Sofik
Wiara Czyni Cuda
to teraz juz bede wiedziec...;-)za czasow komunistycznych ze sie tak wyraze to moja mama tez dawala oranzade do ciasta i kisiel( zeby bylo ciasto np.rozowe)...
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
to teraz juz bede wiedziec...;-)za czasow komunistycznych ze sie tak wyraze to moja mama tez dawala oranzade do ciasta i kisiel( zeby bylo ciasto np.rozowe)...
Obojętnie w jakiej kolejności się wrzuca składniki????Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
(na dużą blaszkę)
Do miski wrzucić
- 5 całych jaj
- 10 dkg drożdży - rozkruszyć ( ja dodaje te suszone 3-4 paczuszki)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka zimnego mleka
- 5 szklanek mąki
Nie mieszać - odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć na blachę, można ułożyć owoce lub kruszonkę.
Smacznego![]()
ja pieke zawsze w okragłej chyba ma 21 lub 24/ tak jak na foro widac...sofik - a na jak dużą srednicowo formę jest ta zebra?bo ja mam dosc duza i nie wiem czy wyda;-)