reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety wcześniakom??

Marzena_29

Zaangażowana w BB
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..

reklama
Urodził się w 31+3 pierwszego czerwca i już byłby w domu gdyby nie fakt, że podrosło mu CRP i musiał jeszcze zostać w szpitalu. Poza tym do przodu 💪
Rozszerzanie diety wedle wszelkich wiarygodnych źródeł powinnyśmy zacząć mniej więcej w 6 miesiącu życia, a już na pewno wtedy kiedy pozycja siedząca przychodzi dziecięciu naturalnie. Pamiętajmy że poza umiejętnością siedzenia z podparciem muszą również zostać spełnione pewne biologiczne warunki jak dojrzałość układu pokarmowego czy nerek.
A leki na stan zapalny dostaje?

reklama
A leki na stan zapalny dostaje?
Dostawał zaraz po porodzie, później już było idealnie ale stan zapalny powrócił i od środy znowu dostaje. CRP spada i lekarze mówią, że idzie w dobrym kierunku. Był malutkim kurczaczkiem jak się urodził, ale teraz waży już prawie 2300, to kilogram na plusie w miesiąc.

Urodziny raz [emoji13][emoji23] Tylko patrząc na rozwój lekarze będą kierować się wiekiem kotygowalnym, czyli tym pomniejszonym o czas w którym miał się urodzić. Jednak dziecko krócej było w brzuszku i niektóre wcześniak muszą później nadrobić ten "stracony czas". Dzieci startują z mniejsza waga, często walczą z przedłużająca się żółtaczka, szybszą utrata ciepła czy niedoborem żelaza które każdy noworodek gromadzi szczególnie w oststnio okresie ciąży. To wszystko wpływa na rozwój.
Dokładnie. Przecież dziecko, które np było w brzuchu 2 miesiące za krótko będzie o 2miesiave (zazwyczaj) później pewne rzeczy robić. Pełzać, obracać się, siadać, gaworzyc. Niby ma np 3 miesiące ale faktycznie powinno być dopiero miesiąc poza brzuchem. Musi ten czas nadrobić poza brzuchem po prostu. Nie jest tak samo dojrzałym niemowlęciem jak ten urodzony o czasie. Stąd korygowanie. Później wszystko się wyrówna, kilkulatkiem już nikt nic nie koryguje, ale pierwsze miesiące są jednak istotne.

Dostawał zaraz po porodzie, później już było idealnie ale stan zapalny powrócił i od środy znowu dostaje. CRP spada i lekarze mówią, że idzie w dobrym kierunku. Był malutkim kurczaczkiem jak się urodził, ale teraz waży już prawie 2300, to kilogram na plusie w miesiąc.
[/Q
A mowili jaki antybiotk dostaje? Czesto przy takich stanach zapalnych podaja leki ototoksyczne..warto aie dopytac lekarza..moj bral rowniez

Urodziny raz 😝😂 Tylko patrząc na rozwój lekarze będą kierować się wiekiem kotygowalnym, czyli tym pomniejszonym o czas w którym miał się urodzić. Jednak dziecko krócej było w brzuszku i niektóre wcześniak muszą później nadrobić ten "stracony czas". Dzieci startują z mniejsza waga, często walczą z przedłużająca się żółtaczka, szybszą utrata ciepła czy niedoborem żelaza które każdy noworodek gromadzi szczególnie w oststnio okresie ciąży. To wszystko wpływa na rozwój.
Ja rozumiem,ale niestety ten post .. ach.. nie chce wchodzić w zbędna dyskusje... To ,,chyba" logiczne że musi to dzieciątko ,,dojść,, do siebie... A jak tu czytam.. dobra- kończę na tyle.

Nie znam sie na wcześniakach... Może ktoś mi powiedzieć dlaczego w autorki przypadku syn się urodził tylko miesiąc szybciej na chwilę obecną z kalkulatora wynika że ma 10 tygodni a w rzeczywistości 3 miesiące... Dlaczego jest półtora miesiąca różnicy?
I czasem nie jest tak że dziecko urodzone 4 tygodnie szybciej nie zalicza się do wcześniaków? 36 tydzień to już praktycznie rozwinięta ciąża....

Nie znam sie na wcześniakach... Może ktoś mi powiedzieć dlaczego w autorki przypadku syn się urodził tylko miesiąc szybciej na chwilę obecną z kalkulatora wynika że ma 10 tygodni a w rzeczywistości 3 miesiące... Dlaczego jest półtora miesiąca różnicy?
I czasem nie jest tak że dziecko urodzone 4 tygodnie szybciej nie zalicza się do wcześniaków?
Coś z tym kalkulatorem musi być nie halo, raczej musimy się sugerować wiekiem skorygowanym podanym przez pediatrę, mi ten kalkulator też policzył dziwnie. 36 tydzień to późne wcześniactwo, ta granica to skończony 37 tydzień.

Coś z tym kalkulatorem musi być nie halo, raczej musimy się sugerować wiekiem skorygowanym podanym przez pediatrę, mi ten kalkulator też policzył dziwnie. 36 tydzień to późne wcześniactwo, ta granica to skończony 37 tydzień.
No dlatego się tak zastanawiam nad tym. Czyli jak by poród odbył się 37 + np 2 to już nie wcześniak? To tylko tydzień różnicy 🤔🤔🤔

Ja urodziłam ostatni dzień 35 tygodnia ciąży a pierwszy dzień 36 tygodnia ciąży. Lekarz tylko mówi że nasz synek jest wczesniakiem. Ale według tego kalkulatora nasz synek jest późnym wcześniakiem..

reklama
I czasem nie jest tak że dziecko urodzone 4 tygodnie szybciej nie zalicza się do wcześniaków? 36 tydzień to już praktycznie rozwinięta ciąża....
Praktycznie..za donoszenie uwazaja 38...jak to mowia..pozny wczesniak xd

Do góry