reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Ana przestań, nie możesz panikować, zobacz ile ludzi jest na świecie:) Pomyśl jak kobiety 100 lat temu rodziły, jak 1000 lat temu, a nie teraz baseniki, kołderki, łóżeczka - nic tylko rodzić:)
Nie wybieraj cesarki na żądanie - nawet nie wiesz jak bardzo jest niewskazana, skończyłam Akademię Medyczną i Ratownictwo Medyczne niemal na każdych zajęciach poruszali ten problem.
Ponieważ dziecko po cesarce:
- nie ma kontaktu z drogami rodnymi kobiety, a to naraża je na ryzyko alergii, brak kontaktu z bakteriami kobiety zmniejsza reakcje wytwarzania przeciwciał (czyli najważniejszych składowych naszej obrony)
Jeżeli cesarka jest koniecznością to i owszem, ale jeżeli nie, to bierz się w garść:) Będziemy Cię tu wspierać kobietko:-)
Jeżeli obawiasz się, że nie wytrzymasz bólu to poprosisz o znieczulenie:)

Ostatnia edycja:
reklama
Dokładnie rok temu zrobiłam test ciążowy i wyszły mi 2 blade kreski. Jeszcze nie wiedziałam co mnie czeka ale powiem szczerze że był to najpiękniejszy okres w moim życiu. Nawet poród! Choć do niedawna myślałam że nigdy tego nie powiem hihi.
SIERPNIÓWKI 2010 GRATULUJE I TRZYMAM KCIUKI ŻEBYŚCIE I WY MIŁO WSPOMINAŁY TEN CZAS I DOCZEKAŁY SIĘ SWOICH POCIECH CAŁYCH I ZDROWYCH

mnie nie mdli jeszcze wcale ale taka ociezala sie czuje.
I niepotrzebnie obejrzalam porod na youtube, straszny panikarz ze mnie, chyba jednak podziekuje za takie doswiadczenia i wybiore cesarke.

Ana_w chyba nie martwisz się tym, że cię nie mdli. Mnie czasami szarpie na wymioty jak poczuję jakiś nieszczególny zapach ale jeszcze ani razu nie wymiotowałam ...i dobrze
Jeżeli dobrze pamiętam to jesteś w moim wieku (36) czy to Twoja pierwsza ciąża?
A tak wogóle to nie oglądaj takich rzeczy po co się już teraz stresować ;-)będzie dobrze

Ana przestań, nie możesz panikować, zobacz ile ludzi jest na świecie:) Pomyśl jak kobiety 100 lat temu rodziły, jak 1000 lat temu, a nie teraz baseniki, kołderki, łóżeczka - nic tylko rodzić:)
Nie wybieraj cesarki na żądanie - nawet nie wiesz jak bardzo jest niewskazana, skończyłam Akademię Medyczną i Ratownictwo Medyczne niemal na każdych zajęciach poruszali ten problem.
Ponieważ dziecko po cesarce:
- nie ma kontaktu z drogami rodnymi kobiety, a to naraża je na ryzyko alergii, brak kontaktu z bakteriami kobiety zmniejsza reakcje wytwarzania przeciwciał (czyli najważniejszych składowych naszej obrony)
Jeżeli cesarka jest koniecznością to i owszem, ale jeżeli nie, to bierz się w garść:) Będziemy Cię tu wspierać kobietko:-)
Jeżeli obawiasz się, że nie wytrzymasz bólu to poprosisz o znieczulenie:)

ja z kolei miałam o tym na rozwojówce i w 100% sie zgadzam z Milusią.
najwazniejsze, to ćwiczyć czy ruszac sie w ogole w ciąży, mieć aktywny poród i nie zgadzać sie na niewygodna dla siebie pozycje (najmniej wskazana do porodu jest najczęstsza ze względu na wygode lekarzy i połoznych pozycja leżąca). obejrzyj sobie lepiej cos na Discovery jak rodzą kobiety 'dzikie' - 15 minut kucania i parcia z odpowiednim oddechem i po krzyku :). zero bólu i stresu - to naprawde mozliwe:tak:

