reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Salatka z makaronem chinskim
  • 2-3 zupki chinskie np. Zlocisty Kurczak lub Kurczak Curry
  • kapusta pekinska
  • podwojna piers z kurczaka
  • cebula, czosnek
  • majonez
Zupki zalac woda na ok. 1 cm ponad makaronem, dodac przyprawy. Piers pokroic w kostke i usmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, ewentualnie doprawic przyprawa do kurczaka. Pekinska poszatkowac.
Do makaronu dodac kurczaka, wymieszac. Jak wystygnie dodac pekinska i majonez, porzadnie wymieszac :-)
Pycha!:-):-):-)
 
reklama
melduje, ze dzisiaj robilam rybke z orzechami wd.przepisu Wamy ze strony 13 tego watku

nie mialam parmezanu wiec dalam zwyklego ementalera i tylko pol lyzeczki ziol
wyszlo bardzo smacznie i bardzo szybko do tego ziemniaczki z koperkiem i soroweczka z bialej kapustki.....polecam wszystkim
Zuzce tak smakowala ta orzechowa skorupka, ze zezarla ja ze wszystkiej pozostalej ryby z brytfanny , a miesko zostawila
 
O Silunia, fajnie ze przypomnialas ten przepis :tak:
A jakiej ryby uzylas?

Ja wczoraj zrobila takie niby golabki, ale bez owijania w kapuste :-):tak: Super wyszly i niczym sie nie roznily w smaku od tradycyjnych :tak::-)

Golabki na niby ;-)
  • 0,6 kg miesa mielonego (najlepiej na swiezo zmielonego, np. lopatki)
  • 5 lyzek kopiastych ryzu
  • 3/4 glowki mlodej kapusty
  • 2 jajka
  • vegeta, maggi, pieprz
  • kostka rosolowa
  • przecier pomidorowy
  • 2-3 lyzki smietany kwasnej
  • cukier
Mieso polaczyc z nieugotowanym ryzem, do tego dodac poszatkowana drobno kapuste, wbic 2 jajka, doprawic vegeta, maggi i pieprzem i mieszac do uzyskania jednolitej konsystencji (zeby skladniki dobrze sie ze soba polaczyly). W naczyniu zaroodbpornym albo brytfance rozgrzac ok. 2 lyzek masla. Z masy formowac "golabki", obtoczyc w mace i opiec na masle. Jak beda rumiane ze wszystkich stron i sie 'zbija', zalac je woda pomieszana z przecierem, dodac kostke rosolowa i dusic ok. 40 min. na malym ogniu. Wyciagnac golabki, do sosu dodac ok. 1 lyzke maki, ok. 2 lyzeczek cukru i smietane, wsadzic golabki i gotowe :-):-):-)
 
Kotleciki z kalafiora
  • kalafior
  • maka (2-3 lyzki)
  • bulka tarta (ok. 2 lyzek do masy i reszta do panierowania)
  • jajko
  • vegeta, maggi, pieprz
  • 2 zabki czosnku
Podzielony na rozyczki kalafior ugotowac do miekkosci w malutkiej ilosci osolonej wody lub na parze i zmielic w maszynce lub rozgniesc widelcem (ja mielilam, bo latwiej :-)). Do otrzymanej masy dodac make, bulke tarta, jajko, czosnek i przyprawy i dobrze wyrobic - jezeli bedzie za wodniste dodac maki i bulki tartej :tak: Formowac kotleciki (latwo sie formuje jak sie moczy rece w wodzie), obtaczac w bulce tartej i smazyc na zloty kolor na oliwie. Przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic odkryte do piekarnika na 180stopni az beda chrupiace i jasnobrazowiutkie :tak::-) Pyszne sa, tylko trzeba dobrze doprawic :tak: Do tego ziemniaczki z koperkiem i mizeria - pychotka! :tak::-)
 
Ja to pierdziele, jutro na obiad mam kotleciki z kalafiora.
akurat mam jakiegos zdechlego w lodowce ;-)
 
Sara tez nie przepada za kalafiorem, ale te kotleciki wciela, ze ho ho :-) Jak sa dobrze doprawione to nawet nie mozna wyczuc, ze to kalafior ;-):-)
 
reklama
Do góry