reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Dziewczyny macie może jakieś przepisy na pączki. Bo ja jeszcze nigdy nie robiłam i chciałbym spróbowac, a w mojej książce kucharskiej są jakieś z kosmosu........:baffled:
hej u mnie na chomiku jest dzial przepisy i tam jest 7000 przepisow ksiazka kucharska mozna sobie sciaganac na kompa przepisow jest duzo na paczki tez
Chomik falbala1
 
reklama
cześć dziewczyny, polecono mi ten wątek i widzę że warto:tak:

to ja wrzucam swojego pewniaka urodzinowego i nie tylko:-)

SAŁATKA ŻÓŁTA

składniki:
100g ryżu (torebka, lub pół szklanki sypkiego)
1 łyżeczka curry
1 łyżka oliwy
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa w całości lub w kawałkach (docelowo robimy kawałki)

Ryż gotujemy ok 15-20min (aby się nie rozgotował), przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Do ryżu dodajemy łyżeczkę curry i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy.
Wrzucamy do ryżu odsączoną kukurydzę i 3/4 puszki pokrojonego ananasa (resztę możemy zjeść;) )
Całość zalewamy sosem.

Składniki na sos:
6 łyżek majonezu (może być light z winiar np)
4 łyżki soku z ananasa z puszki
sok z pół cytryny
1 łyżka sosu sojowego (ew. maggi)
2-3 ząbki czosnku
pieprz sól do smaku
Wszystko razem mieszamy i wlewamy do sałatki.
Ważne aby wlewać partiami, bo sosu może wyjść nam więcej i wtedy będzie nam wszystko pływać.

Gorąco polecam, sałatka znika w oczach, mimo czosnku:cool2:

ja podaję ją z przesmażonymi parówkami, które kroję na pół i nacinam na głębokość ok 1-2cm na krzyż ich końce. Wtedy przy smażeniu wywijają się i powstają śmieszne koziołki:-)
 
Sandra przepisik rewelacja:tak:
Korni dzięki za przepis bo ja na sałatki jak najchętniej:tak::tak:Jeszcze żeby ktoś mi je robił:-D Nasza koleżanka wie komu polecać nasza stronkę:tak::tak: zapraszamy, zapraszamy
 
Przepis na WZ-tke

Skladniki:

*biszkopt:
-9 jajek
-mąka najlepiej tortowa 1 i 1/4 szklanki
-cukier krysztal 30 dag (1,5 szklanki)
-3 lyzki ciemnego kakao (najlepiej to z wiatrakiem na obrazku)
-proszek do pieczenia-dwie lyzeczki

*krem

-5 dag cukru krysztalu (2,5 lyzki stolowej)
-1 litr smietany 36%
-duzy cukier waniliowy
-2 lyzki zelatyny

*poncz
wedlug oryginalnego przepisu jest:
-pol szklanki goracej wody
-pol buteleczki olejku smietankowego

moj poncz:
-pol szklanki cieplej,mocnej herbaty i lyzeczka rumu lub aromatu rumowego

Przepis:

*biszkopt

Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka potraktowac nieco mikserem.
Bialka ubic na sztywna piane z odrobina soli. Nastepnie dodac do bialek cukier (30 dag) i dalej miksowac do momentu az cukier sie rozpusci. Nastepnie stopniowo dodac zoltka i lekko zamieszac (nie mikserem bo piana opadnie). Potem dodac przesiana make,kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszac wszystkie skladniki. Wylac mase do blaszki posmarowanej maslem i bulka tarta.
Piec ok 30-40 min w temp 180st. (włożyc do nagrzanego piekarnika)

*krem

Śmietanę schłodzoną uprzednio w lodówce ubić na sztywno z 5 dag cukru kryształu i cukrem waniliowym. Dodac do niej zelatyne ( nalezy ja rozpuscic w 0,20 szklanki goracej wody) i szybko zmiksowac aby nie porobily sie grudki.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół, placki nasączyć delikatnie ponczem i przełożyć ubitą śmietaną. Wierzch ciasta posmarować delikatnie śmietaną i polać przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.


a tak wygladalo moje ciacho:
 

Załączniki

  • Obraz 137.jpg
    Obraz 137.jpg
    239,4 KB · Wyświetleń: 36
reklama
Nocka ja pierdziu!! ale Ci wyszło:-):-):-) pozazdrościłam, jutro kupuję śmietanę i jajka, zobaczymy co mi wyjdzie:-p
 
Do góry