reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

o właśnie przeczytałam o żurku, muszę zjeść moją zamrożoną świąteczną porcję;-)

pizza:

• pół opakowania drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 1 jajko (niekoniecznie)
drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, jak już trochę urosną dodać resztę składników wymieszać i poczekać aż całe ciasto wrośnie (robię ciasto w misce tupperware, rewelacja;-))
rozciągam ciasto na dużej blaszce (tej z pieca), na ciasto przecier pomidorowy, usmażone pieczarki z cebulą, kukurydza, szynka (kiełbasa, tuńczyk...) oliwki, przyprawy i co kto woli, na końcu posypuję serem żółtym i na 20 minut do rozgrzanego (200 C) piekarnika, smacznego!!
wszystkie składniki zresztą można dać wg uznania, co kto lubi:tak:
dla belgrano:-)

reklama
Ostatnio zrobilam te kotleciki kalafiorowe, ale zmodyfikowalam je o jedna rzecz - dodalam starty ser zolty. Rewelacja!!!!!
Wlasnie tez o tym myslalam :tak::-) Nastepnym razem na pewno dodam :tak::-):tak:

A ja mam fajny przepis na super sosik czosnkowy (doskonaly do mies z grilla albo wlasnie pizzy :tak:):
  • slodka smietanka tortowa
  • jogurt balkanski (taki gesty)
  • czosnek
  • 2 kosteczki smaku "czosnek"
  • koperek (swiezy lub suszony)
Slodka smietanke ubic na bita smietane, dodac jogurt naturalny (najlepiej ten gesty balkanski), wycisnac 2-3 zabki czosnku, wkruszyc kosteczki i dac koperek - wymieszac i gotowe :tak::-) Prosty, szybki i przepyszny!! :tak::-):tak:

A ja mam fajny przepis na super sosik czosnkowy (doskonaly do mies z grilla albo wlasnie pizzy :tak:):
  • slodka smietanka tortowa
  • jogurt balkanski (taki gesty)
  • czosnek
  • 2 kosteczki smaku "czosnek"
  • koperek (swiezy lub suszony)
Slodka smietanke ubic na bita smietane, dodac jogurt naturalny (najlepiej ten gesty balkanski), wycisnac 2-3 zabki czosnku, wkruszyc kosteczki i dac koperek - wymieszac i gotowe :tak::-) Prosty, szybki i przepyszny!! :tak::-):tak:
mniam, sandra skąd Ty takie fajne przepisy bierzesz??

biała kapusta gotowana:
podsmażam cebulę na maśle, najlepiej całą dymkę, jak się zeszkli dodaję poszatkowana kapustę, lekko solę i gotuję tak żeby się nie rozlatywała, razem z pomidorkiem (potem go wyrzucam), zagęszczam lekko mąką i przyprawiam, sól, magi pieprz, czosnek, koperek posiekany.... pycha:-p

meg szybki sposob na slodkie babeczki robilam dzisiaj rano :-)
- gorza czekolada 85 gram,
- 3/4 szklanki cukru,
-3/4 kostki masla

rozpuszczamy razem i czakamy chwile az przesygnie
- 5 jajek
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
-szklanka maki i miksujemy

na foremki do babeczek mozna kupic takie jednorazowe lejemy tak do polowy i ciut wiecej

i na 12 minut do 175 stopni do piekarnika

szybko sie robi i wychodza pyszne mozna potem posypac cukrem pudrem na wierzch do kawy pycha :-D

reklama
Falbala, pyszne musza byc takie babeczki :tak:
Szkoda tylko, ze ja do pieczenia ciast, ciasteczek i tego typu slodkosci mam 2 lewe rece :sorry2::-p

Do góry