reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

GOŁĄBKI (specjalnie dla Ewci :-) ):
  • 70dkg lopatki
  • 2 torebki ryzu
  • 2 kostki rosolowe
  • 1 cebula
  • maggi
  • vegeta
  • pieprz
  • kapusta
  • przecier pomidorowy - najlepszy z Pudliszek, wiekszy sloiczke
  • 2 smietany 12% lub 18%
  • kilka lyzek maki
  • ok. 2 lyzeczek cukru
Mieso zmielic z cebula. Ugotowac ryz, odcedzic i jeszcze cieply dodac do miesa. Calosc dobrze wymieszac i doprawic vegeta, maggi i pieprzem do smaku (ja wole takie bardziej pikantne).
Z kapusty wyciac glab (przynajmniej do polowy). Wsadzic do garnka z woda tak, zeby woda przykrywala kapuche, nalac jej rowniez do otowru po glabie :-) Kapuche gotowac az zaczna odchodzic liscie. Ja wyjmuje ja na kilka rat, odrywam gorne liscie i wkladam z powrotem do wody.
Z lisci wycinam kawalek tego twardego srodka, nakladam na ta strone bez wyciecia farsz i zawijam - najpier nakrywam farsz, pozniej zbieram do srodka boki i znowu calosc (wiecie o co biega ;-)).
W brytfance ulozonej na plycie (nie wiem jak wychodza np. w piekarniku bo nigdy nie robilam) roztapiam troche margaryny, ukladam na niej pozostale liscie (te male ktorych nie wykorzystalam, po to, zeby sie golabki nie przypalily) i na to ukladam warstwowo golabki. Zalewam calosc gotuajaca sie woda, dodaje kostki rosolowe, maggi, vegete, pieprz i dusze ok. 2 godzin. Po tym czasie wyciagam ostroznie golabki (zazwyczja na pokrywke od brytfanki ;-)) i robie sos:
kilka lyzek maki rozprowadzam z woda i wlewam do wywaru, zeby uzyskac pozadana konstystencje :-) Do tego dodaje 2-3 lyzeczki cukru, przecier pomidorowy i smietane. Doprawiam ewentualnie do smaku.
I wsio! :-) Smacznego! Jest z tym troche roboty, ale mozna spokojnie z ajednym zamachem zrobic obiad na 2 dni albo sobie pozamrazac :tak:
 
reklama
ja tez wiem ze mozna te twarde czesci kapuchy nie odkrajac tylko rozbic jak na schabowe

ja sos robie osobno bo moj ojciec lubi golabki tylko odmazane na patelni a nie w sosie.
 
mmmmniam Sandra - w sobote robie goabki!

a jutro robie faworki z dwoch przepisow. Zobacze ktore lepsze i wam wkleje.
W koncu karnawal, czas na paczki i faworki ;-))
 
laseczki jak tam Wasze gołąbki? smaka mi tylko zrobiłyście:-p
ja do mielenia dodaję jeszcze grzybów albo pieczarek, do farszu też daję przecier pomidorowy i jakieś zioła dodatkowo, a zapiekam w brytfance przez godzinę w gorącym piekarniku, z tym, że na drugi dzień obowiązkowo odsmażane na patelni:tak:
 
jeszcze nie miałam okazji wypróbować przepisu sandry, bo na ten tydzień miałam jeszcze obiadki z zamrażalki, ale może w niedzielę uda mi się zrobić... już mam taką straszną ochotę!!!
 
mmmmniam Sandra - w sobote robie goabki!

a jutro robie faworki z dwoch przepisow. Zobacze ktore lepsze i wam wkleje.
W koncu karnawal, czas na paczki i faworki ;-))
I co, beda dzisiaj golabki? ;-):-)

Macie jakis prosty przepis na paczki? :-)

Ja golabki odgrzewam w mikrofalowce :-p Najszybciej :-p
 
Dziewczyny macie może jakieś przepisy na pączki. Bo ja jeszcze nigdy nie robiłam i chciałbym spróbowac, a w mojej książce kucharskiej są jakieś z kosmosu........:baffled:
 
reklama
Dziewczynki, polecam super danie z fixem z Winiary "Pomysl na kurczaka w sosie smietanowo-ziolowym"
  • 2 podwojne piersi z kurczaka
  • makaron kolorowy tagliatelle
  • 2 opakowania "Pomyslu na..."
  • 2 slodkie smietanki (wg przpeisu na fixie)
  • ser zolty
  • ziola prowansalskie
Piersi kroimy w wieksza kostke i doprawiamy vegeta, pieprzem, chilli, czosnkiem itd. Smazymy ok. 10 minut, zeby nabraly ladnego rumianego kolorku.
Gotujemy makaron tagliatelle w wodzie z kostka bazyliowa z Knorra (pyszny ma smak :-) ). Sos robimy wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo doprawiajac duza iloscia ziol prowansalskich. Mieszamy makaron z miesem i sosem, wkladamy do zaroodpornego naczynia i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na ok. 200' przez ok. 30 minut.
Do tego dania podaje surowke z kapusty pekinskiej, marchewki i zielonej cebulki z sosem jogurtowym robionym na bazie jogurtu greckiego (taki b. gesty) z duza iloscia koperku :tak:
Polecam, naprawde pyszne :-)
 
Do góry