reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

reklama
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
(na dużą blaszkę)

Do miski wrzucić
- 5 całych jaj
- 10 dkg drożdży - rozkruszyć ( ja dodaje te suszone 3-4 paczuszki)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka zimnego mleka
- 5 szklanek mąki

Nie mieszać - odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć na blachę, można ułożyć owoce lub kruszonkę.
Smacznego:)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
(na dużą blaszkę)

Do miski wrzucić
- 5 całych jaj
- 10 dkg drożdży - rozkruszyć ( ja dodaje te suszone 3-4 paczuszki)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka zimnego mleka
- 5 szklanek mąki

Nie mieszać - odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć na blachę, można ułożyć owoce lub kruszonkę.
Smacznego:)
Obojętnie w jakiej kolejności się wrzuca składniki????

sofik - a na jak dużą srednicowo formę jest ta zebra?bo ja mam dosc duza i nie wiem czy wyda;-)
A ja wklejam przepis na SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ-mama wyhaczyla z TV
-40dag płatów śledziowych (4 platy)-wymoczyc w wodzie i mleku (mleko zmieszac z woda)
-
40dag marchwi (3srednie)-ugotowac umyte (ok 20min),obrac,wystudzic,zetrzec na tarce od burakow
-40dag cebuli (3 srednie)-pokroic w 'piorka' (cebule w cwiartki i nastepnie talarki;chodzi o to zeby piorka nie byly za duze).Usmazyc na 1/2 szklanki oleju.Dodac starkowana marchew,podsmazyc.Dodac 10dag rodzynek,podsmazyc coby zmiekly troche,Na koniec mala puszka przecieru pomidorowego. Odstawic zeby wystyglo.
Platy pokroic w centymetrowej szerokosci paski.Dodac przygotowane wczesniej warzywa,wymieszac lekko_Odstawic,najlepiej na 1-2dni.

Czy ktos juz gdzies moze wklejal przepis na sernik z budyniem???? Nasz spis tresci jest troche przestarzly- ekhm ekhm....hehe...Kasie wywialo i co??

Sernik to jedno z nielicznych-ulubionych ciast A,wiec popelniam go na kazda okazje,tylko w roznych wersjach! Jesli macie lub przepis juz gdzies byl to zapodajcie dobre kobiety!

reklama
SALATKA Z BEKONEM
Podsmazyc bekon (takie grube plastry) na patelni lub upiec w piekarniku. Pokroic w paseczki lub kostke, jak kto woli
Pokroic seler naciowy
Poszatkowac dosc drobno biala kapuste
Dodac fasole czerwona z puszki
Doprawic do smaku i wymieszac z majonezem

Proporcji nie podaje, bo ja zawsze robie na oko.
Smacznego :-)

Do góry