reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

Dziewczyny, niby już trochę się orientuję w tych wypłatach ale mam pytanie. Jeśli pójdę na L4 na przykład od 20 kwietnia to te 12 m-cy policzą mi od kwietnia 2012 - marca 2013? I czy ta podstawa będzie już do końca, czy dla celów ZUS-u po 30 dniach przeliczą jeszcze raz??

zajączek ty zadałaś pytanie o to przeliczanie w sytuacji kiedy nie wracasz już do pracy pomiędzy jakimś zwolnieniem a u. macierzyńskim tak?? bo jeśli tak to jest tak jak napisałam, że nie przeliczą ci jeszcze raz.

Dobrze jest to opisane w linku który podałam trochę wyżej.

Przelicza się okresy zasiłkowe co 3 miesiące. Czyli np. ja byłam na zwolnieniu 2 tyg. w grudniu (i przeliczyli mi zasiłek chorobowy) później wróciłam do pracy i poszłam na zwolnienie w styczniu i już mi nikt drugi raz nic nie przelicza. (bo nie minęły 3 miesiące). Tak samo jest z przechodzeniem z świadczenia chorobowego na z. macierzyński.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Zajączek, miesiące, w których chociaż 1 dzień byłaś na zwolnieniu lekarskim z kodem ciążowym, nie liczą się do średniej, z której ZUS wylicza świadczenia macierzyńskie.

Kota plis plis plis wytłumacz mi to bo nie kumam.......:confused: ja byłam na L4 ciążowym z Jasiem prawie całą ciążę i dostawałam zasiłku macierzyńskiego dokładnie tyle samo co świadczenia chorobowego a z tego co piszesz powinnam dostać jakieś marne grosze bo przecież byłam na L4.........nie czaję:-p

ja to tak rozumuję i poprawcie mnie jeżeli się mylę... zwolnienie chorobowe- ciążowe jest płatne 100 % czyli dostaniesz tyle ile masz na kwicie . i teraz wg nowych przepisów odnośnie rocznego macierzyńskiego , musimy zdeklarować się jaki wariant wybieramy :

1. jeżeli deklarujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego i 6 m-cy urlopu macierzyńskiego otrzymujemy 80 % tego co mamy na kwicie, przez właśnie 12 m-cy,
2. jeżeli zdecydujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego to otrzymujemy 100 % kwoty,
3. jeżeli zdecydujemy że po 6 m-cach zasiłku macierzyńskiego przechodzimy na 6 m-czny urlop a nie wypełniłyśmy wcześniej takiego wnisku otrzymujemy przez pierwsze 6-m-cy 100 % a później 60%.

siwiutka nie wiem czy możemy się już zadeklarować w lipcu bo ustawa jeszcze nie weszła w życie ale to jest tak jak napisałaś w pkt. 2 i 3.:-) mi tak to kadrowa wytłumaczyła:-)

Pinio, zamotałam, sorry :) chodziło mi o to, że jak idziesz na zwolnienie, przez 30 dni płaci pracodawca, a później przejmuje ten zaszczyt ZUS (chyba, że duża firma, wtedy nadal płaci pracodawca i on się za to rozlicza z ZUSem), no ale średnia chorobowego ciążowego/zasiłku macierzyńskiego (ta sama kwota) jest wyliczana na podstawie wpływów na konto ostatnich 12 miesięcy, w których nie było się na ciążowym zwolnieniu.
Dowiedziałam się o tym w pierwszej ciąży, jak mi księgowa wpisywała na druki do ZUSu miesiące liczone do świadczeń i pominęła 2 miesiące, a zamiast nich dała wcześniejsze, w tych dwóch miesiącach 1x byłam w szpitalu i 1x miałam 3 dni zwolnienia bo byłam zaziębiona, ale na L4 był kod ciążowy B, więc też się nie liczyło.

ja to tak rozumuję i poprawcie mnie jeżeli się mylę... zwolnienie chorobowe- ciążowe jest płatne 100 % czyli dostaniesz tyle ile masz na kwicie . i teraz wg nowych przepisów odnośnie rocznego macierzyńskiego , musimy zdeklarować się jaki wariant wybieramy :

1. jeżeli deklarujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego i 6 m-cy urlopu macierzyńskiego otrzymujemy 80 % tego co mamy na kwicie, przez właśnie 12 m-cy,
2. jeżeli zdecydujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego to otrzymujemy 100 % kwoty,
3. jeżeli zdecydujemy że po 6 m-cach zasiłku macierzyńskiego przechodzimy na 6 m-czny urlop a nie wypełniłyśmy wcześniej takiego wnisku otrzymujemy przez pierwsze 6-m-cy 100 % a później 60%.

Te zmiany dotyczą kobiet, które urodzą po 17 marca 2013 roku (czyli my lipcóweczki się do tej grupy zaliczamy) Rozróżniamy bowiem urlop macierzyński, który w 2013 trwa 24 tygodnie,po jego skończeniu mama może wziąć jeszcze 28 tygodni urlopu rodzicielskiego. Łącznie urlop macierzyński w 2013 roku będzie więc trwał rok (w tym urlop rodzicielski)

Pinio, bardzo, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Już zrozumiałam!! Ja ma zamiar iść na zwolnienie już do końca bez przerw ;-)

reklama
Dziewczyny -mam pytanko. Czy będąc na macierzyńskim, na stałe będąc zatrudnionym w firmie A, można pracować na umowę zlecenie lub o dzieło w firmie B?

Do góry