reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

Ok 200 g pieczarek pokroić w drobną kosteczkę,przesmażyć z 1 cebulką w kostkę,przyprawić Vegettą i pieprzem.Smażyć do odparowania wody.Ugotować 6 jajek,przekroić na połówki,wydłubać żółtka.Żółtka rozgnieść widelcem,połączyć z przesmażonymi pieczarkami z cebulką,przyprawić chrzanem,solą,pieprzem.Masą nadziewać połówki białek.Do masy można dodać zieleninę.

JAJKA FASZEROWANE PARÓWKAMI

Ugotować 6 jajek,przekroić na połówki,wydłubać żółtka.Pokroić w kosteczkę 1 dużą parówkę.Wymieszać parówki z żółtkami,przyprawić,dodać łyżkę majonezu i łyżkę musztardy,można posiekaną rzeżuchę,ale bez też masa jest smaczna.Tą masą nadziewać połówki białek.

Jajka można podać na stół wielkanocny,ale też świetnie się sprawdzają jako przekąski na imprezkach:tak:


BABKA TULIPAN


2 szkl.mąki
1 i 1/2 szkl.cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy (albo inny,byle czerwony)
1/2 szkl.maku (ok.100g.)
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem,dodając po łyżce oleju i jednym zółtku.Następnie dodać mąkę i proszek.Na koniec wymieszać z ubitą pianą z białek.Podzielić na cztery części.Do jednej częsci dodać kakao,do drugiej kisiel (proszek),do trzeciej mak (suchy,nie mielony,nie parzony,po prostu prosto z torebki),czwartą część zostawić bez dodatków.Formę do babki wysmarować margaryną,wysypać tartą bułką.Nałożyć najpierw ciast białe,równo rozłożyć w blaszce,na to brązowe,różowe i z makiem.Mak jest ciężki i w trakcie pieczenia przechodzi wgłąb babki i miesza warstwy.Piec ok, 1 godz. w temp. 200st. C na samym dole piekarnika bo może wyrosnąć wysoko.

A oto jak wygląda:

Rewelacyjna Ci wyszła ta babka.Też musze spróbować:tak:
 
reklama
Do góry