reklama
dostałam wkońcu to cholerne ale upragnione pismo z zus-u !!!! matko kamień z serca myslałm że już wszystko skończone i nie dość że kasy bym nie otrzymała za trzy m-ce zwolnienia to jeszcze zusowi składki wstecz musiałbym zapłacić .
wiecie człowiek martwi się na zapas, wogóle niepotrzebnie .
wiecie człowiek martwi się na zapas, wogóle niepotrzebnie .
kota-behemota
Q & H team
Siwiutka, taki urok ZUSu, zawsze się przez nich będziemy martwić niestety... ale dobrze, że w końcu odpowiedzieli.
marqueess
Ciężarówka Lipcowa
Ja od 1 lutego mam wystawione zwolnienie i zastanawia mnie jak to dalej będzie. Kiedy dostanę pierwsze pieniążki już z ZUS-u? To kwestia indywidualna zależna od województwa? Moje dolnośląśkie. Korzystając z okazji to... syna będę miała
anka-skakanka
Fanka BB :)
Ja dostaję pieniądze w dniu wypłaty, czyli zawsze 1 każdego miesiąca. Mnie wypłaca pracodawca i odbiera sobie z ZUSu.. Kiedyś moja siostra miała wypłacane przez ZUS, czekała półtora miesiąca na pierwszą wypłatę. Nie wiem, może znaczenie ma wielkość firmy...? u mnie jest dużo zatrudnionych ludzi, u niej mało...
mgielka2008
mi płaci Zus bezpośrednio, bo firma zatrudnia mniej niż 10 pracowników, ale jak mialam zwolnienie w tamtym miesiącu od 5 stycznia do 27mego chyba, to 29tego miałam kase na koncie, więc u nas szybko wpływa, jezeli pracodawca szybko zaniesie zwolnienie do ZUSU, bo jak się miga i ma to w nosie to wiadomo, że wypłata sie przedłuży
kota-behemota
Q & H team
Marqueess, za pierwsze 30 dni zwolnienia wypłatę dostajesz od pracodawcy, dopiero później płaci ZUS, jeśli pracujesz w firmie, która zatrudnia więcej niż 20 osób, nadal pieniądze będą przelewane od pracodwacy (który już indywidualnie rozlicza się za to z ZUSem), a jeśli to mała firma zatrudniająca mniej niż 20 osób, wtedy płaci Ci bezpośrednio ZUS, zwykle wypłaty pokrywają się mniej więcej z terminem, w którym normalnie dostawałaś wypłatę, przynajmniej tak u mnie było. Jeśli by były opóźnienia, to zawsze możesz dzwonić do ZUSu do działu świadczeń i pytać kiedy dostaniesz przelew, oni mają jakieś terminy, w których robią przelewy i zawsze otwarcie mówią, kiedy możesz się spodziewać pieniędzy.
marqueess
Ciężarówka Lipcowa
Dziękuję dziewczyny za informacje.
reklama
kroma
nie za pierwsze 30 tylko 33 dni jest wynagrodzenie chorobowe, jeśli pracodawca zatrudnia conajmiej 20 pracowników to dalej on wypłaca zasiłek chorobowy, z czego minusuje sobie te kwoty już w DRA, więc płaci mniej za składki z tytułu, że on nam przekazał zasiłek a nie Zus. A Zus płaci wtedy kiedy jest zatrudnionych mniej niż 20 pracowników i wtedy pracodawca robi, no albo jakaś kadrowa, księgowa w firmie- Z-3 wysyła ze zwolnieniem do Zusu, jak zrobi to szybko to Zus szybko naliczy wypłatę i przeleje, niby ma na to pracodawca - na przekazanie Z-3 7 dni, ale zdarza się, że przetrzymują L4 i wysyłają później do Zusu, wtedy wiadomo Zus nie wypłaci na czas pieniędzy.