makuc
Fanka BB :)
normalnie musiałam teraz odpalić słownik związków frazeoloicznych
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
normalnie musiałam teraz odpalić słownik związków frazeoloicznych
U Nas lęk separacyjny jest, kiedy ja wychodzę z pokoju, gdziekolwiek zniknę, a co do obcych to już pisałam, że nie boi się osób obcych, czasem nieśmiało patrzy na nie( ale to rzadkość) jak ktoś obcy zagada do niej to najpierw popatrzy na mnie, czy na męża i jak widzi że to ktoś kogo znamy to się wówczas nieśmiało uśmiechnie lub od razu pokazuje rączką cześć, zwykle to zaczepia ludzi w sklepie, na ulicy uśmiechem, piskiem, śmiechem.Najwcześniej w okolicy 6 miesiąca, najczęściej w okolicy 8 miesiąca i nazywa się to nawet "kryzys 8-go miesiąca" a dlatego tak, że u większości dzieci w tym wieku rozpoczyna się bardzo silny lęk separacyjny - boją się obcych i nie chcą zostać same, moga reagować wręcz histerycznie jak ktoś się do nich zbliża kogo nie znają lub też kiedy odchodzi matka, jak tylko znika z oczy może być lament na całego. Zazwyczaj zaczyna się to w 8 miesiacu ale są dzieci u których zaczyna się to później.
Lolisza zgodzę się z Tobą, lęk do obcych już nam minął, a teraz, jak ja jej zniknę z punktu widzenia, to zaczyna się histeria, siedzi pod drzwiami z wc i piszczy , płacze. Ostatnio zauważyłam , że zaczyna świadomie okazywać złość. Niewiem , czy to normalne, ale jak się złości, to zaciska pieści, pręży sie i tak jakby trzęsie!! jest to normalne zjawisko?chyba rośnie mi mała złośnica, ale ciekawe po kim? jak rodzice tacy grzeczni może po teściowej???:-)