reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

happybeti sorki, że się wtrącę, ale jakoś marnie zaczynasz klikanie na październikówkach 2010... 5 postów i dziwną atmosferę siejesz kobieto. My tu spotykamy się, żeby było miło, a nie po to, żeby się kłócić...
Doceniam, że jako matka masz 22-letnie doświadczenie, ale chyba przez to wypowiadasz się w tonie ex cathedra, a to dziwnie się czyta... postaraj się pliss o to, żeby ciągle było miło :-)
Rozwój dziecka jest sprawą indywidualną, są jednak pewne wyznaczniki, które pozwalają domniemywać czy przebiega on prawidłowo. Znamy kilka przypadków rodziców dumnych, że ich noworodek "tak pięknie trzyma i podnosi główkę", a potem okazywało się, że powód do dumy okazał się np. wzmożonym napięciem mięśniowym.
Genialne dzieci czytają płynnie w wieku dwóch lat, ale genialne dzieci nie zaczynają chodzić w wieku 4 miesięcy...

reklama
happybeti sorki, że się wtrącę, ale jakoś marnie zaczynasz klikanie na październikówkach 2010... 5 postów i dziwną atmosferę siejesz kobieto. My tu spotykamy się, żeby było miło, a nie po to, żeby się kłócić...
Doceniam, że jako matka masz 22-letnie doświadczenie, ale chyba przez to wypowiadasz się w tonie ex cathedra, a to dziwnie się czyta... postaraj się pliss o to, żeby ciągle było miło :-)
Rozwój dziecka jest sprawą indywidualną, są jednak pewne wyznaczniki, które pozwalają domniemywać czy przebiega on prawidłowo. Znamy kilka przypadków rodziców dumnych, że ich noworodek "tak pięknie trzyma i podnosi główkę", a potem okazywało się, że powód do dumy okazał się np. wzmożonym napięciem mięśniowym.
Genialne dzieci czytają płynnie w wieku dwóch lat, ale genialne dzieci nie zaczynają chodzić w wieku 4 miesięcy...

Mój Podpis pod tym postem.

Sorry ,dziewczyny,przecież to nie ja zaczęłam i sama przepraszałam za ten spór.Macie rację,nie po to ten wątek,żeby się kłócić.A co do mojego wypowiadania się "ex cathedra",to niechcący:).Wcale nie uważam sie za alfę i omegę w sprawach dzieci,sama szukałam tu pomocy w jednej sprawie.Przykro mi,że tak to odebrałyście,ale szczerze mówiąc,to ja poczułam się zaatakowana,a ja tylko entuzjastycznie chciałam się pochwalić moją córeczką...Friends?:)

Mojemu synciowi udało się dwa razy przewrócić na plecy z brzuszka,bo za wysoko główkę podniósł i wiedziałam że jest to nieświadome(minę miał przy tym super) ale i tak byłam dumna,bo jeszcze kilka dni wcześniej nie chciał nawet główki podnieść :-)NO ale wiadomo,że to było nieświadome,ale takie słodkie:-)

moja jak leży na brzuchu to jedyne na czym się skupia to RYK!!!!!!!!!!!!!! ale jak położę ją sobie na klacie to podnosi główkę rewelacyjnie i zdziwiona się rozgląda;)))

dziewczyny - nie kłócić mi się tu ;P

A co do przewracania się z brzuszka na plecki to mojemu udało się to jakieś 2 tyg. temu - 2 razy pod rząd,ale to nie było świadome. No i 3 dni temu znowu jak leżał na kołdrze (miękkie podłoże - więc łatwiej) to się podniósł wysoko i go obróciło. Zdziwił się wielce i jak go obróciłam na brzuszek z powrotem to zaraz się znów obrócił na plecki - 2 razy tak zrobił i uśmiechał się przy tym i myślę, że te 2 kolejne razy były już świadome. Ale to nie znaczy, że już to potrafi - po pierwsze zrobil to na miekkim podłozu, a po drugie z tego co zauważyłam to on tak ma że coś mu się uda - powtórzy to kilka razy,ale za parę godzin już nie pamięta że coś takiego zrobił. Potem za jakiś tydzień znów mu się uda, potem znów zapomni i zanim tak całkowicie to załapie i zapamięta na zawsze to trochę trwa. Tak samo było z chwytaniem - pierwszy raz chwycił zabawkę i przyciągał do siebie jakieś 3 tyg. temu,potem nic,potem trochę częściej i częściej zaczął,ale i tak jeszcze do końca nie ma tego opanowanego. Czasem się zachowuje jak dość rozwinięty,a potem się znów cofa w rozwoju jakby wszystko pozapominał.

reklama
Do góry