reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy na nasze pysznosci :)

Dziewczyny macie może jakieś przepisy na pączki. Bo ja jeszcze nigdy nie robiłam i chciałbym spróbowac, a w mojej książce kucharskiej są jakieś z kosmosu........:baffled:
hej u mnie na chomiku jest dzial przepisy i tam jest 7000 przepisow ksiazka kucharska mozna sobie sciaganac na kompa przepisow jest duzo na paczki tez
Chomik falbala1
 
reklama
cześć dziewczyny, polecono mi ten wątek i widzę że warto:tak:

to ja wrzucam swojego pewniaka urodzinowego i nie tylko:-)

SAŁATKA ŻÓŁTA

składniki:
100g ryżu (torebka, lub pół szklanki sypkiego)
1 łyżeczka curry
1 łyżka oliwy
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa w całości lub w kawałkach (docelowo robimy kawałki)

Ryż gotujemy ok 15-20min (aby się nie rozgotował), przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Do ryżu dodajemy łyżeczkę curry i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy.
Wrzucamy do ryżu odsączoną kukurydzę i 3/4 puszki pokrojonego ananasa (resztę możemy zjeść;) )
Całość zalewamy sosem.

Składniki na sos:
6 łyżek majonezu (może być light z winiar np)
4 łyżki soku z ananasa z puszki
sok z pół cytryny
1 łyżka sosu sojowego (ew. maggi)
2-3 ząbki czosnku
pieprz sól do smaku
Wszystko razem mieszamy i wlewamy do sałatki.
Ważne aby wlewać partiami, bo sosu może wyjść nam więcej i wtedy będzie nam wszystko pływać.

Gorąco polecam, sałatka znika w oczach, mimo czosnku:cool2:

ja podaję ją z przesmażonymi parówkami, które kroję na pół i nacinam na głębokość ok 1-2cm na krzyż ich końce. Wtedy przy smażeniu wywijają się i powstają śmieszne koziołki:-)
 
Sandra przepisik rewelacja:tak:
Korni dzięki za przepis bo ja na sałatki jak najchętniej:tak::tak:Jeszcze żeby ktoś mi je robił:-D Nasza koleżanka wie komu polecać nasza stronkę:tak::tak: zapraszamy, zapraszamy
 
Przepis na WZ-tke

Skladniki:

*biszkopt:
-9 jajek
-mąka najlepiej tortowa 1 i 1/4 szklanki
-cukier krysztal 30 dag (1,5 szklanki)
-3 lyzki ciemnego kakao (najlepiej to z wiatrakiem na obrazku)
-proszek do pieczenia-dwie lyzeczki

*krem

-5 dag cukru krysztalu (2,5 lyzki stolowej)
-1 litr smietany 36%
-duzy cukier waniliowy
-2 lyzki zelatyny

*poncz
wedlug oryginalnego przepisu jest:
-pol szklanki goracej wody
-pol buteleczki olejku smietankowego

moj poncz:
-pol szklanki cieplej,mocnej herbaty i lyzeczka rumu lub aromatu rumowego

Przepis:

*biszkopt

Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka potraktowac nieco mikserem.
Bialka ubic na sztywna piane z odrobina soli. Nastepnie dodac do bialek cukier (30 dag) i dalej miksowac do momentu az cukier sie rozpusci. Nastepnie stopniowo dodac zoltka i lekko zamieszac (nie mikserem bo piana opadnie). Potem dodac przesiana make,kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszac wszystkie skladniki. Wylac mase do blaszki posmarowanej maslem i bulka tarta.
Piec ok 30-40 min w temp 180st. (włożyc do nagrzanego piekarnika)

*krem

Śmietanę schłodzoną uprzednio w lodówce ubić na sztywno z 5 dag cukru kryształu i cukrem waniliowym. Dodac do niej zelatyne ( nalezy ja rozpuscic w 0,20 szklanki goracej wody) i szybko zmiksowac aby nie porobily sie grudki.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół, placki nasączyć delikatnie ponczem i przełożyć ubitą śmietaną. Wierzch ciasta posmarować delikatnie śmietaną i polać przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.


a tak wygladalo moje ciacho:
 

Załączniki

  • Obraz 137.jpg
    Obraz 137.jpg
    239,4 KB · Wyświetleń: 34
reklama
Nocka ja pierdziu!! ale Ci wyszło:-):-):-) pozazdrościłam, jutro kupuję śmietanę i jajka, zobaczymy co mi wyjdzie:-p
 
Do góry