reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

PTASIE MLECZKO
6 łyżek żelatyny
4białka
0.5 l śmietany kremówki
8łyżek cukru
2op cukru waniliowego
kakao
galaretka
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w 300ml wody,podzielić na 2 części.Śmietanę ubić z cukrem,cukrem waniliowym,dodać ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.Podzielić na 2 części do 1szej dodać kakao(wg uznania) wylać na blaszkę(ja zazwyczaj wykorzystuję dużą tortownicę)do 2giej części wlać żelatynę,wylać to na kakaową warstwę...Na całość wylać tężejącą galaretkę.SMACZNEGO
a co z ta 2ga czescia zelatyny,chyba ze ja nie kumam.Bo jedna do tych bialek..Poza tym kakaowa warstwa na spod czy na gore?:eek:nic nie rozumiem:sorry::sorry:

reklama
Madbebe-przepraszam-nie dopisałam-do masy kakaowej oczywiście druga część żelatyny-już porawiam.A warstwy-jak chcesz,byleby galaretka była na górze:)

ciasto bounty moje ulubione :tak: miałam robić na zjazd ale ebe:eek:
upiec biszkopt czekoladowy najlepiej to wygląda;-)
masa:
ugotować budyń karmelowy na mleku( ale może być też waniliowy lub śmietankowy) mi z karmelowym smakuje najbardziej;-)
rozpuścić w tym kostke margaryny i do tego wszytskiego
wsypać paczke wiórek kokosowych ( :eek: yyy nie pamiętam dokładnie jakiej wagi paczka :szok:) i cukru do smaku ( ja daje dużo!:-p) wymieszać :tak:
mase rozłożyć na ostudzonym biszkopcie i całość polać polewą czekoladową ( ja robie tak:
rozpuszczam pół kostki margaryny , dodaje kakao i cukie do smaku i tyle ;-) )
i moje ulubione ciacho gotowe!

podaje jeszcze dla tych , które zjazdjują:-) przepis na paste kanapkowa :tak:
kilka jajek gotujemy na twardo kroimy w kosteczke lub traktujemy je krajarką do jajec, dodoajemy potartego żółtego sera, szczypiorek pokrojony , majonez , sol , pieprz do smaku(mozna dodac tunczyka ;-) ) proporcje względne:-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
BLINY

3 dag drożdży(2op suszonych)
rozpuścić w 3 szklankach ciepłego mleka. Dodać 3/4 mąki (potrzeba w sumie 600g) Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać 5 jajek, 1 łyżkę tłuszczu, 1 łyżkę cukru(można i więcej-wg upodobań), szczyptę soli i resztę mąki. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego. Gdy ciasto wyrośnie wylewać porcję o średnicy ok. 10 cm.
Smacznego;-)

Do góry