reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

Dziewczynki, powiedzcie mi czy wiecie: każda ciężarówka jak chce chorobowe, musi dostać "leżące?" Jak chyba najbardziej broniłam się do tej pory bo wiem, że w domu nie usiedzę. Spacery, zakupy, odwiedziny u znajomych- tylko wszystko w zwolnionym tempie i własnym rytmie dnia z milionami odpoczynków. Jak dostanę leżące nie ma szans- zus przy pierwszej kontroli wsadzi mnie między oszustki. A już na prawdę nie wyrabiam w pracy. Zaczynamy za chwilę 7-my miesiąc.

reklama
Huuura ja zarówno w pierwszej jak i tej ciąży mam zwolnienie "chodzące", nawet lekarka sama pilnuje żeby się nie pomylić.... przy niezagrożonej ciąży nie musisz mieć leżącego

Huuura, ja też mam wpisane, że 'pacjent może chodzić', od początku. Jakbyś miala dostać leżące, to sądzę że już bys dawno musiała leżeć ;-)

Huraa już w takiej zaawansowanej ciąży jak prawie 7 miesiąc nie dostaniesz leżącego zwolnienia:)
będziesz mogła chodzić

Potwierdzam, zwolnienie musi zawierać symbol B, jednakże nie musi być od razu "leżące". Musisz przypilnować lekarza, żeby się nie pomylił inaczej będziesz skazana na siedzenie w domu :(, bądź przygotuj od razu sobie sensowne wytłumaczenie np. masz inne miejsce zamieszkania a inne zameldowania, musiałaś wyjechać do rodziny bo nie miał kto sprawować nad Tobą lub dzieckiem opieki (mąż/partner wyjechał za granicę, jest w pracy poza miejscem pobytu itp.). Ogólnie zawsze dobrze umotywowany wniosek załatwia sprawę :)

Potwierdzam, zwolnienie musi zawierać symbol B, jednakże nie musi być od razu "leżące". Musisz przypilnować lekarza, żeby się nie pomylił inaczej będziesz skazana na siedzenie w domu :(, bądź przygotuj od razu sobie sensowne wytłumaczenie np. masz inne miejsce zamieszkania a inne zameldowania, musiałaś wyjechać do rodziny bo nie miał kto sprawować nad Tobą lub dzieckiem opieki (mąż/partner wyjechał za granicę, jest w pracy poza miejscem pobytu itp.). Ogólnie zawsze dobrze umotywowany wniosek załatwia sprawę :)
ja mam leżące no ale wiadomo miałam troszkę chodzić
ostatnio sie go pytam co mam mówic gdy będzie kontrola
a on do mnie że mam powiedzieć że byłam na wizycie:) u niego

reklama
Do góry