dla belgrano:-)o właśnie przeczytałam o żurku, muszę zjeść moją zamrożoną świąteczną porcję;-)
pizza:
drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, jak już trochę urosną dodać resztę składników wymieszać i poczekać aż całe ciasto wrośnie (robię ciasto w misce tupperware, rewelacja;-))
- pół opakowania drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 1 jajko (niekoniecznie)
rozciągam ciasto na dużej blaszce (tej z pieca), na ciasto przecier pomidorowy, usmażone pieczarki z cebulą, kukurydza, szynka (kiełbasa, tuńczyk...) oliwki, przyprawy i co kto woli, na końcu posypuję serem żółtym i na 20 minut do rozgrzanego (200 C) piekarnika, smacznego!!
wszystkie składniki zresztą można dać wg uznania, co kto lubi
reklama
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
Wlasnie tez o tym myslalam :-) Nastepnym razem na pewno dodam :-)Ostatnio zrobilam te kotleciki kalafiorowe, ale zmodyfikowalam je o jedna rzecz - dodalam starty ser zolty. Rewelacja!!!!!
A ja mam fajny przepis na super sosik czosnkowy (doskonaly do mies z grilla albo wlasnie pizzy ):
- slodka smietanka tortowa
- jogurt balkanski (taki gesty)
- czosnek
- 2 kosteczki smaku "czosnek"
- koperek (swiezy lub suszony)
mniam, sandra skąd Ty takie fajne przepisy bierzesz??A ja mam fajny przepis na super sosik czosnkowy (doskonaly do mies z grilla albo wlasnie pizzy ):
Slodka smietanke ubic na bita smietane, dodac jogurt naturalny (najlepiej ten gesty balkanski), wycisnac 2-3 zabki czosnku, wkruszyc kosteczki i dac koperek - wymieszac i gotowe :-) Prosty, szybki i przepyszny!! :-)
- slodka smietanka tortowa
- jogurt balkanski (taki gesty)
- czosnek
- 2 kosteczki smaku "czosnek"
- koperek (swiezy lub suszony)
sandra1982
Z eksperymentowania ;-):-)mniam, sandra skąd Ty takie fajne przepisy bierzesz??
biała kapusta gotowana:
podsmażam cebulę na maśle, najlepiej całą dymkę, jak się zeszkli dodaję poszatkowana kapustę, lekko solę i gotuję tak żeby się nie rozlatywała, razem z pomidorkiem (potem go wyrzucam), zagęszczam lekko mąką i przyprawiam, sól, magi pieprz, czosnek, koperek posiekany.... pycha
podsmażam cebulę na maśle, najlepiej całą dymkę, jak się zeszkli dodaję poszatkowana kapustę, lekko solę i gotuję tak żeby się nie rozlatywała, razem z pomidorkiem (potem go wyrzucam), zagęszczam lekko mąką i przyprawiam, sól, magi pieprz, czosnek, koperek posiekany.... pycha
sandra1982
Dzieki Bedytko Na pewno w najblizszych dniach wyprobuje przepisik :-)
meg szybki sposob na slodkie babeczki robilam dzisiaj rano :-)
- gorza czekolada 85 gram,
- 3/4 szklanki cukru,
-3/4 kostki masla
rozpuszczamy razem i czakamy chwile az przesygnie
- 5 jajek
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
-szklanka maki i miksujemy
na foremki do babeczek mozna kupic takie jednorazowe lejemy tak do polowy i ciut wiecej
i na 12 minut do 175 stopni do piekarnika
szybko sie robi i wychodza pyszne mozna potem posypac cukrem pudrem na wierzch do kawy pycha
- gorza czekolada 85 gram,
- 3/4 szklanki cukru,
-3/4 kostki masla
rozpuszczamy razem i czakamy chwile az przesygnie
- 5 jajek
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
-szklanka maki i miksujemy
na foremki do babeczek mozna kupic takie jednorazowe lejemy tak do polowy i ciut wiecej
i na 12 minut do 175 stopni do piekarnika
szybko sie robi i wychodza pyszne mozna potem posypac cukrem pudrem na wierzch do kawy pycha
reklama
sandra1982
Falbala, pyszne musza byc takie babeczki
Szkoda tylko, ze ja do pieczenia ciast, ciasteczek i tego typu slodkosci mam 2 lewe rece
Szkoda tylko, ze ja do pieczenia ciast, ciasteczek i tego typu slodkosci mam 2 lewe rece