reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

reklama
u mnie za marzec będzie dopiero płacił ZUS, pewnie jak w pierwszej ciąży przyślą kontrolę, najśmieszniejsze, że teraz mieszkam w innej miejscowości niż jestem zameldowana haha, i znów wstrzymają mi świadczenia aż do wyjaśnienia sprawy eh... niech żyje rybnicki ZUS :/ choć wtedy przyszli z kontrolą niemal przed samym porodem, może już zdążymy się przemeldować do tego czasu.

kota to trzeba zmienić adres w papierach jak cię rejestrowali do Zus, jest opcja że masz do wpisania adres zameldowania a pod spodem zamieszkania, ja tak zrobiłam teraz zmieniłam w ZUA i będą wiedzieli gdzie mają jechać. Idź do swojej pracy i powiedż żeby ci zmienili adres na zamieszkania inny, a zameldowania zostawili tamten co masz.

Kroma, ja o tym doskonale wiem, ale co wpisać, jeśli dom jest nadal "w budowie" i nie ma adresu? :))

Basiek, wg Art. 1823. K.P.: urlop ojcowski trwa 14 dni i trzeba go wykorzystać w ciągu 1 roku od urodzenia dziecka. Przyznawany jest na pisemny wniosek pracownika, wniosek trzeba złożyć nie później niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Jest on również 100% płatny, poniżej podstawa prawna:

Urlop ojcowski jest urlopem płatnym i nie ma wpływu na wymiar „normalnego urlopu".
Za czas urlopu ojcowskiego pracownik otrzymuje zasiłek macierzyński (art. 29 ust. 5a ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jedn. DzU z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.). Podstawę wymiaru zasiłkumacierzyńskiego za urlop ojcowski stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających urlop albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli urlop ojcowski nastąpi przed upływem tego okresu. Podobnie jak w przypadku urlopu macierzyńskiego.

Ja mam pytanie w sprawie kontroli ZUS. Mam na L4 zaznaczone, że mogę chodzić, więc chodzę do sklepu głównie po artykuły spożywcze. Ale boję się za każdym razem, ze będzie kontrola i się nie wytłumaczę. Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Zajączek, ja miałam taką sytuację z kontrolą, zwolnienie z zaznaczonym kodem, że nie musze leżeć, nie otworzyłam im, przysłały pismo, że wstrzymują świadczenia do momentu usprawiedliwienia, więc dostali wyjaśnienie i wznowili "wypłaty". Beznadzieja, ale takie niestety mamy prawo w PL :/ ja wiem, że na bank znów będą sprawdzać i tym samym wstrzymają mi świadczenia, bo nie zastaną mnie po adresem zameldowania, chyba, że zdążymy oddać dom w miarę szybko, w co watpię.

A usprawiedliwienie może być każde, że byłaś na spacerze, w apcete, w ubikacji, u sąsiadki, w sklepie, na kawie, cokolwiek, nie masz obowiązku i przykazu lekarskiego, by kisić się w domu :) Ja byłam już w końcówce ciąży i po prostu nie zdążyłam wstać z łóżka i się dokulać do drzwi, a one odjechały. I tak właśnie napisałam w piśmie do ZUSu, wystarczyło :)

To super!! Bardzo dziekuję!! Nie planuję żadnych wakacji, ale jak przeczytałam w necie, ze nawet do sklepu nie moge wyjśc to się przeraziłam. Codziennie odporowadzam dziecko do przedszkola i sie stresuję.

Dziewczyny a dlaczego miałyście kontrolę??ja w ciąży z Jasiem nie miałam kontroli i moja siostra też nie a długo byłyśmy na zwolneniu i nawet mi jakieś kontrolę przez głowę nie przebiegają:tak:

Ja też nigdy nie miałam kontroli, a w jednej ciązy to byłam na L4 od 2 m-ca. Ale słyszłam, że coraz częściej kontrolują też ciężarne, czy nie symulują i na przykład nie są na wakacjach. Wiem, też od mojej lekarki, ze się zdarzają kontrole i odradzałam mi wyjazd do sanatorium. Ewentualnie kazała mi się tłumaczyć (jakby coś), że wyjechałam odpocząć do mamy.

reklama
Do góry