reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

dominique- ja przepisik również poproszę:-)

sandra, kochanie dzieki za przepisy!!! zrobię te jaja faszerowana (ale z anchoives sobie odpuszczę, bo oboje z p. nie przepadamy) no i te szyneczki:tak::tak:
 
reklama
Ewus, do uslug ;-):-) I smacznego zycze! :-)

A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
 
A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)

u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)

robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyowe:tak::tak: uwielbiam tę sałatkę:tak::tak: (do majonezu można dodać pieprz do smaku)
 
u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)

robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyowe:tak::tak: uwielbiam tę sałatkę:tak::tak: (do majonezu można dodać pieprz do smaku)
O, mniamm :-) Pycha! To juz wiem jaka sobie zaserwuje salatke jutro :-):-):-) Dzieki Ewus! :tak:
 
Żurek robie w ten sposób, ze najpierw gotuje rosol na szyjce indyczej, z ktorego warzywa biore pozniej do salatki warzywnej (sprobojcie, warzywa maja niesamowity smak, dzieki czemu salatka jest naprawde super; do rosolu w trakcie gotowania dodaje ok. pol szklanki wina bialego polwytrawnego:tak:). Do odcedzonego rosołu dodaje podsmażona na zloto cebulke, pokrojony w kostke wedzony boczek (bez podsmazania!) i ze 3-4 zabki czosnku, chwilke gotuje, wlewam zakwas (najlepsze sa te w szklanych butelkach, ja lubie kwasny zurek, wiec cala butle wlewam:tak:), zagotowuje, dodaje namoczone wczesniej, umyte i pokrojone drobno suszone grzybki (najlepiej borowiki:tak:), dalej chwilke gotuje i dodaje 1 lyzke chrzanu. Sole (juz niewiele, bo rosol posolony byl wczesniej), pieprze i dodaje duuuzo majeranku. POdaje z jajkiem na twardo pokrojonym w cwiartki oraz upieczona w miedzyczasie w piekarniku biala kielbasa:tak::tak::tak::tak::tak: Palce lizac, mowie Wam:tak::tak::tak::-):-):-) *Jakby zakwas byl dupny i np. zurek bylby malo kwasny albo nie daj bosze rzadki, to dopuszczam lekka profanacje w postaci dodania rozpuszczonych w niewielkiej ilosci wody 2 lyzek sproszkowanego "Barszczu bialego" Winiary. Ale to juz w ostatecznej ostatecznosci,bo jak zakwas jest oki, to wszystko inne tez:-p
A jak chce sie, aby zurek byl jeszcze bardziej sycacy, to mozna dodac pokrojone w kostke i ugotowane w osobnym garnku ziemniaki.
 
Dominique, tez jestem po wrazeniem :tak::tak::tak: Na pewno wyprobuje Twoj przepis w najblizszym czasie :tak: A juz dzisiaj jak bede gotowac zurek dodam do niego lyzke chrzanu :tak: bo nigdy nie jadlam zurku z jego dodatkiem :-)
 
przepis odlotowy dominique!! ja jednak zrobiłam "mój" żurek, dodałam tylko chrzanu z Twojego przepisu, specjalnie nagotowałam wielki garnek i jeszcze zamroziłam na zaś:tak:
 
macie może jakiś przepis na wykorzystanie 10 nadgryzionych zająców z czekolady??:-) będę wdzięczna:-p
 
reklama
Dominique, ja tez dalam chrzanu do mojego zurku, zrobilam podobnie do Twojego i wszyscy byli zachwyceni:tak::-)

Bedytka, u mnie do zajacow dochodza jeszcze czekoladowe jajka :-p:-p:-p
 
Do góry