reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

reklama
A mój maluch sobie upodobał 3 środkowe palce i zaczynam mieć wrażenie że u niego to też się odruch robi... On od początku praktycznie na smoczku,a teraz wypluwa i paluszki do buzi - 3 środkowe,a czasem dochodzi jeszcze ten mały. Ale kciuka jakoś na szczęście nie rusza - chyba dlatego że w innej płaszczyźnie jest niż reszta paluszków. A poobgryzał te palce że masakra - aż ma zaczerwienioną i zrogowaciałą skórę na rączkach, a smaruje kremami ciągle...

Ja trochę się boje tego smarowania,bo przeciez zaraz to będzie zjedzone:).A co do ssania kciuka ,to zajrzałam do mojej "biblii"i dr.Spock pisze,że w tym wieku jeszcze nie jest to nawyk,raczej wynika z ząbkowania,ale trzeba mu przeciwdziałać,bo łatwo może właśnie w nawyk się przerodzić.Sposobem na ssanie kciuka jest ,niestety,smoczek i dłuższy czas karmienia piersią lub butlą,chodzi o to,żeby dziecko zaspokoiło potrzebę ssania.Żadne drastyczne metody sie nie sprawdzają,bo gdy tylko zostanie usunięta przeszkoda,kciuk wędruje z powrotem do buzi,poniewaz nie zostaje usunieta przyczyna ssania kciuka.

No,nie mogłam przepisac wszystkiego,ale jak któras jest głębiej zainteresowana,to mogę jeszcze...:)

ja tez sie nie przejmuje jedzeniem rak- tylko pamietam u starszej ze trzeba bedzie myc zabawki w miare czesto, bo pojawiaja sie plesniawki od brudnych rzeczy w buzi

Krzysio też ciągle palce zasysa,wkłada głęboko i "podgryza" i wtedy jeszcze nic nie robie.Ale jak widzę,że pakuje samego kciuka,pozostałe paluszki w piąstkę albo do góry i przymyka oczka w zadowoleniu to zabieram i niestety na miejsce paluszka smok.Jeżeli chodzi o włoski to ciągle zmieniam pościel i obieram smoka z kłaczków...Urodził się z ciemnymi włoskami,od około miesiąca mu się wycierają i na miejsce starych rosną nowe jaśniuteńkie po tatusiu.śmieję się czasem,że zaczęliśmy z niuniem łysieć w tym samym czasie,bo mnie tez mniej więcej miesiąc temu zaczęły wypadac strasznie włosy,do tej pory nie daje sobie z nimi jeszcze rady,ciągle dywan z włosów na podłodze i na bluzkach...ale to już inny wątek więc cicho sza :-)

moj Casperek to prawie cala raczke wklada:)i do tego slini sie straszliwie az zaczelam mu juz sliniaczki zakladac:)mam nadzieje ze to mu przejdzie bo smoczek dla niego nie istnieje gdy tylko probujemy to sie krzywi i ma odruch wymiotny.slyszalam ze rabek pieluszki moze zdzialac cuda slyszalyscie cos o tym?

moj Casperek to prawie cala raczke wklada:)i do tego slini sie straszliwie az zaczelam mu juz sliniaczki zakladac:)mam nadzieje ze to mu przejdzie bo smoczek dla niego nie istnieje gdy tylko probujemy to sie krzywi i ma odruch wymiotny.slyszalam ze rabek pieluszki moze zdzialac cuda slyszalyscie cos o tym?
Też tak czytałam, chyba dzisiaj wypróbuje małemu przed snem podrzucić kawałek pieluszki tetrowej i niech ją sobie ssa i tarmosi w buzi a nie tego nieszczęsnego kciuka albo cała rączkę. Tylko że znając moje dziecię to on się tą pieluszką przykryje cały :p

Amelka ma takiego króliczka szmacianego-głowka i wokół taka jakby chusteczka,jak to Dziulka ujęła, z kolorowych szmatek,a na końcach "łapki" i gryzak.Daję jej go,ale ona właśnie woli te szmaciane części zasysac i przeżuwać ,niz tę z gryzakiem.A odkąd zaczęłam jej zakładać śliniaki,też wedrują do buzi:).Więc myślę,że pieluszka jak najbardziej:).

mała_mi88 znam ten bol z pieluszka:)tez probowalam dac mu tak dla zabawy a tu buzia zakryta:)ale czytalam ze rabek pieluszki skropic troszke mlekiem matki i podac kruszynce hmmm...pomysl godny zastanowienia:)wyprobuj i daj znac:)moze uda nam sie wyjsc z ssania kciukow i raczek:)powodzenia:)

reklama
No mój mały to się sam już porządził pieluszką. Od dawna tarmosi przed snem tę którą ma podłożoną pod główką. Tarmosi z dwóch stron, zakrywa się nią, przytula, ssie i robi z nią inne wygibasy, no i to samo ze śliniakiem - tak nim szarpie, że na ogół go sobie zdejmuje i lubi zasysać rzepy od śliniaka:eek: Kupiłam mu specjalnie takiego misia-szmatkę, ale on i tak woli tetrę i śliniak :sorry:

Do góry