reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

moja też śpi tylko na pleckach. jak była jeszcze malutka (taaa bo teraz to normalnie olbrzym :-D) to spała w dzień na brzuszku ale teraz jak sama zasypia to tylko na pleckach, główka na prawą strone i buźka wtulona w tetrę. jak zaśnie to już majta we wszystkie strony ale przy zasypianiu musi tak być :-p

reklama
a moja na brzuchu lezy non stop ale zeby połozyc głowe to moze na 20 sekund i nigdy dłuzej. Nie do pomyslenia spanie na brzuchu. Chyba ze bym ja zwiazała i przykleiła

u nas od wczoraj zaczął się nowy etap rozwojowy;) ślinienie się przeszło w plucie na wszystko i wszystkich. Alicja nauczyła się tak usta układać, że robi "brrrr" i przy tym okropnie pluje :D jej ślinę to już nawet w jedzeniu swoim miałam dzisiaj...

makuc u nas podobnie :-D my do małej robimy różne miny i przy okazji parskamy jak konik. No i mała wniebowzięta próbuje nas naśladować. Przy tym oczywiście jest strasznie opluta i prze szczęśliwa :laugh2:

A moje dziecko odkryło,że może wydawać dźwięki w różnych tonacjach. Co najgorsze zaczął piszczeć, ałć aż mnie uszy bolą momentami jak złapie taką fazę pisku. Co najlepsze jednocześnie piszczy, zaciska wtedy piąstki żeby zaraz je puścić i do tego nogami macha i dupsko podnosi do góry.

Mój do niedawna w nocy sypiał na brzuszku. Zasypiał na pleckach a potem go przekręcałam. Samo zaśnięcie nigdy nie wchodziło w rachubę. Gdy tylko dawałam go na brzuch, on podnosił główkę. Od urodzenia tak miał. Tracił siły to padał na chwilę i znowu dźwigał. Już teraz prędzej położy głowę, ale zwykle bardzo się denerwuje i płacze jak nie ma siły. Ostatnio bardziej lubi sypiać na pleckach albo na boczku. Wtedy dłużej śpi.
Ślinienie się to nasza zmora od jakiegoś czasu. Całymi dniami chodzi w śliniaku (2x dziennie mu zmieniam, bo można go wykręcać). Uwielbia pluć gdy się go trzyma nad sobą. Gromadzi wtedy ślinkę i nagle wypuszcza wszystko z usteczek prosto na trzymającą go osobę- najbardziej lubi pluś na mojego tatę :-D
Dźwięki są naszym ostatnim odkryciem. Pierwszy raz Wojtuś aż się wystraszył jak krzyknął. Teraz leży, piszczy machając rękami i nogami i obserwuje jak reaguje otoczenie. Gdy się do niego śmiejemy, to tym bardziej popiskuje. Na szczęście nie ma mojego głosiku, więc póki co nie jest najgorzej.

reklama
A czy Wasze dzieciaczki też tak chlapią jak są w wanience? Moja zawsze lubiła się kąpać ale od jakiegoś czasu dosłownie w żabkę się zamieniła i tak pluska nogami że małż i ja jesteśmy mokrzy. Normalnie potrafi połowę wody wychlapać :-D

Do góry