reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

reklama
ten pierwszy to macierzyński i są dwie opcje, masz teraz 20 tyg. macierzyńskiego plus 6 tyg. dodatkowego macierzyńskiego i to masz płatne w 100 %, a potem dodają ten zwany rodzicielski, który wynosi 26 tygodni i jeśli weźmiesz pierw 100% pół roku to ten drugi jest 60 %, a jak od razu się zdecydujesz na wzięcie macierzyńskiego plus rodzicielskiego to uśrednią ci i od początku dostaniesz 80 %, tylko musisz na całość się zdeklarować na 2 tygodnie przed porodem. A jak się nie zdecydujesz to pierw ci zapłacą 100 % a potem 60%. Zdecydować na ten drugi rodzicielski zasiłek możesz się w trakcie macierzyńskiego także. Możesz też nie brać rodzicielskiego całego i podzielić się z ojcem dziecka.

ojej dzięki to już wsyzstko wiem, mi chyba jednak bardziej pasuje ta opcja najpierw 100% , bo akurat nam sie będzie konczyc pozyczka ;-) dowiem się jeszcze w czerwcu bo coś moze sie do tego czasu zmienić, ale oczywiscie zrozumialam dzieki za wytłumaczenie bardzo dokładne

Tak jeśli pójdziesz najpierw na pół roku ta masz płatne 100% a potem przez następne pół tylko 60%. Czas z dziećmi jest bezcenny;) to prawda;) pewnie jakby mój Kuba był młodszy to bym została;) cóż....nie oszukujmy się wiele zależy od finansów;) i od podejścia;)
pinio25 - rozumiem Cię;)
Znam kobiety, które zrezygnowały z pracy zawodowej (pomimo,że np. mają w domu babcie na emeryturze) i zajmują się dziećmi - rozumiem je;) znam i takie, które oddały dziecko do żłobka bo chciały wrócić do pracy- też je rozumiem. Ciesze się że kobieta ma prawo wyboru czy chce iść na roczny czy nie. Wszystko zależy od pracy i możliwości;). Przepis jest super dla mam, które nie mają z kim zostawić swojego szkraba. Ja uwielbiam tęsknić za moim synem jak jestem w pracy i wiem, że jest pod dobra opieką. p.s. powiem Wam, że siedzę w domu na urlopie..... i cały dzień z 2-latkiem przy mdłosciach potrafi wykończyć:)
Jako ciekawostkę powiem, że czytałam projekt ustawy i jest zapis (prawdzie nas to nie dotyczy) że jeśli kobieta wybierze od razu roczy urlop(80%) to jeśli po pół roku z niego zrezygnuje to dostaje wyrównanie do 100%.

servi czyli co namzostaje tylko opcja najpierw 100 a pozniej 60%????? nie no ...ja akurat wolałabym 80 % całym rokiem :/

servi czyli co namzostaje tylko opcja najpierw 100 a pozniej 60%????? nie no ...ja akurat wolałabym 80 % całym rokiem :/

mi właśnie to tak wytłumaczyła kadrowa. My będziemy w okresie przejściowym i nie możemy się zadeklarować odnośnie u. macierzyńskiego bo przepisy wchodzą w życie 1 września więc u nas jest opcja 100% i później 60%:-)

no patrzcie, a mój szef uparcie mnie naciska, żeby już deklarowała, czy chcę iść na roczny, czy nie, bo to ma wpływ na wypłaty. chyba czegoś nie doczytał w ustawie.

reklama
Do góry