reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych Pociech

68 cm , zmierzyłam, nawet prawie 69...wiec jak patrze na centyle to ze wszystkim jest powyżej sredniej. Wg pediatry wzrost był poniżej...Tak cyz siak Kornelcia ma glowke spora ale jak już pisałam-rodzinne, ponadto jak obserwuje niemowlaki to co drugie dziecko ma te glowke wieksza , zależy od gabarytow ciałka chyba.
wiec ja mysle ze nie ma się czym martwic faktycznie, a ze będzie USG to dobrze, będzie solidniej przebadana. Swoja droga ta pediatra slynie z nadgorliwości wiec chyba to i lepiej..

reklama
u nas wzrost jest na 97 centylu, waga na 25 ale jakoś na mnie to wrażenia nie robi, bo dokładnie tak samo jej brat się prezentuje na siatce centylowej:-)
Co do rozowuju, to u nas zaczyna się podnoszenie dupki do raczkowania...coś czuję, że zaraz skończy się beztroskie leżenie:)

moja też zaczyna dupkę podnosić, tylko , że o beztroskim leżeniu u nas raczej nie ma mowy, bo Justyś chodzi do tyłu i kręci się też na boki, więc zostawić jej samej nie bardzo mogę. Mamy rozłożony kojec , chciałam ją tam wsadzić by tam ćwiczyła , ale drze buzie , płacze, krztusi się i robi się fioletowa. Nie wiem , może boi się tego kojca?
Ja teraz jeszcze myśle jak tu niedługo przejść na zasypianie w łóżeczku. Wstyd przyznac ale mała śpi z nami , zasypia z cycem i w nocy też sobie chlipie. Przeniesienie jej do łóżeczka będzie katorgą dla niej i dla nas coś czuję, już teraz próbowaliśmy ja położyć w łóżeczku by troszkę poleżała ale efekt taki sam jak w kojcu. Przydała by mi sie jakaś rada superniani :-):-p

Ethan 5mc i 18dni obraca sie z brzuszka na plecki
Pieknie rozwinela sie mowa ababa, lala, mniam, tata, dada, blabla..
Czekam na wiecej;-)
Gratuluję :-)

Gabi teraz na etapie fascynacji stopami, obroty opanowała do perfekcji, więc już upadek z łóżka zaliczyła. Pełza wokół własnej osi, odpycha się rączkami do tyłu ale na czworaki jeszcze daleko. Rwie się do siadania, z mową hmmm guganie nadal. Był okres że niewiele gugała, piszczała i krzyczała to jej sprawiało frajdę a od tygodnia znów guga do zabawek.

Ostatnia edycja:
Tak jak u Was Kaniu z guganie to u nas bylo z obrotami bo Ethan dosc szybko sie przewracal, kiedy nawet fotki wklejalam. Dosc dlugo tego nie robil a dzis mial nowe zajecie, nowa zabawa. Na plecki-na brzuch-na plecki-na brzuch-... i tak wkolo:-D
Ale teraz wiem dlaczego tego nie robil:-D wzial sie za gadanie:-D
Kania a Gabi ssie palca od nogi:szok::-Dbo moj Ethan rpbi to cudnie:-D az mu wyciega bo jeszcze mu zostanie:-D:-D
W sumie nie widzialam dziecka zasypiajacego z palcem od nogi w buzi:-D:-D

Anka czasami jak dłużej przytrzyma w buzi to ssie :-) Widać że sprawia jej radość to wkładanie do buzi palców i nóg, dziś jej nawet fotkę robiłam, to patrzyła na mnie i trzymała stopę buzi. Wyglądało to tak - mama patrz co ja potrafię ;-)

U nas też na tapecie ssanie palców u nogi. Poza tym, że raczkuje dzielnie i sama siada. Rozwinęła się Panna ruchowo niesamowicie!!
U nas wzrostowo 97 centyl, a wagowo koło 3, a według siatki dla dzieci karmionych piersią - 15 centyl.

reklama
U nas nareszcie (choć nie wiem czy się az tak cieszyć ;-)) Justyś przewraca się z brzucha na plecy.
Będąc na czworaka rusza się do przodu i do tyłu , taki ruch kameleona :-D Dodatkowo będąc na czworaka podnosi jedna rączkę do góry, nieraz ma w niej jakąś zabawkę , którą macha lub uderza nią o podłoże. Justynce sprawia przyjemnośc jak troszkę pohałasuje jakąś zabawką:-)

Do góry