reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Salatka z makaronem chinskim
  • 2-3 zupki chinskie np. Zlocisty Kurczak lub Kurczak Curry
  • kapusta pekinska
  • podwojna piers z kurczaka
  • cebula, czosnek
  • majonez
Zupki zalac woda na ok. 1 cm ponad makaronem, dodac przyprawy. Piers pokroic w kostke i usmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, ewentualnie doprawic przyprawa do kurczaka. Pekinska poszatkowac.
Do makaronu dodac kurczaka, wymieszac. Jak wystygnie dodac pekinska i majonez, porzadnie wymieszac :-)
Pycha!:-):-):-)
 
reklama
melduje, ze dzisiaj robilam rybke z orzechami wd.przepisu Wamy ze strony 13 tego watku

nie mialam parmezanu wiec dalam zwyklego ementalera i tylko pol lyzeczki ziol
wyszlo bardzo smacznie i bardzo szybko do tego ziemniaczki z koperkiem i soroweczka z bialej kapustki.....polecam wszystkim
Zuzce tak smakowala ta orzechowa skorupka, ze zezarla ja ze wszystkiej pozostalej ryby z brytfanny , a miesko zostawila
 
O Silunia, fajnie ze przypomnialas ten przepis :tak:
A jakiej ryby uzylas?

Ja wczoraj zrobila takie niby golabki, ale bez owijania w kapuste :-):tak: Super wyszly i niczym sie nie roznily w smaku od tradycyjnych :tak::-)

Golabki na niby ;-)
  • 0,6 kg miesa mielonego (najlepiej na swiezo zmielonego, np. lopatki)
  • 5 lyzek kopiastych ryzu
  • 3/4 glowki mlodej kapusty
  • 2 jajka
  • vegeta, maggi, pieprz
  • kostka rosolowa
  • przecier pomidorowy
  • 2-3 lyzki smietany kwasnej
  • cukier
Mieso polaczyc z nieugotowanym ryzem, do tego dodac poszatkowana drobno kapuste, wbic 2 jajka, doprawic vegeta, maggi i pieprzem i mieszac do uzyskania jednolitej konsystencji (zeby skladniki dobrze sie ze soba polaczyly). W naczyniu zaroodbpornym albo brytfance rozgrzac ok. 2 lyzek masla. Z masy formowac "golabki", obtoczyc w mace i opiec na masle. Jak beda rumiane ze wszystkich stron i sie 'zbija', zalac je woda pomieszana z przecierem, dodac kostke rosolowa i dusic ok. 40 min. na malym ogniu. Wyciagnac golabki, do sosu dodac ok. 1 lyzke maki, ok. 2 lyzeczek cukru i smietane, wsadzic golabki i gotowe :-):-):-)
 
Kotleciki z kalafiora
  • kalafior
  • maka (2-3 lyzki)
  • bulka tarta (ok. 2 lyzek do masy i reszta do panierowania)
  • jajko
  • vegeta, maggi, pieprz
  • 2 zabki czosnku
Podzielony na rozyczki kalafior ugotowac do miekkosci w malutkiej ilosci osolonej wody lub na parze i zmielic w maszynce lub rozgniesc widelcem (ja mielilam, bo latwiej :-)). Do otrzymanej masy dodac make, bulke tarta, jajko, czosnek i przyprawy i dobrze wyrobic - jezeli bedzie za wodniste dodac maki i bulki tartej :tak: Formowac kotleciki (latwo sie formuje jak sie moczy rece w wodzie), obtaczac w bulce tartej i smazyc na zloty kolor na oliwie. Przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic odkryte do piekarnika na 180stopni az beda chrupiace i jasnobrazowiutkie :tak::-) Pyszne sa, tylko trzeba dobrze doprawic :tak: Do tego ziemniaczki z koperkiem i mizeria - pychotka! :tak::-)
 
Ja to pierdziele, jutro na obiad mam kotleciki z kalafiora.
akurat mam jakiegos zdechlego w lodowce ;-)
 
Sara tez nie przepada za kalafiorem, ale te kotleciki wciela, ze ho ho :-) Jak sa dobrze doprawione to nawet nie mozna wyczuc, ze to kalafior ;-):-)
 
reklama
Do góry