reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania i odpowiedzi

reklama
Nie wiem czy już ten temat był gdzieś poruszany, jeśli był to go zapewne przegapiłam, więc pytam tu na szybko. Czy rejestrowałyście już swoje brzdące na USG bioderek? Jak długo musicie czekać? Albo ile to kosztuje mniej więcej jeśli chce się prywatnie? Mnie dziś oświeciło, że w tym kierunku nie zrobiłam żadnego kroku a Emi skończyła wczoraj już 4 tydzień, pediatra na wizycie 2 tyg temu też nic o tym nie wspominała nie wiadomo czemu. No i teraz nie wiem czy zdążymy się gdzieś załapać do tego zalecanego 6 tygodnia..

Martulka, ja dostałam ponad tydzien temu skierowanie. M. był zapisać Wojtusia na bioderka. TErmin: 02.10 :szok::szok: Wojtek będzie miał wtedy 3 miesiace wiec dla mnie zdecydowanie za długo...... Umówiłam go prywatnie na 16.08. koszt 120zł:baffled::baffled:

Martulka, to może być między 6 a 8. tygodniem, jak ja dzwoniłam po wyjściu ze szpitala, to zapytała kobieta w rejestracji o datę urodzenia dziecka i na tej podstawie nas zapisała. Powinnaś też mieć skierowanie od pediatry.

Nadalko, wika, joasiah, charlootte dzięki za szybką odp. Nas pediatra odwiedziła w trzecim tygodniu bo położna była na urlopie - gadała wtedy jak najęta ale tylko o szczepionkach skojarzonych i karmieniu piersią, położna przyszła w zeszłym (czwartym) tygodniu, ta z kolei bardzo się spieszyła - zdążyła wypełnić swoje papierki, rzuciła okiem na moją ranę i sama z siebie stwierdziła, że "teraz to takie biedne te dzieciaczki są - chowane w krótkich rękawkach" (na zewnątrz ponad 30 st., w domu 26 a Emi w bodziaku i półśpiochach) :baffled: i już jej nie było. I tak dobrze, że się w porę obudziłam z tym USG, ale już na wizytę na NFZ nie mam co liczyć, bo okres oczekiwania nawet do 2 miesięcy, umówiliśmy się prywatnie na 22 sierpnia, wtedy Emi będzie w ósmym tygodniu, więc jeszcze się w terminie zmieścimy.
Swoją drogą zastanawiam się ile jeszcze rzeczy może umknąć mojej uwadze, bo ktoś odpowiedzialny za poinformowanie mnie w odpowiednim czasie (pediatra, położna, itp.) znów oleją sprawę. Cóż.. przy drugim dziecku (o ile się na owe zdecyduję) będę mądrzejsza :-D

Nam wszystkie wymagane badania, łącznie z info od kiedy do kiedy robić, zapisali w zaleceniach w wypisie ze szpitala. I w sumie myślałam, że to standard (tak powinno być, niby skąd młodzi rodzice mają wiedzieć do kiedy co zbadać...).
Martulka, pewnie już za późno i nie wiem czy Cię to zainteresuje, ale i Ania-Aneczka i ja robiłyśmy USG bioderek w Intercorze w Bydgoszczy. Ja czekałam 2 tyg, ale w sumie sama taki termin narzuciłam.

reklama
mi też nikt nie mówił o tym usg, myślałam że nie trzeba go robić :/ dopiero połozna mi powiedziała - w sumie to ja sama ją zapytałam. Akle dzwoniłam tydzień temu i mam termin na 13. sierpnia więc chyba wielkich kolejek do ortopedy w Mrągowie nie ma ...

Do góry