reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

Ja się dowiadywałam w zusie, że mogę prowadzić działalność gospodarczą na macierzyńskim. To praktycznie analogiczna sytuacja, ale najlepiej popytać u źródła.

reklama
dostałam wkońcu to cholerne ale upragnione pismo z zus-u !!!! matko kamień z serca :-D myslałm że już wszystko skończone i nie dość że kasy bym nie otrzymała za trzy m-ce zwolnienia to jeszcze zusowi składki wstecz musiałbym zapłacić .
wiecie człowiek martwi się na zapas, wogóle niepotrzebnie .

Ja od 1 lutego mam wystawione zwolnienie i zastanawia mnie jak to dalej będzie. Kiedy dostanę pierwsze pieniążki już z ZUS-u? To kwestia indywidualna zależna od województwa? Moje dolnośląśkie. Korzystając z okazji to... syna będę miała :)

Ja dostaję pieniądze w dniu wypłaty, czyli zawsze 1 każdego miesiąca. Mnie wypłaca pracodawca i odbiera sobie z ZUSu.. Kiedyś moja siostra miała wypłacane przez ZUS, czekała półtora miesiąca na pierwszą wypłatę. Nie wiem, może znaczenie ma wielkość firmy...? u mnie jest dużo zatrudnionych ludzi, u niej mało...

mi płaci Zus bezpośrednio, bo firma zatrudnia mniej niż 10 pracowników, ale jak mialam zwolnienie w tamtym miesiącu od 5 stycznia do 27mego chyba, to 29tego miałam kase na koncie, więc u nas szybko wpływa, jezeli pracodawca szybko zaniesie zwolnienie do ZUSU, bo jak się miga i ma to w nosie to wiadomo, że wypłata sie przedłuży

pierwsze zwolnienie jest wypłacane do 30 dni od ostatniego dnia zwolnienia . póżniej jak masz ciągłość kasa trafia co m-c. tak mi pani z zuzu wytłumaczyła.

Marqueess, za pierwsze 30 dni zwolnienia wypłatę dostajesz od pracodawcy, dopiero później płaci ZUS, jeśli pracujesz w firmie, która zatrudnia więcej niż 20 osób, nadal pieniądze będą przelewane od pracodwacy (który już indywidualnie rozlicza się za to z ZUSem), a jeśli to mała firma zatrudniająca mniej niż 20 osób, wtedy płaci Ci bezpośrednio ZUS, zwykle wypłaty pokrywają się mniej więcej z terminem, w którym normalnie dostawałaś wypłatę, przynajmniej tak u mnie było. Jeśli by były opóźnienia, to zawsze możesz dzwonić do ZUSu do działu świadczeń i pytać kiedy dostaniesz przelew, oni mają jakieś terminy, w których robią przelewy i zawsze otwarcie mówią, kiedy możesz się spodziewać pieniędzy.

reklama
nie za pierwsze 30 tylko 33 dni jest wynagrodzenie chorobowe, jeśli pracodawca zatrudnia conajmiej 20 pracowników to dalej on wypłaca zasiłek chorobowy, z czego minusuje sobie te kwoty już w DRA, więc płaci mniej za składki z tytułu, że on nam przekazał zasiłek a nie Zus. A Zus płaci wtedy kiedy jest zatrudnionych mniej niż 20 pracowników i wtedy pracodawca robi, no albo jakaś kadrowa, księgowa w firmie- Z-3 wysyła ze zwolnieniem do Zusu, jak zrobi to szybko to Zus szybko naliczy wypłatę i przeleje, niby ma na to pracodawca - na przekazanie Z-3 7 dni, ale zdarza się, że przetrzymują L4 i wysyłają później do Zusu, wtedy wiadomo Zus nie wypłaci na czas pieniędzy.

Do góry