JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI
Ok 200 g pieczarek pokroić w drobną kosteczkę,przesmażyć z 1 cebulką w kostkę,przyprawić Vegettą i pieprzem.Smażyć do odparowania wody.Ugotować 6 jajek,przekroić na połówki,wydłubać żółtka.Żółtka rozgnieść widelcem,połączyć z przesmażonymi pieczarkami z cebulką,przyprawić chrzanem,solą,pieprzem.Masą nadziewać połówki białek.Do masy można dodać zieleninę.
JAJKA FASZEROWANE PARÓWKAMI
Ugotować 6 jajek,przekroić na połówki,wydłubać żółtka.Pokroić w kosteczkę 1 dużą parówkę.Wymieszać parówki z żółtkami,przyprawić,dodać łyżkę majonezu i łyżkę musztardy,można posiekaną rzeżuchę,ale bez też masa jest smaczna.Tą masą nadziewać połówki białek.
Jajka można podać na stół wielkanocny,ale też świetnie się sprawdzają jako przekąski na imprezkach
BABKA TULIPAN
2 szkl.mąki
1 i 1/2 szkl.cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy (albo inny,byle czerwony)
1/2 szkl.maku (ok.100g.)
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem,dodając po łyżce oleju i jednym zółtku.Następnie dodać mąkę i proszek.Na koniec wymieszać z ubitą pianą z białek.Podzielić na cztery części.Do jednej częsci dodać kakao,do drugiej kisiel (proszek),do trzeciej mak (suchy,nie mielony,nie parzony,po prostu prosto z torebki),czwartą część zostawić bez dodatków.Formę do babki wysmarować margaryną,wysypać tartą bułką.Nałożyć najpierw ciast białe,równo rozłożyć w blaszce,na to brązowe,różowe i z makiem.Mak jest ciężki i w trakcie pieczenia przechodzi wgłąb babki i miesza warstwy.Piec ok, 1 godz. w temp. 200st. C na samym dole piekarnika bo może wyrosnąć wysoko.
A oto jak wygląda:
Rewelacyjna Ci wyszła ta babka.Też musze spróbować
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)