Dokładnie rok temu zrobiłam test ciążowy i wyszły mi 2 blade kreski. Jeszcze nie wiedziałam co mnie czeka ale powiem szczerze że był to najpiękniejszy okres w moim życiu. Nawet poród! Choć do niedawna myślałam że nigdy tego nie powiem hihi.
SIERPNIÓWKI 2010 GRATULUJE I TRZYMAM KCIUKI ŻEBYŚCIE I WY MIŁO WSPOMINAŁY TEN CZAS I DOCZEKAŁY SIĘ SWOICH POCIECH CAŁYCH I ZDROWYCH
dzięki Efe
Miejmy nadzieję,że za rok też tak powiemy:-)

ja z kolei miałam o tym na rozwojówce i w 100% sie zgadzam z Milusią.
najwazniejsze, to ćwiczyć czy ruszac sie w ogole w ciąży, mieć aktywny poród i nie zgadzać sie na niewygodna dla siebie pozycje (najmniej wskazana do porodu jest najczęstsza ze względu na wygode lekarzy i połoznych pozycja leżąca). obejrzyj sobie lepiej cos na Discovery jak rodzą kobiety 'dzikie' - 15 minut kucania i parcia z odpowiednim oddechem i po krzyku :). zero bólu i stresu - to naprawde mozliwe:tak:
No właśnie Martuśka i na nich będziemy się wzorować, ruch przede wszystkim:)
buziaczki
Efe - dziękujemy i miejmy nadzieję, że tak będzie, zdrówka dla Ciebie i dzieciątka:)
A jak wspominasz poród, skoro poruszyłyśmy ten problem?
buziak

No właśnie Martuśka i na nich będziemy się wzorować, ruch przede wszystkim:)
buziaczki
Efe - dziękujemy i miejmy nadzieję, że tak będzie, zdrówka dla Ciebie i dzieciątka:)
A jak wspominasz poród, skoro poruszyłyśmy ten problem?
buziak
Milusia83 mój poród wyglądał zupełnie inaczej niż sobie zaplanowałam. Bo w życiu nie można sobie wszystkiego zaplanować! Wybrałam szpital oddalony o 80km od domu, żeby rodzić po ludzku i co najważniejsze ze znieczuleniem. A wylądowałam w szpitalu w mojej miejscowości na oddziale 2 tygodnie po terminie. Ale urodziłam (bez znieczulenia), trafiłam na fajną położną, która mi bardzo pomogła. No i mój mężczyzna był ze mną przez cały czas. Ale co ja wam będę opowiadać! To trzeba przeżyć samemu! Inaczej się nigdy nie zrozumie. Ja 9 miesięcy czytałam i słuchałam o porodach innych i wierzcie mi dopiero teraz tak na prawdę je rozumiem. A forumowe koleżanki bardzo mi pomogły to wszystko przeżyć. Dlatego tak wam trochę zazdroszczę, że to wszystko przed wami;-)

reklama
Milusia83 mój poród wyglądał zupełnie inaczej niż sobie zaplanowałam. Bo w życiu nie można sobie wszystkiego zaplanować! Wybrałam szpital oddalony o 80km od domu, żeby rodzić po ludzku i co najważniejsze ze znieczuleniem. A wylądowałam w szpitalu w mojej miejscowości na oddziale 2 tygodnie po terminie. Ale urodziłam (bez znieczulenia), trafiłam na fajną położną, która mi bardzo pomogła. No i mój mężczyzna był ze mną przez cały czas. Ale co ja wam będę opowiadać! To trzeba przeżyć samemu! Inaczej się nigdy nie zrozumie. Ja 9 miesięcy czytałam i słuchałam o porodach innych i wierzcie mi dopiero teraz tak na prawdę je rozumiem. A forumowe koleżanki bardzo mi pomogły to wszystko przeżyć. Dlatego tak wam trochę zazdroszczę, że to wszystko przed wami;-)
Dziękuję za odpowiedź:) Trzymaj się ciepło wraz ze swoim maleństwem:)

Do góry