reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

dominique- ja przepisik również poproszę:-)

sandra, kochanie dzieki za przepisy!!! zrobię te jaja faszerowana (ale z anchoives sobie odpuszczę, bo oboje z p. nie przepadamy) no i te szyneczki:tak::tak:
 
reklama
Ewus, do uslug ;-):-) I smacznego zycze! :-)

A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)
 
A macie jakies fajne przepisy na jakas salatke? Jakas taka wiosenno-wielkanocna :-)

u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)

robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyowe:tak::tak: uwielbiam tę sałatkę:tak::tak: (do majonezu można dodać pieprz do smaku)
 
u nas w domu, tradycją jest sałatka warstwowa z papryki, pomidorów, jajek i sera żóltego:-)

robimy to tak:
kroimy paprykę w kostkę (nie za drobno),na to 1-2 łyżki majonezu. potem kroimy pomidory bez skórki (również w kostkę) i na to równiez 1-2 łyżki majonezu. później drobno posiekane jajka i znów 1-2 łyżki majonezu, a na koniec ser żółty- starty na małych oczkach i goyowe:tak::tak: uwielbiam tę sałatkę:tak::tak: (do majonezu można dodać pieprz do smaku)
O, mniamm :-) Pycha! To juz wiem jaka sobie zaserwuje salatke jutro :-):-):-) Dzieki Ewus! :tak:
 
Żurek robie w ten sposób, ze najpierw gotuje rosol na szyjce indyczej, z ktorego warzywa biore pozniej do salatki warzywnej (sprobojcie, warzywa maja niesamowity smak, dzieki czemu salatka jest naprawde super; do rosolu w trakcie gotowania dodaje ok. pol szklanki wina bialego polwytrawnego:tak:). Do odcedzonego rosołu dodaje podsmażona na zloto cebulke, pokrojony w kostke wedzony boczek (bez podsmazania!) i ze 3-4 zabki czosnku, chwilke gotuje, wlewam zakwas (najlepsze sa te w szklanych butelkach, ja lubie kwasny zurek, wiec cala butle wlewam:tak:), zagotowuje, dodaje namoczone wczesniej, umyte i pokrojone drobno suszone grzybki (najlepiej borowiki:tak:), dalej chwilke gotuje i dodaje 1 lyzke chrzanu. Sole (juz niewiele, bo rosol posolony byl wczesniej), pieprze i dodaje duuuzo majeranku. POdaje z jajkiem na twardo pokrojonym w cwiartki oraz upieczona w miedzyczasie w piekarniku biala kielbasa:tak::tak::tak::tak::tak: Palce lizac, mowie Wam:tak::tak::tak::-):-):-) *Jakby zakwas byl dupny i np. zurek bylby malo kwasny albo nie daj bosze rzadki, to dopuszczam lekka profanacje w postaci dodania rozpuszczonych w niewielkiej ilosci wody 2 lyzek sproszkowanego "Barszczu bialego" Winiary. Ale to juz w ostatecznej ostatecznosci,bo jak zakwas jest oki, to wszystko inne tez:-p
A jak chce sie, aby zurek byl jeszcze bardziej sycacy, to mozna dodac pokrojone w kostke i ugotowane w osobnym garnku ziemniaki.
 
Dominique, tez jestem po wrazeniem :tak::tak::tak: Na pewno wyprobuje Twoj przepis w najblizszym czasie :tak: A juz dzisiaj jak bede gotowac zurek dodam do niego lyzke chrzanu :tak: bo nigdy nie jadlam zurku z jego dodatkiem :-)
 
przepis odlotowy dominique!! ja jednak zrobiłam "mój" żurek, dodałam tylko chrzanu z Twojego przepisu, specjalnie nagotowałam wielki garnek i jeszcze zamroziłam na zaś:tak:
 
macie może jakiś przepis na wykorzystanie 10 nadgryzionych zająców z czekolady??:-) będę wdzięczna:-p
 
reklama
Dominique, ja tez dalam chrzanu do mojego zurku, zrobilam podobnie do Twojego i wszyscy byli zachwyceni:tak::-)

Bedytka, u mnie do zajacow dochodza jeszcze czekoladowe jajka :-p:-p:-p
 
Do góry