reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pytania i odpowiedzi

reklama
Dziewczyny zmagała się któraś z Was z egzemą na dłoniach (lub gdziekolwiek indziej) w ciąży? w piątek na reke wylało mi się troche pasty do podłóg z woskiem pszczelim i dostałam mega uczulenia. Smarowałam mascią od małego bo ma AZS, ale nie pomaga :no: Skóra jest przesuszona, popekana i wyskakują nowe wypryski. A swędzi jak cholera. Na dermatologa oczywiście sobie poczekam :dry:

Ja też mam pytanko. Jak bierzecie L4 od lekarzy prywatnie to konieczny jest druk rmua? Bo idę do swojej giki przedłużyć zwolnienie, prywatnie. A nie wzięłam sobie ostatnio rmua, no i nie wiem czy muszę jechać czy wypisze mi jak jej tylko dane podam???

Ja też mam pytanko. Jak bierzecie L4 od lekarzy prywatnie to konieczny jest druk rmua? Bo idę do swojej giki przedłużyć zwolnienie, prywatnie. A nie wzięłam sobie ostatnio rmua, no i nie wiem czy muszę jechać czy wypisze mi jak jej tylko dane podam???

ja chodzę prywatnie i nigdy do niej nie biorę Rmua, wypisuje bez żadnego zaświadczenia podaje jej tylko nip pracodawcy i tyle.

a ja mam pytanie po jakim czasie ZUS płaci tzn wiem, że pierwsze 33 dni płaci pracodawca a potem ZUS no i mi za styczeń już płaci ZUS ale powiedzcie mi ile oni mają czasu na wypłatę wynagrodzenia...zawsze wypłaty miałam na koniec miesiąca a tu już luty leci i dupa dalej nie mam kasy a przyzwyczajona że na początku miecha już miałam więc teraz :szok:nie mieć kasy :-D

Agucha jak mi płacił ZUS to na pierwsze pieniążki trochę poczekałam. Mają oni 30 dni od momentu wpłynięcia do nich dokumentów (o ile dokumentacja jest kompletna), chyba nic się w tej kwestii nie zmieniło. Na pierwszy przelew trochę poczekałam, mniej więcej 1,5 miesiąca bo zakłąd pracy się obijał, ale wypłacili za wszystkie zwolnienia które w między czasie otrzymali (dostałam wtedy pieniążki za 2 miesiące). Później to już było szybciej. Mniej więcej po 2 tygodniach od dostarczenia do nich zwolnienia miałam kasę (zanosiłam osobiście bo zakładowi nie ufałam). Możesz też zadzwonić do swojego ZUSu do działu zasilków i zapytac kiedy możesz spodziewać sie pieniążków. Jak tak robiłam i nigdy nie miałam problemów z uzyskaniem informacji.

reklama
U mnie jest tak, ze to dalej zakłd pracy wypłaca mi "pensję" i oni sie między sobą rozliczają.

Przy zwolnieniu nikt ode mnie nie chce RMUA. Ale spotkałam sie z tym, ze poproszono mnie o dowód ubezpieczenia (ostatnio u laryngologa) do recepty (pewnie chodziło o te nowe zasady refundacji czy coś)

Do góry