reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

Nico śliczne imie :)
Kiedyś chodziłam do szkoły z chłopakiem o imieniu Askaniusz (Aska ) bardzo orginalnie ...:-) a moja znajoma ma synka o imieniu Aron tez mało spotykane...

reklama
kiedys jak mieszkałam jakis czas w Niemczech to dzieci mojej sąsiadki Bianki nazywali sie
Nico i Rico.. tzn tak na nich wołali ale to pewnie zdrobnienia.
Mój brat sie nazywa Aron :)

a Kosma..hmm..dzieci mogłyby sie śmiać w szkole z takiego kosmicznego imienia...

Myślę, że Kosma jest rewelacyjnym imieniem-wskazuje na oryginalność mamy i taty,no i oczywiście małego kawalera:-) a najgorzej mnie irytują stwierdzenia, że dzieci będą się śmiały w przedszkolu(przecież,teraz są bardzo różnorodne imiona-u mojej córki w grupie są np.Saskia,Fabian,Gaja itp)i ,że się skrzywdzi itp.Najlepiej być "SZARĄ MASĄ" i nadać imię takie jak ma sąsiadka, pani w kolejce do sklepu...Przeciez dla każdego rodzica dziecko to jego mały skarb tak więc nadając imię musimy sie kierować własnymi odczuciami!a nie koleżanki z pracy,czy cioci kloci.Ja mam 4-letnią rozrabiarę Lenkę(też dużo osób kręciło nosemna to imię) i będziemy mieć 2dziewuszkę Saszkę lub Maszkę(negocjacje trwają, ale raczej Sasza:)i nie mamy w rodzinie korzeni zza wschodniej granicy-po prostu podobaja Nam się imiona rosyjskie i tyle!:-D

Ja ostatnio w pracy na pytanie o imie powiedziałam, że najprawdopodobniej KOSMA - i zostałam zrównana z ziemią :-(, że życie dziecku zmarnuje, że jakie obrzydliwe (dosłownie) i skąd ja je wytrzasnęłam :-( i zaczęłam się zastanawiać - bo jak mi teraz ktos tak mówi to ok - tylko ja to słyszę ale zastanawiam się jak spotkam jakiegos idiote, który mi tak to imie przy dziecku oceni - nie chcę Synka imieniem skrzywdzić. I sama już nie wiem - mi się to imie podoba od zawsze - i się zastanawiam czy ono naprawdę tak okrutnie brzmi - a tylko ja sie do niego przyzwyczaiłam - czy poprostu trafiam na "subtelnych" oceniaczy :baffled::confused:
MJU kochana po pierwsze gratuluję synka:tak:
a po drugie to Twoje dziecko i co Cię obchodzi co kto powie??
jeśli chcesz mieć Kosmę to nie patrz na to co mówią inni tylko nazwij tak swojego synka i już

lenka79
nieno... mój Dorian tez nie jest szarą masą,
ale Kosma mimo ze to ciekawe imię, juz sie może dzieciom z czymś kojarzyć
np, z czymś kosmatym, kosmicznym...
ja tylko stwierdzam fakt..
niestety, dzieci bywaja okrutne , na szczęście tak jak mowisz
coraz wiecej nietypowych imion jest i coraz mniej bedzie tego wyśmiewania.

NIXIE,mówiac szara masa miałam na mysli podążanie jednym kierunkiem i nadawaniem imienia ze wzgledu na przynależność społeczną.Imiona sa nadawane po to aby własnie odróżniać się osobowością, ujednolicają i identyfikują Nas nazwiska.Niestety jeśli spojrzymy na przekrój różnorodności imion w innych częściach europy, USA itd to Polska wypada słabo bo wychodzą u Nas właśnie zaściankowe opinie.I kolejny dowód na to, że kierujemy się zasadą"co powiedzą inni".Bardzo mi się podoba, że zmieniamy sie pod tym względem , że odchodzimy od nurtu-opinia cioci, stryjka, czy kuzynki męża.
Dorian:-) idealne imię dla chłopaczka z taką przesłodką miną!

Ja sobie tez tak myślę, że co do okrutności dzieci - to duży udział maja w tym ich rodzice... nie wiem czy maluchom w przedszkolu od razu przychodzą do głowy skojarzenia z imieniem, zeby się z niego śmiać :baffled:
Ja np. jak słysze imie ALAN (kompletnie nie w moim stylu ale juz to pomijam) to mam bezpośrednie skojażenie z analem:baffled: ale nie sądzę, żeby jakies dziecko tak miało... bo niby skąd? I jak widac nie wszyscy rodzice tak maja bo imie to robi się dość "popularne".

A przezwiska w przedszkolu to i tak norma, o dzieci się nie boję - bo dla dziecka wszytsko jest normalne dopóki rodzice mu czegos nie uświadomią albo nie zaaplikują... i własnie tylko głupich komentarzy ze strony dorosłych się boję

mój synek ma w grupie szkolnej kolegę Gustawa-no też jak to usłyszałam to szoku :szok:doznałam bo to takie imię-niby popularne kiedyś a teraz ...hmmm kwestia przyzwyczajenia!teraz ten Gucio to już normalka-a dzieciaczki nie zareagowały inaczej na niego!!to bardziej rodzice coś powiedzą a potem szkraby puszczają to dalej:crazy:!!
a ja też uwielbiam rosyjskie imiona...sa takie piękne:-):-) marzył się nam Barysek!!ale wyszła Kaja;-)

Ja sobie tez tak myślę, że co do okrutności dzieci - to duży udział maja w tym ich rodzice... nie wiem czy maluchom w przedszkolu od razu przychodzą do głowy skojarzenia z imieniem, zeby się z niego śmiać :baffled:
/QUOTE]
nic dodać nic ująć
ale to i tak się pewnie nie zmieni

inny przykład- odnośnie bicia wczoraj byliśmy w zoo, Przemo biegał z innymi dziećmi, jeden taki z 5 lat na oko zaczął bić inne butelką z piciem,a jego mamusia nic siedziała i patrzyła.Przemo też stanął jak wryty bo on nie jest uczony bicia i gdybym ja się nie odezwała że niew olno bić to pewnie dalej by to robił
ale dobiegłam od tematu sorki

reklama
Niestey Ania tak to już jest... ja miałam podobną akcje w piaskownicy - Anielka się bawiła łopatka dziewczynki, która to olewała ale za to mamusia przyszła i zabrała Anielce łopatkę - bo to Kasi :baffled: Anielka zdębiała - łopatke oddała - a za chwilę Kasia w ryk bo chciała zabrać Anieli łopatke, która była juz Anielci - na co owa Mamusia - Kasieńko zaczekaj dziewczynka zaraz da ci się pobawić swoją łopatką - Anielka się znudziła i łopatke pozyczyła a tamto dziecko ani dziekuje ani nic - mamusia ja nauczyła, że cały świat jej :eek::baffled:

A tak poza tym Ania to wrzesniówki się na nas obrażą ;-):baffled:;-) zdrada ;-)

Do góry