reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na różne pyszności

reklama
Sernik z piernikami

Składniki:
  • 1 kg sera
  • 2/3 kostki margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 opakowanie ciastek pierników w czekoladzie bez nadzienia (około 50 dag)

Wykonanie
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku. Do utartej masy dodajemy ser (dwukrotnie zmielony), ubitą pianę z białek. Na koniec dodajemy budyń śmietankowy w proszku i lekko mieszamy.
Połowę sera wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ser układamy ciastka pierniki i przykrywamy je resztą sera.
Ciasto pieczemy około 1 godziny i 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
 
to ja może zacznę od pytania - macie może jakieś fajne sposoby na śledzie? chciałam na weekend zrobić i szukam czegoś nowego do spróbowania
 
ciasto z jabłkami i rodzynkami mmmm pycha


Składniki:4 jajka1 szklanka cukru2 szklanki mąki3/4 szklanki oleju5 jabłek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniabakaliecukier puder do posypania


Wykonanie:Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Jabłka obrać i pokroić w
kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką, żeby się nie
rozgniotły. Można dodać bakalie, np. orzechy, rodzynki, itp. Piec ok.
50-60 minut w 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec można w dowolnej blaszce, w okrągłej tortownicy ciasto wyjdzie wysokie.
jabłecznik.jpg
 
Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki :

ciasto
3 szklanki mąki
2 żółtka

1 niepełna szklanka kwaśnej, tłustej śmietany
2 łyżki cukru
1 op. cukru waniliowego

125 g margaryny

70-80 g smalcu
50 g drożdży

nadzienie :--dowolne - u mnie marmolada wieloowocowa o smaku różanym
-do posmarowania :mleko skondensowane lub jajko roztrzepane z odrobiną mleka
Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić szklankę do pełna śmietaną. Wlać do miseczki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, margarynę i smalec. Posiekać razem do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać wszystko łyżką, a następnie zlepić, lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno po jednej kulce ciasta na blat i wałkować, aby powstało koło o średnicy ok. 30 cm. Koło podzielić na 8 (większe rogaliki) lub 16 części (malutkie rogaliki). Na szerokim końcu trójkąta układać nadzienie i zwijać rogaliki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem skondensowanym lub jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, z włączonym termoobiegiem i piec przez ok. 20-25 minut. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce.
Uwaga

szklanka=250 ml
 
Śledzie :w sosie z warzywami.
Skład
Solone śledzie- matyjasy-[wymoczone]
Po równo : papryki konserwowej
,ogórków konserwowych
,ogórków kiszonych
,cebuli[uprzednio blanszowanej]
mały łagodny keczup
,mały przecier pomidorowy
1/2 szkl. oliwy
Zagotowujemy keczup z przecierem ,oliwą ,wrzucamy do tego cebulę pokrojoną w krążki .Zagotowujemy-uprzednio doprawiając do smaku.

W naczyniu układamy warstwami -śledź ,
ogórek kons,
papryka,
ogórek kisz.
Wszystko zalewamy zimnym sosem
 
To ja wrzucę przepis ma serniczek mojej teściowej:-D mimo pochodzenia jest naprawdę przepyszny

SERNIK ROSSA
Ciasto:
3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki

Masa:
1kg twarogu sernikowego, 4 żółtka, 2 jaka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki oleju.

Ciasto zagnieść na kruche, powyklejać blachę. Masę zmiksować, dodać na ciasto. Piec 50 minut w 190 stopniach, Ubić pianę z pozostałych białek i 3/4 szklanki cukru. Cukier wsypać od razu i ubijać około 20 minut (tak jak na bezy). Pianę wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 15-20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Nalepiej smakuje na drugi dzień.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną lub innym kremem

Ciasto:
12 KOPIASTYCH ŁYŻECZEK mąki pszennej
2 ŁYŻECZKI Kopiaste mąki ziemniaczanej

6 Jajek
niepełna szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubijamy ,dodajemy po trochu cukier ,ubijamy dalej ,dodajemy po żółtku i dalej ubijamy.
Kończymy ubijanie po ostatnim żółtku ,dodajemy mąki ,proszek i delikatnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

Ciasto wylewamy na pergamin -na największą blachę z pieca.[u mnie to ta z dołkiem do pieczenia mięsa]
Pieczemy 25-30 minut -widać jak biszkopt odstaje od pergaminu.

Na blacie kuchennym rozkładamy lnianą ,lub kuchenną ściereczkę [taka do wycierania garnków ,naczyń na sucho]. Przewracamy blachę ,zdejmujemy jednym ruchem pergamin ,a gorące ciasto zwijamy w niezbyt mocny rulon ,pozostawiamy do ostygnięcia.


Nadzienie-

bita śmietana ,
ptasie mleczko z galaretki i serków danio ,
krem ajerkoniakowy[masło ucierane z adwokatem]
masa krówkowa ,czekoladowa z puszki ,
oraz masa makowa z puszki .

Z wierzchu oprószyć pudrem , lub polać polewą
 
Do góry