reklama
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Ewus, do uslug ;-):-) I smacznego zycze! :-)
A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)
robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyowe uwielbiam tę sałatkę (do majonezu można dodać pieprz do smaku)
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
O, mniamm :-) Pycha! To juz wiem jaka sobie zaserwuje salatke jutro :-):-):-) Dzieki Ewus!u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)
robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyowe uwielbiam tę sałatkę (do majonezu można dodać pieprz do smaku)
dominique.p
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2005
- Postów
- 1 746
Żurek robie w ten sposób, ze najpierw gotuje rosol na szyjce indyczej, z ktorego warzywa biore pozniej do salatki warzywnej (sprobojcie, warzywa maja niesamowity smak, dzieki czemu salatka jest naprawde super; do rosolu w trakcie gotowania dodaje ok. pol szklanki wina bialego polwytrawnego). Do odcedzonego rosołu dodaje podsmażona na zloto cebulke, pokrojony w kostke wedzony boczek (bez podsmazania!) i ze 3-4 zabki czosnku, chwilke gotuje, wlewam zakwas (najlepsze sa te w szklanych butelkach, ja lubie kwasny zurek, wiec cala butle wlewam), zagotowuje, dodaje namoczone wczesniej, umyte i pokrojone drobno suszone grzybki (najlepiej borowiki), dalej chwilke gotuje i dodaje 1 lyzke chrzanu. Sole (juz niewiele, bo rosol posolony byl wczesniej), pieprze i dodaje duuuzo majeranku. POdaje z jajkiem na twardo pokrojonym w cwiartki oraz upieczona w miedzyczasie w piekarniku biala kielbasa Palce lizac, mowie Wam:-):-):-) *Jakby zakwas byl dupny i np. zurek bylby malo kwasny albo nie daj bosze rzadki, to dopuszczam lekka profanacje w postaci dodania rozpuszczonych w niewielkiej ilosci wody 2 lyzek sproszkowanego "Barszczu bialego" Winiary. Ale to juz w ostatecznej ostatecznosci,bo jak zakwas jest oki, to wszystko inne tez
A jak chce sie, aby zurek byl jeszcze bardziej sycacy, to mozna dodac pokrojone w kostke i ugotowane w osobnym garnku ziemniaki.
A jak chce sie, aby zurek byl jeszcze bardziej sycacy, to mozna dodac pokrojone w kostke i ugotowane w osobnym garnku ziemniaki.
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Dominique, tez jestem po wrazeniem Na pewno wyprobuje Twoj przepis w najblizszym czasie A juz dzisiaj jak bede gotowac zurek dodam do niego lyzke chrzanu bo nigdy nie jadlam zurku z jego dodatkiem :-)
reklama
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Dominique, ja tez dalam chrzanu do mojego zurku, zrobilam podobnie do Twojego i wszyscy byli zachwyceni:-)
Bedytka, u mnie do zajacow dochodza jeszcze czekoladowe jajka
Bedytka, u mnie do zajacow dochodza jeszcze czekoladowe jajka
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 167 tys
Podziel się: