reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

sandra u mnie była pomidorowa z ryżem:-p szybko i dobrze;-) a na jutro kotleciki mielone, z ukochana surówką z kiszonej kapusty.... i właśnie w tym temacie...podajcie swoje przepisy na kapustę kiszoną, ja robię tak:
  • ok. 50 dag kiszonej kapusty (najlepiej z beczki) posiekana
  • duża marchewka, potarta na drobnych oczkach
  • cebulka drobno posiekana
  • olej, pieprz, sól, cukier, magi do smaku
czekam na wasze sposoby;-)
Bedytka, ja robie dokladnie tak samo tylko zamiast maggi daje vegety ;-):-)
No i tez mialysmy dzisiaj na obiad pomidorowke :tak::-)

reklama
A ja z przypraw daje tylko sol, pieprz i cukier i dodaje jablko (tre na tych samych oczkach, co marchew). :-)

to ja podam przepis na roladki ze szpinakiem i mozzarella w sosie smietanowym:

-piersi z kurczaka
-szpinak mrozony
-2 mozzarelle
-sol,pieprz
-zabek czosnku
-maslo
-smietana 30%

Szpinak rozmrozc w rondlu. Dodac sol,pieprz i zabek czoosnku. Jak zacznie bulgotac-dodac ok 2 lyzek masla. Ostudzic
Piers nalezy roztluc tluczkiem do miesa tak aby wyszly doosc cienkie (ok 2-3 mm) placki. Kazdy z plackow lekko osolic
Mozzarele pokroic w paski.

Na piers z kurczaka wylozyc troche szpinaku i rozsmarowac po calosci, na brzegu polozyc pasek mozzarelli i zawinac jak roladke (zeby sie to trzymalo najlepiej wbic wykalaczke). I tak zroobic wszystkie platy z piersi kurczaka.

Rozgrzac na patelni ok 4 lyzek masla i kazda roladke z kazdej strony nalezy obsmazyc. Nastepnie podsmazone roladki przeloozyc do garnka i zalac smietana 30%. Dodac pieprzu do smaku i too ma sie dusic ok 30-40 min.
Zeby zagescic sos najlepiej ponownie rozgrzac maslo na patelni (moze byc ten z pod smazenia roladek) i dodac do niego 1,5 lyzki maki i dodac to do garnka z roladkami.

Mozna podawac to z ziemniaki i salatka z pomidorow i ogorka.

Polecam!

P.S moja Oliwka dzisiaj sie tym zajadala :-D

sandra może nam dziewczyny jeszcze jakiś inny pyszny przepis podadzą;-)
Bedytka, chyba inny przepis na surowke z kiszonej kapusty nie jest nam pisany ;-):-D

Nocka, fajnie, ze mi przypomnialas o tych roladkach :tak::-) Robie takie same, tylko, ze zamiast piersi z kurczaka daje z indyka (wieksze i lepiej sie je rozbija), a zamiast mozzarelli daje ser plesniowy rokpol ;-):-)

hmmm czyżby był jeden przepis na surówkę z kiszonej kapusty:-):-):-)
mój krupnik:
  • kawałek kurczaka
  • kasza
  • ziemniaki w kostkę
  • marchewka grube oczka na tarce
  • pietruszka jak wyżej
  • seler jak wyżej
wszystko gotuję razem, wyciągam ugotowane mięsko, obieram i wrzucam spowrotem, zagęszczam lekko kwaśną śmietaną i wrzucam drobno posiekany por (część zieloną) i natkę, przyprawiam pieprzem, solą, magi, jak Alka je z nami to mięso też siekam drobno i słabiej przyprawiam;-)

A ja dam Wam przepis na sałatki:
  • Kapusta pekińska
  • Kukurydza konserwowa
  • majonez
  • Makrela wędzona
  • sól, pieprz
Kapustę drobno kroję rybę tez rozdrabniam i robię taka ala-pastę, na kanapki super. Polceam.

I jeszcze na sałatkę z piersi kurczaka:
  • Pierś kurczaka
  • majonez
  • kukurydza
  • ananas konserwowy
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • małe konserwowe cebulki
  • sól i pieprz do smaku
Pierś kroję i podsmażam dodaję kukurydze (można również dodać czerwoną fasolę konserwową) rodzynki taką małą torebkę, cebulki, i do tego kroje orzechy włoskie (nie na miał ale na takie części jak 1/4 ziarna kukurydzy) mieszam z majonezem i doprawiam do smaku.

Smacznego

bedytko - dzięki za przepis na krupnik:tak::tak:

majka- super muszą smakować te sałatki- szczególnie ta druga:tak::tak: mniam mniam cebulki ze słoika:-)

reklama
Mam pytanko czy wy dajecie swoim pociechom już soczki takie jak Kubuś ?
I czy podajecie im kakao , jesli tak to na jakim mleku ??

Do góry