a co z ta 2ga czescia zelatyny,chyba ze ja nie kumam.Bo jedna do tych bialek..Poza tym kakaowa warstwa na spod czy na gore?nic nie rozumiemPTASIE MLECZKO
6 łyżek żelatyny
4białka
0.5 l śmietany kremówki
8łyżek cukru
2op cukru waniliowego
kakao
galaretka
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w 300ml wody,podzielić na 2 części.Śmietanę ubić z cukrem,cukrem waniliowym,dodać ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.Podzielić na 2 części do 1szej dodać kakao(wg uznania) wylać na blaszkę(ja zazwyczaj wykorzystuję dużą tortownicę)do 2giej części wlać żelatynę,wylać to na kakaową warstwę...Na całość wylać tężejącą galaretkę.SMACZNEGO
reklama
lubiczanka
Fanka BB :)
Madbebe-przepraszam-nie dopisałam-do masy kakaowej oczywiście druga część żelatyny-już porawiam.A warstwy-jak chcesz,byleby galaretka była na górze
S
sandrulińska
Gość
ciasto bounty moje ulubione miałam robić na zjazd ale ebe
upiec biszkopt czekoladowy najlepiej to wygląda;-)
masa:
ugotować budyń karmelowy na mleku( ale może być też waniliowy lub śmietankowy) mi z karmelowym smakuje najbardziej;-)
rozpuścić w tym kostke margaryny i do tego wszytskiego
wsypać paczke wiórek kokosowych ( yyy nie pamiętam dokładnie jakiej wagi paczka ) i cukru do smaku ( ja daje dużo!) wymieszać
mase rozłożyć na ostudzonym biszkopcie i całość polać polewą czekoladową ( ja robie tak:
rozpuszczam pół kostki margaryny , dodaje kakao i cukie do smaku i tyle ;-) )
i moje ulubione ciacho gotowe!
podaje jeszcze dla tych , które zjazdjują:-) przepis na paste kanapkowa
kilka jajek gotujemy na twardo kroimy w kosteczke lub traktujemy je krajarką do jajec, dodoajemy potartego żółtego sera, szczypiorek pokrojony , majonez , sol , pieprz do smaku(mozna dodac tunczyka ;-) ) proporcje względne
upiec biszkopt czekoladowy najlepiej to wygląda;-)
masa:
ugotować budyń karmelowy na mleku( ale może być też waniliowy lub śmietankowy) mi z karmelowym smakuje najbardziej;-)
rozpuścić w tym kostke margaryny i do tego wszytskiego
wsypać paczke wiórek kokosowych ( yyy nie pamiętam dokładnie jakiej wagi paczka ) i cukru do smaku ( ja daje dużo!) wymieszać
mase rozłożyć na ostudzonym biszkopcie i całość polać polewą czekoladową ( ja robie tak:
rozpuszczam pół kostki margaryny , dodaje kakao i cukie do smaku i tyle ;-) )
i moje ulubione ciacho gotowe!
podaje jeszcze dla tych , które zjazdjują:-) przepis na paste kanapkowa
kilka jajek gotujemy na twardo kroimy w kosteczke lub traktujemy je krajarką do jajec, dodoajemy potartego żółtego sera, szczypiorek pokrojony , majonez , sol , pieprz do smaku(mozna dodac tunczyka ;-) ) proporcje względne
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Sandrulińska,tego Bountato pieczesz na blaszce czy w tortownicy?Budyń jeden czy więcej?
Oj my z moim P to jesteśmy tacy kokosowiUcieszyłby sie jakbym mu takie ciacho zaserwowałaTym bardziej,ze bardzo proste;-)
Oj my z moim P to jesteśmy tacy kokosowiUcieszyłby sie jakbym mu takie ciacho zaserwowałaTym bardziej,ze bardzo proste;-)
S
sandrulińska
Gość
na blaszce i jeden budyń styknie
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Dzięki bardzo:-)na blaszce i jeden budyń styknie
lubiczanka
Fanka BB :)
Tichonek-może ja na weekend zrobię rafaello-też z wiórami
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Mniamu!Moje ciasto też z wiórkamiTichonek-może ja na weekend zrobię rafaello-też z wiórami
reklama
Crazy Girl
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Marzec 2010
- Postów
- 2 304
BLINY
3 dag drożdży(2op suszonych) rozpuścić w 3 szklankach ciepłego mleka. Dodać 3/4 mąki (potrzeba w sumie 600g) Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać 5 jajek, 1 łyżkę tłuszczu, 1 łyżkę cukru(można i więcej-wg upodobań), szczyptę soli i resztę mąki. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego. Gdy ciasto wyrośnie wylewać porcję o średnicy ok. 10 cm.
Smacznego;-)
3 dag drożdży(2op suszonych) rozpuścić w 3 szklankach ciepłego mleka. Dodać 3/4 mąki (potrzeba w sumie 600g) Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać 5 jajek, 1 łyżkę tłuszczu, 1 łyżkę cukru(można i więcej-wg upodobań), szczyptę soli i resztę mąki. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego. Gdy ciasto wyrośnie wylewać porcję o średnicy ok. 10 cm.
Smacznego;-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
Podziel się: