mąz musi miec lekkie ubrania,klapki i jakies kanapki(czasem poród długo trwa,a udowodniono,ze faceci często mdleja podczas porodu,nie z emocji,ale z przegrzania i głodu poprostu):-)

reklama
Czajnik też miałam , prztydatna rzecz.U mnie w szpitalu też był laktator elektryczny ale jeden na cały oddział babeczek!
Ciuszki dzieciom wrazie czego taż dają ale takie pamiętające PRL.
To samo tyczy szlafroczków dla mam.
Dlatego w moim przypadku muszę się zaopatrzyć we wszystko:-)

Czesc Kochane!
Milusia czekam niecierpliwie na relacje z wizyty
Ciamajdka gratuluję zdrowej Dziewczynki :-) Imię trzeba wybrać takie, żeby się rodzicom podobało, bo wszystkim to wiadomo nie dogodzi.
Kassia 181 gratuluję kopniaczków. Super uczucie. Z każdym dniem będzie ich więcej:-)

Pogoda nędzna u mnie,kocyk mi się marzy, jakaś komedia i dynia do łuskania. Ale cóż w pracy siedzieć trzeba a po pracy kurs i na 21 może do domku dotrę.
Dzis nad ranem złapał mnie cholerny skurcz łydki. A z tymi skurczami miałam już spokój ponad rok. Muszę sobie magnez kupić, bo ja dziękuje za takie pobudki.
Miłego dnia wszystkim życzę i dużo słoneczka.;-)

warto pamiętać o butelce wody mineralnej z dziubkiem do popijania podczas porodu i pomadce nawilżającej (usta masakrycznie wysychają). przyda się też ręcznik; suchy i lekko zwilżony żeby mąż mógł wytrzeć czółko zmęczonej mamie ;)

witam się
dzisiaj jakoś nie mam weny do pisania jestem ciekawa co mi powie ten urolok na tą bolącą nerkę az się boje oby to nie bylo nic groźnego:(

hej dziewczyny !!!
Ja wlasnie przygotowuje sie do wizyty polowkowej ktora mam na 10.20 juz niemoge sie doczekac tylko smutno troszke bo mojemu Pawlowi nie dali wolnego w pracy ale to nic bedzie plytka za to idzie ze mna mama ... chcialam aby chociaz ktos ze mna poszedl bedzie raznij hehe ...
Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie kciuki aby wszystko bylo ok z moja kruszynka rowniez i ja trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty :)

hej dziewczyny !!!
Ja wlasnie przygotowuje sie do wizyty polowkowej ktora mam na 10.20 juz niemoge sie doczekac tylko smutno troszke bo mojemu Pawlowi nie dali wolnego w pracy ale to nic bedzie plytka za to idzie ze mna mama ... chcialam aby chociaz ktos ze mna poszedl bedzie raznij hehe ...
Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie kciuki aby wszystko bylo ok z moja kruszynka rowniez i ja trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty :)

Ja tak mam w piątek moj mąż też nie moze i idzie ze mną też mama :) Trzymam mocno kciuki:)

witam dziewczynki :) nie mam dziś zbyt dobrego humoru, mam przed sobą wyniki moich wczorajszych badań i próbuję je sobie zinterpretować z pomocą internetu.Moja mama, która jest lekarzem powiedziała,że wyniki mogą być, ja natomiast jestem przerażona bo prawie cała hematologia to spadki, jedynie w 3 przypadkach jest norma :-( Dziewczyny, nie wiem czy ja sobie coś wkręcam, czy z tymi moimi wynikami jest coś nie tak. A powinnam się cieszyć bo dziś wyczekiwana wizyta....

reklama
witam dziewczynki :) nie mam dziś zbyt dobrego humoru, mam przed sobą wyniki moich wczorajszych badań i próbuję je sobie zinterpretować z pomocą internetu.Moja mama, która jest lekarzem powiedziała,że wyniki mogą być, ja natomiast jestem przerażona bo prawie cała hematologia to spadki, jedynie w 3 przypadkach jest norma :-( Dziewczyny, nie wiem czy ja sobie coś wkręcam, czy z tymi moimi wynikami jest coś nie tak. A powinnam się cieszyć bo dziś wyczekiwana wizyta....

Nie denerwuj się bo niepotrzebnie maluszka denerwujesz:) jeżeli Twoja mama mówi, ze mogą byc tzn ze nie są aż tak krytyczne i może wystarczy inny sposób odżywiania albo witaminy. Jak masz dzisiaj wizytę to na pewno się wszystkoego dowiesz:) trzymam kciuki, zeby było ok.
Przez internet raczej nie warto szukać bo niektóre osoby piszą niemiłosierne bzdury a tylko niepotrzebnie się będziesz dołowała.

Do góry