reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy, porady prawne, zwolnienia lekarskie itd.

Dziewczyny, niby już trochę się orientuję w tych wypłatach ale mam pytanie. Jeśli pójdę na L4 na przykład od 20 kwietnia to te 12 m-cy policzą mi od kwietnia 2012 - marca 2013? I czy ta podstawa będzie już do końca, czy dla celów ZUS-u po 30 dniach przeliczą jeszcze raz??

zajączek ty zadałaś pytanie o to przeliczanie w sytuacji kiedy nie wracasz już do pracy pomiędzy jakimś zwolnieniem a u. macierzyńskim tak?? bo jeśli tak to jest tak jak napisałam, że nie przeliczą ci jeszcze raz.

Dobrze jest to opisane w linku który podałam trochę wyżej.

Przelicza się okresy zasiłkowe co 3 miesiące. Czyli np. ja byłam na zwolnieniu 2 tyg. w grudniu (i przeliczyli mi zasiłek chorobowy) później wróciłam do pracy i poszłam na zwolnienie w styczniu i już mi nikt drugi raz nic nie przelicza. (bo nie minęły 3 miesiące). Tak samo jest z przechodzeniem z świadczenia chorobowego na z. macierzyński.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Zajączek, miesiące, w których chociaż 1 dzień byłaś na zwolnieniu lekarskim z kodem ciążowym, nie liczą się do średniej, z której ZUS wylicza świadczenia macierzyńskie.

Kota plis plis plis wytłumacz mi to bo nie kumam.......:confused: ja byłam na L4 ciążowym z Jasiem prawie całą ciążę i dostawałam zasiłku macierzyńskiego dokładnie tyle samo co świadczenia chorobowego a z tego co piszesz powinnam dostać jakieś marne grosze bo przecież byłam na L4.........nie czaję:-p

ja to tak rozumuję i poprawcie mnie jeżeli się mylę... zwolnienie chorobowe- ciążowe jest płatne 100 % czyli dostaniesz tyle ile masz na kwicie . i teraz wg nowych przepisów odnośnie rocznego macierzyńskiego , musimy zdeklarować się jaki wariant wybieramy :

1. jeżeli deklarujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego i 6 m-cy urlopu macierzyńskiego otrzymujemy 80 % tego co mamy na kwicie, przez właśnie 12 m-cy,
2. jeżeli zdecydujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego to otrzymujemy 100 % kwoty,
3. jeżeli zdecydujemy że po 6 m-cach zasiłku macierzyńskiego przechodzimy na 6 m-czny urlop a nie wypełniłyśmy wcześniej takiego wnisku otrzymujemy przez pierwsze 6-m-cy 100 % a później 60%.

siwiutka nie wiem czy możemy się już zadeklarować w lipcu bo ustawa jeszcze nie weszła w życie ale to jest tak jak napisałaś w pkt. 2 i 3.:-) mi tak to kadrowa wytłumaczyła:-)

Pinio, zamotałam, sorry :) chodziło mi o to, że jak idziesz na zwolnienie, przez 30 dni płaci pracodawca, a później przejmuje ten zaszczyt ZUS (chyba, że duża firma, wtedy nadal płaci pracodawca i on się za to rozlicza z ZUSem), no ale średnia chorobowego ciążowego/zasiłku macierzyńskiego (ta sama kwota) jest wyliczana na podstawie wpływów na konto ostatnich 12 miesięcy, w których nie było się na ciążowym zwolnieniu.
Dowiedziałam się o tym w pierwszej ciąży, jak mi księgowa wpisywała na druki do ZUSu miesiące liczone do świadczeń i pominęła 2 miesiące, a zamiast nich dała wcześniejsze, w tych dwóch miesiącach 1x byłam w szpitalu i 1x miałam 3 dni zwolnienia bo byłam zaziębiona, ale na L4 był kod ciążowy B, więc też się nie liczyło.

ja to tak rozumuję i poprawcie mnie jeżeli się mylę... zwolnienie chorobowe- ciążowe jest płatne 100 % czyli dostaniesz tyle ile masz na kwicie . i teraz wg nowych przepisów odnośnie rocznego macierzyńskiego , musimy zdeklarować się jaki wariant wybieramy :

1. jeżeli deklarujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego i 6 m-cy urlopu macierzyńskiego otrzymujemy 80 % tego co mamy na kwicie, przez właśnie 12 m-cy,
2. jeżeli zdecydujemy się na 6 m-cy zasiłku macierzyńskiego to otrzymujemy 100 % kwoty,
3. jeżeli zdecydujemy że po 6 m-cach zasiłku macierzyńskiego przechodzimy na 6 m-czny urlop a nie wypełniłyśmy wcześniej takiego wnisku otrzymujemy przez pierwsze 6-m-cy 100 % a później 60%.

Te zmiany dotyczą kobiet, które urodzą po 17 marca 2013 roku (czyli my lipcóweczki się do tej grupy zaliczamy) Rozróżniamy bowiem urlop macierzyński, który w 2013 trwa 24 tygodnie,po jego skończeniu mama może wziąć jeszcze 28 tygodni urlopu rodzicielskiego. Łącznie urlop macierzyński w 2013 roku będzie więc trwał rok (w tym urlop rodzicielski)

Pinio, bardzo, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Już zrozumiałam!! Ja ma zamiar iść na zwolnienie już do końca bez przerw ;-)

reklama
Dziewczyny -mam pytanko. Czy będąc na macierzyńskim, na stałe będąc zatrudnionym w firmie A, można pracować na umowę zlecenie lub o dzieło w firmie B?

Do góry