reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

dokładnie! piękne, zdrowe dziecko, robi to wszystko co większość w zasadzie z tego co piszesz, o obrotach nie mówmy, bo na to ma mnóstwo czasu. więc ciesz się kochana, że tak pięknie poszło i mały ma tą lepszą opcję, a o tym co gadali lekarze zapomnij i ciesz się swoim maleństwem. :tak:

reklama
Kilka ćwiczeń:

Ćwiczenia przygotowujące do pełzania oraz do zmiany pozycji z leżenia (obroty)
Ćwiczenie 1
1. Pozycja wyjściowa – leżenie przodem, ręce dziecka wyprostowane do przodu. Ćwiczący
klęczy przed dzieckiem, chwyta rękami jego głowę.
2. Wspomaganie – wykonanie biernego skrętu głowy (wolno i delikatnie).
3. Ruch – skręt głowy wyzwala czynny skręt obręczy barkowej, to z kolei powoduje czynny
skręt obręczy miednicznej. Ruch obrotu postępuje stopniowo. Najpierw głowa, za nią
podąża obręcz barkowa i ręce, a na końcu obręcz miedniczna i kończyny dolne.
Ćwiczenie 2
1. Pozycja wyjściowa – leżenie przodem, ręce dziecka ugięte przy barkach. Ćwiczący
znajdujący się za głową dziecka z przodu chwyta rękami jego barki.
2. Wspomaganie – bierny skręt obręczy barkowej, aż do uzyskania podporu na kończynie
górnej dalszej od osi obrotu ciała.
3. Ruch – obrót ciała sposobem jak wyżej.
Ćwiczenie 3
1. Pozycja wyjściowa – leżenie przodem, ręce dziecka ugięte przy barkach. Ćwiczący staje w
rozkroku nad dzieckiem, chwyta rękami jego barki.
2. Wspomaganie – uniesienie do góry jednego barku dziecka (skręt obręczy barkowej), aż do
uzyskania podporu na przedramieniu kończyny górnej przeciwnej.
3. Ruch – bierny skręt obręczy barkowej powoduje oderwanie biodra dziecka od podłoża po
stronie uniesionego do góry barku, a to wywołuje odruchowe zgięcie i podciągnięcie
kończyny dolnej po tej samej stronie. Następnie ćwiczący „przerzuca” do przodu
wcześniej uniesioną do góry kończynę górną dziecka (barki równolegle do podłoża).
Następuje wyprost kończyny dolnej uprzednio zgiętej i przemieszczenie całego ciała w
kierunku do przodu. Tę samą czynność należy wykonać naprzemiennie, tzn. raz
wspomagając ruch zgięcia prawej kończyny dolnej, raz lewej.
Początkowo ruchy zginania i prostowania nóg wykonywać można w miejscu, ale
zawsze naprzemiennie (raz jedna, raz druga kończyna dolna). W miarę opanowywania tej
czynności wyprost kończyny dolnej powinien łączyć się z przesunięciem ciała dziecka w
kierunku do przodu.

Madlein wszystkiego najlepszego dla Wiktorka!!!!

A mój Franek,jak go położę na brzuszku,to wyciąga rączki albo do przodu(ręce do góry!!!!)albo w bok(leżenie krzyżem). Głowa jest w powietrzu(leży na klatce piersiowej),ale potem zaczyna się denerwować,bo nie wie,co ma dalej zrobić.

Justyna nie miała wylewu a też się jeszcze nie przekręca. Póki co nie panikuję :-) Madlein, i tak Wikuś świetnie sobie radzi! I na nasze pociechy przyjdzie pora :-)

spokojnie jak pisałam wczesniej LAura przekreca sie dopiero jakies 10 dni i to porostu od tak zaczeła a ma juz prawie 5 miesiecy tak wiec spokojnie bez paniki. Ja bym sie martwiła dopiero jak by skonczyła 6 miesiecy i nic

a Wojtuś odkrył dziś stópki, a w leżeniu na brzuchu już sam ładnie operuje raczkami rozkłada je unosi w gorę pod siebie kładzie itp. no i próbuje pełznąć, tak to wygląda, ale mu nie wychodzi ;p

moja lezac na brzuchu to juz siegnie kazda rzecz w zasiegu reki i oczywscie ja robuje zjesc. Stopek nie odkryła ale moze za zadko lezy z gołymi. A wasze czesto maja nozki swobodnie na wierzchu?

reklama
Do góry