reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

skladniki (na duże naczynie żaroodporne):
  • makaron (ja używam rurek lub muszelek)
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 puszki tuńczyka (najlepiej w oleju słonecznikowym, ale w zwykłym tez jest ok)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dkg sera żółtego
  • 1 spora cebula
  • 1 - 2 łyżeczki bazylii
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • pieprz
makaron gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. ser żółty trzemy i połową posypujemy makaron. cebule delikatnie podsmażamy z czosnkiem, dodając pomidory.całość zagotowujemy i dodajemy przyprawy. tak przyrzeczony sos przelewamy do miseczki i połową zalewamy po całości makaron z serem. na to dajemy rozdrobnionego tuńczyka i druga częścią pomidorów. na koniec sypiemy resztę sera. naczynie przykrywamy i na 30 min wstawiamy do pieca (180-200 stopni), na ostatnie 5-10 min zdejmujemy pokrywkę,żeby ser się troszkę zarumienił.
 
reklama
Ipanema pozwolilam sobie przeniesc Twoj przepis tutaj, bo napewno bede chciala go wyprobowac, ale za jakis czas pewnie zapomne gdzie byl. Mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko.

Biscotti z suszonymi zurawinami i platkami migdalowymi

2 1/4 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
170g miekkiego masla
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 1/4 szklanki suszonych zurawin
1/2 platkow migdalowych

Rozgrzac piekarnik do 165oC.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia.
Maslo i cukier utrzec mikserem na gladka mase, dodac jajka.
Dodac make i wymieszac tylko do momentu kiedy skladniki dobrze sie polacza. Wymieszac z zurawinami i orzechami (ciasto bedzie dosc lepkie, takie ma byc). Podzielic na dwie czesci i dobrze umaczonymi rekami uformowac 35-38cm, lekko splaszczone walki.
Ulozyc na blasze i piec okolo 30 minut az do momentu kiedy beda wydawaly sie suche i zaczna sie lekko rumienic.
Wyjac, przestudzic i pokroic na lekko ukosne 2cm kromeczki - ulozyc z powrotem na blasze i piec okolo 8 minut z kazdej strony, az do momentu kiedy sie ladnie zrumienia. Wystudzic.

Pycha.
 
ja, jak nie mam czasu robic "normalnych" leniwych, to robie lane kluseczki z serka homogenizowanego -waniliowego. Bardzo szybko przygotowuje sie (w sumie ok 15 min) i sa pyyyszne.
a robi sie je tak:
2 serki waniliowe
mąka
2 jajka
troche soli

Do miski dajemy serki, jajka, sól-wymieszac po czym stopniowo dodaje sie make (ja sypie "na oko', wiec nie wiem czy to jest szklanka-wiecej czy mniej) ma wyjsc dosc gesta konsystencja, ale nie taka zeby wyszlo zbite ciasto.
Gotujemy osolona wode w garnku, jak zacznie wrzec lyzka kladziemy kluski. Delikatnie zamieszac. Po wyplynieciu klusek, czekamy dwie minuty i wyjmujemy z wody na talerz.
Gotowe!
Mozna podawac je z cukrem, maslem i cukrem badz polane serkiem waniliowym.
Moje dziecko je uwielbia.
 
Ipanema_Girl wlasnie przeczytalam Twoj przepis ktory wkleila Wama i juz wiem co zrobie w sobote popoludniu. to MUSI byc pyszne:tak::tak:
 
reklama
Do góry