reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

reklama
Huraa ważne, ze będziesz miała ochronę podczas macierzyńskiego, bo jak urodzisz i nawet ci się umowa skończy z dniem porodu to zasiłek wypłaci ci ZUS, jak przedłużą do roku to będziesz miała przez rok płacony. Jeśli pracodawca będzie chciał to może ci da umowę na dłużej. To zależy od niego. Ja mam na nieokreślony, ale realia są takie, że nie będę siedzieć tam gdzie nie będą mnie chcieli, albo później szukali na mnie haka. Szkoda troszkę, bo potem będzie trzeba szukać jakiejś pracy. Powodzenia w rozmowie z szefem, mój jeszcze nie wie.

Kroma, ja pracuję w firmie, która zatrudnia mniej niż 20 osób i mnie w ciąży ZUS kontrolował, ale nie z sugestii pracodawcy, tylko po prostu taki oddział ZUSu, który lubi kontrolować ciężarne, pisałam o tym w tym wątku.

Huuuura, możesz milcząco poczekać, aż przedłużą Ci umowę na te 3 lata i powiedzieć wtedy o ciąży, a możesz być fair już ich poinformować, właśnie różnie bywa, Ty się wykażesz dobra wolą, a pracodawca już niekoniecznie. Niestety pracodawcy krzywo patrzą na ciężarne właśnie przez kobiety, które jak tylko zobaczą dwie kreski na teście to biegną na zwolnienie, ja nie potępiam i nie krytykuje, każdy ma swoje powody, ale często właśnie przez to cieprią inne mamy, które chcą i często muszą pracować.

W ZUSie często siedzą urzędnicy, którzy tak naprawdę g*wno wiedzą o prawie, klepią formułki i tyle, lepiej pytać w PIPie, oni są zawsze pomocni!

kota to szkoda, że ja na Śląsku nie mieszkam,i żeby nie było że ja mam coś do ciężarnych, ale M wtedy firmę zakładał, zatrudniliśmy dziewczynę i już problemy na samym początku, a Zus u nas nie chciał nic robić. No i chodziło mi o kontrolę na chorobowym płaconym przez pracodawcę, a zasiłki to wiem, ze kontrolują, bo moją kuzynkę kontrolowali jak miała zasiłek chorobowy. Jeszcze nie zmieniła adresu w Zusie i musiała się tłumaczyć, że jej nie było bo mieszka gdzie indziej. No ale co do reszty to się zgadzam i w sumie jak ja pracowałam w Anglii i miałam mieć przedłużoną umowę na stałe to czekałam aż mi przedłużą i w 10 tygodniu powiedziałam że jestem w ciąży. No A Huraa jest w8 tygodniu więc do 12tego może spokojnie czekać i nie musi się nikomu tłumaczyć, czy wiedziała, że jest w ciąży czy nie.

Ja mojego pracodawcę poinformowałam w 8 tygodniu ciąży...niestety musiałam zrezygnować z wykonywania niektórych czynności a ile można się od nich migać;) Na szczęście przeszło bez problemu i teraz tylko sie ze mnie śmieje ze będe musiała się chyba na niższe piętro za niedługo przenieść a nie lata po schodach;)

Ja jestem na L4 od 5 tyg ciazy .... i juz miałam kontrolę z zusu w domu :szok: mimo ze normalnie moge chodzic grrrrrrrrrrr

reklama
Mazowieckie
wpadły przed swietami z pytaniem przez domofon ze ,dzien dobry my z zus-u przyszłysmy sprawdzic jak wykorzystuje zwolnienie lekarskie ,(no zesz sobie mysle kuzwa pewnie okna myje ) a ze byłam i chora i lezalam w lozku wiec otworzyłam w pizamach,szlafroku ,a one dały liste do podpisania nawet o nic nie zapytały i poszły>
Mowiłam mojej gince o tym ale on powiedziała ze ja mam tak długa 11 letnią historie choroby ze mogą za przeproszeniem w tyłek mnie cmoknąc
tylko nie rozumiem po kiego przylazły jak na L4 mam zaznaczone - może chodzić !!!!

Do góry